Τι είναι η λειτουργική ρινοπλαστική;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μέθοδο που προσφέρει αισθητική αλλά και λειτουργική αρτιότητα.

beautiful-woman-resting-outdoors-at-sunlight-picture-id886858232 Credit:pixelfit

H μύτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική εικόνα του προσώπου, καθώς μια άσχημη, μεγάλη ή στραβή μύτη είναι το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουμε όταν κοιτάμε τον απέναντί μας. Η ιδανική μύτη δεν είναι μόνο η ωραία, η λεπτή ή η κομψή, αλλά αυτή που συνδυάζει το όμορφο σχήμα με την ανεμπόδιστη αναπνοή. Άρα, στόχος δεν είναι απλώς μια καλοφτιαγμένη μύτη, αλλά ο τέλειος συνδυασμός αισθητικής και λειτουργικής αρτιότητας.

Η μοντέρνα τάση σήμερα στη ρινοπλαστική ακολουθεί τις φυσικές, εναρμονισμένες με το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά γραμμές και έχει σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας της μύτης με παρέμβαση σε πολλαπλά ανατομικά στοιχεία της, όπως το ρινικό διάφραγμα, οι κόγχες, το ακρορρίνιο και η ράχη της.

Οι μοντέρνες τεχνικές

Χάρη στη μεγέθυνση και στο σωστό φωτισμό που προσφέρει, η ενδοσκοπική μέθοδος δίνει τη δυνατότητα της διόρθωσης με ακρίβεια και ριζικά του διαφράγματος, των κογχών και όλων των ανατομικών δομών που συμμετέχουν στην αναπνοή.

Η τάση σήμερα είναι να αφαιρείται μόνο η παθολογία, το πρόβλημα, και να μένει ανεπηρέαστη η στήριξη της μύτης. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μοσχεύματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεγχείρησης ασθενών μετά από ένα αποτυχημένο χειρουργείο, τα οποία μπορεί να ληφθούν είτε από το χόνδρο του διαφράγματος είτε από το πτερύγιο του αφτιού με μια μέθοδο απλή, αποτελεσματική και χωρίς ουλές.

Η χρήση των μοσχευμάτων έχει στόχο τη σωστή και ολοκληρωμένη στήριξη της μύτης, ώστε να γίνει ριζική αποκατάσταση όλων των αιτιών που προκαλούν δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή. Η λειτουργική ρινοπλαστική μπορεί να γίνει με κλειστή τεχνική με εσωτερικές τομές ή με ανοιχτή τεχνική με μια μικρή τομή στη στυλίδα (βάση της μύτης) η οποία δεν αφήνει σημάδια.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Με τις νέες τεχνικές η ανάρρωση είναι ταχύτερη και η επούλωση πιο άμεση. Βασικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου είναι το ότι ο ασθενής δεν πονάει, δεν πρήζεται, δε μελανιάζει και μετεγχειρητικά μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά του, ενώ αν πρόκειται για νέα και υγιή άτομα, πιθανότατα δε θα είναι καν απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο.

Φυσικά θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του γιατρού για μια σωστή ανάρρωση. Η δυσχέρεια της αναπνοής είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που ρίχνει την ποιότητα ζωής μας, αλλά λύνεται εύκολα και απλά. Η μύτη δεν αρκεί να είναι ωραία, πρέπει να είναι και λειτουργική. Ευτυχώς πλέον μία και μόνη χειρουργική επέμβαση αρκεί και για τις δύο περιπτώσεις.

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου, www.facebook.com/pataridouanatoli/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i