Συμβουλές καλής υγείας: 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν κλείσεις τα 50

Ξεκίνα το νέο κεφάλαιο της ζωής σου χωρίς έγνοιες και καλή υγεία.

καλή υγεία μετά τα 50 iStock

Όσο κι αν στην ηλικία των 50 θεωρείσαι ακόμα νέα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά για τα χρόνια που έρχονται. Η δεκαετία των 50 δεν θεωρείται τυχαία ορόσημο στη ζωή ενός ανθρώπου, αφού μοιάζει να ξεκινάει ένα νέο και διαφορετικά συναρπαστικό κεφάλαιο. Ωστόσο, για να συνεχίσεις να διατηρείς μια καλή υγεία για τα επόμενα χρόνια κατά τα οποία οι δυνάμεις σου μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο, οφείλεις να έχεις προνοήσει για μία υγιή και ξέγνοιαστη ζωή. Πέρα από την καλή διατροφή, την άσκηση και μία καλή ρουτίνα ύπνου που πρέπει να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου, υπάρχουν ορισμένες ακόμα συνήθειες που οφείλεις να υιοθετήσεις. 

1. Ραντεβού στον γιατρό

Το ότι νιώθεις και είσαι καλά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε κάνει να αποφεύγεις τα καθιερωμένα ετήσια ραντεβού στους γιατρούς. Για να συνεχίσεις να έχεις μία καλή υγεία, πρέπει να είσαι επιμελής σε αυτά, καθώς όσο μεγαλώνεις πρέπει να δίνεις μια μεγαλύτερη προσοχή σε πράγματα για τα οποία παλιότερα πιθανώς να αδιαφορούσες. Από τα 50 και μετά η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε προχωρημένο στάδιο, κάτι που αφορά και γυναίκες και άνδρες. Το καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης, εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, πράγμα που υπογραμμίζει πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. 

Διαβάστε Επίσης

2. Εμβόλια

Μετά τα 50 και αφού ακολουθείς ένα υγιεινό lifestyle είναι δεδομένο ότι το ανοσοποιητικό σου λειτουργεί σωστά. Ωστόσο όσο μεγαλώνεις χρειάζεσαι μία έξτρα βοήθεια για να αντιμετωπίσεις του πιθανούς κινδύνους. Μετά τα 50 ενδείκνυται από τους ειδικούς η λήψη εμβολίων. Ένα από αυτά που μέχρι τώρα δεν έπαιρνε την ίδια προβολή είναι το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα που συνδέεται με την ανεμοβλογιά που μπορεί να είχες περάσει σε μικρή ηλικία. Στην ουσία ο ιός παραμένει στο σώμα σου για όλη τη ζωή σου σε λανθάνουσα κατάσταση και ενδέχεται να εμφανιστεί ξανά στη μορφή του έρπητα ζωστήρα. Όσο κι αν δεν απειλεί άμεσα τη ζωή σου, τα εξανθήματα που εμφανίζεις είναι επώδυνα και ενοχλητικά. Από την άλλη, αυτό που μπορεί να σε βάλει σε κίνδυνο είναι ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. 

3. Αποταμίευση

Η υγεία δεν περιορίζεται μόνο στις σωματικές βλάβες ή τον οργανισμό, αφού μην ξεχνάμε πως μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχική υγεία που επηρεάζει άμεσα το υπόλοιπο σύστημα. Έτσι, προκειμένου να συνεχίσεις να ζεις μία ζωή χωρίς έγνοιες, μπορείς από την ηλικία των 50 να ξεκινήσεις να κάνεις μία καλή αποταμίευση, που θα σου φανεί χρήσιμη όταν φτάσεις στα χρόνια της συνταξιοδότησης. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα που έχεις αυτή τη στιγμή, ωστόσο μην ξεχνάς πως όταν δεν θα δουλεύεις τα έσοδά σου είναι επόμενο να μειωθούν. Δεδομένου, επίσης, ότι συμβαίνουν απρόοπτα, καλύτερα να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο και έτοιμη να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία.

4. Γραφειοκρατία

Είναι σίγουρο πως όλοι την αποφεύγουμε, όμως είναι καλό όταν περάσεις την ηλικία των 50 να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς πρέπει να δρομολογήσεις κάποια πράγματα, τακτοποιώντας υποθέσεις. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις διαθήκη, ωστόσο βγάζοντας από το μυαλό σου τον φόβο του "τι θα γίνει αν μου συμβεί κάτι", έχεις τη δυνατότητα να κρατήσεις το άγχος εκτός της ζωής σου, απολαμβάνοντας το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i