Καρκίνος του εντέρου: Συμπτώματα και οι θεραπευτικές επιλογές

Οι ειδικοί επισημαίνουν πλέον ότι οι διατροφικές μας συνήθειες και η απουσία φυσικής δραστηριότητας αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάθε μορφής καρκίνου.

Υγιές έντερο και πεπτικό - καρκίνος του εντέρου istock

Συνεργάστηκε  ο Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος, γενικός χειρουργός. 

Ο καρκίνος του εντέρου, ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται η βλάβη, ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου ή του ορθού. Σε συχνότητα είναι ο τρίτος κατά σειρά καρκίνος, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, που πλήττει κατά κανόνα τα άτομα άνω των 60 ετών, δίνοντας μια μικρή "προτεραιότητα" στους άνδρες, ενώ αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ανησυχητικό είναι ότι έχει αρχίσει να προσβάλλει και νεαρότερες ηλικίες. Ωστόσο, τα "καλά νέα" είναι ότι πρόκειται για μια μορφή καρκίνου με καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με άλλες κακοήθειες. Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμα στάδια και η άμεση αντιμετώπισή του μπορεί να πετύχει ίαση σε αρκετά υψηλό ποσοστό.

Διαβάστε Επίσης

Πολύποδες και καρκίνος

Οι κακοήθειες του εντέρου ξεκινούν συχνά ως καλοήθεις πολύποδες, δηλαδή μικροσκοπικά εξογκώματα στο εσωτερικό του εντέρου. Οι περισσότεροι πολύποδες παραμένουν καλοήθεις σε όλη τη ζωή του ατόμου, αλλά κάποιοι μπορεί, μεγαλώνοντας, σταδιακά να εμφανίσουν σε κάποιο σημείο τους κάποια δυσπλασία που θα εξελιχθεί με τον χρόνο σε αδενοκαρκίνωμα, που επεκτείνεται και διηθεί ολοένα και μεγαλύτερο πάχος του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την ηλικία. Επίσης, σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος του πολύποδα. Η ακριβής αιτία του καρκίνου του εντέρου δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως:
•     Η ηλικία: Σχεδόν εννέα στα δέκα άτομα με καρκίνο του εντέρου είναι ηλικίας 60 ετών και άνω.
•      Η δίαιτα: Μία πλούσια σε κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα και χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
•     Το βάρος: Ο καρκίνος του εντέρου είναι πιο συχνός σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
•      Η άσκηση: Η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
•     Το αλκοόλ: Η κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
•     Το κάπνισμα: Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου για καρκίνο του εντέρου.
•     Το οικογενειακό ιστορικό: Το να έχεις έναν στενό συγγενή (μητέρα ή πατέρα, αδελφό ή αδελφή) που εμφάνισε καρκίνο του εντέρου κάτω των 50 ετών σε θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσεις την πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής σου. 

Πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου

•     Επίμονο αίμα στα κόπρανα. Αυτό συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο ή σχετίζεται με αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.
•     Επίμονη και ασυνήθιστη δραστηριότητα στην τουαλέτα που παρουσιάζεται με ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
•     Επίμονος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα (κοιλιά), φούσκωμα ή δυσφορία, που προκαλείται πάντα από το φαγητό και μπορεί να σχετίζεται με απώλεια όρεξης ή σημαντική ακούσια απώλεια βάρους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο του εντέρου., ωστόσο χρειάζεται εκτίμηση από το γιατρό τους. Άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα είναι τα εξής:
•     Το αίμα στα κόπρανα που συνδέεται με πόνο προκαλείται συχνότερα από αιμορροΐδες.
•     Μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή ο κοιλιακός πόνος συχνά προκαλείται από κάτι που έχεις καταναλώσει.
•     Η έντονη δυσκοιλιότητα συνήθως δεν προκαλείται από κάποια σοβαρή πάθηση – ίσως αξίζει να δοκιμάσεις καθαρτικά πριν επισκεφθείς έναν γιατρό.

Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη καθώς μεγαλώνεις και όταν επιμένουν παρά τις απλές θεραπείες.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Ο καρκίνος σήμερα θεωρείται ένα νόσημα που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με επιτυχία και σε αυτό έχει συμβάλει πολύ η εξέλιξη στις θεραπείες. Ο καρκίνος του εντέρου, πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαφορετικών θεραπειών, ανάλογα με το πού βρίσκεται και πόσο έχει εξαπλωθεί. Ανάμεσα στις βασικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται οι εξής: 
•     Η χειρουργική επέμβαση: Αφαιρείται το καρκινικό τμήμα του εντέρου. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου και σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο που χρειάζεται.
•     Η χημειοθεραπεία, όπου το φάρμακο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
•     Η ακτινοθεραπεία, όπου η ακτινοβολία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
•     Οι στοχευμένες θεραπείες. Πρόκειται για μια νεότερη ομάδα φαρμάκων που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και αποτρέπει την εξάπλωση του καρκίνου.

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τύπους καρκίνου, η πιθανότητα πλήρους ίασης εξαρτάται από το πόσο έχει εξαπλωθεί μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης. Εάν ο καρκίνος περιορίζεται στο έντερο, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως σε θέση να τον αφαιρέσει πλήρως. Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται συχνότερα, γεγονός που επιτρέπει την επέμβαση με λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i