Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Η αξία του εμβολιασμού στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων

Η πανδημία "έριξε" τα επίπεδα ανοσοποίησης του πληθυσμού καθώς λόγω της COVID-19 χάθηκαν πολλοί και σημαντικοί για την υγεία μας εμβολιασμοί.

Εμβόλιο: Η αξία του εμβολιασμού στην πρόληψη istock

Τη σημασία της αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα των παιδιών, έναντι λοιμωδών νοσημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και της επαναφοράς των επιπέδων ανοσοποίησης του πληθυσμού όλων των ηλικιών τουλάχιστον σε εκείνα του 2019, τόνισαν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023 (24-30/04), που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με το μήνυμα "Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα - Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε" η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με τελικό στόχο όλοι – παιδιά, ενήλικες και συνολικά η κοινωνία – να μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, προστατευμένοι από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού. 

"Είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε"

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, κ. Στυλιανός Λουκίδης, κατά την έναρξη της σχετικής συνέντευξης τύπου, που διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas, ανέφερε ότι "Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε για άλλη μια φορά το μήνυμα της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού και να ενημερώσουμε το κοινό – παραφράζοντας την έκφραση για την τεχνική της χορήγησης εμβολίων - ότι "είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε”. Η συνεργασία μας σε αυτήν την πρωτοβουλία με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, αποδεικνύει ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια και αποφασιστικότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ως πνευμονολόγοι, θα θέλαμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης για τα οφέλη του εμβολιασμού των ασθενών που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι αποτελούν βασική προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, εξίσου σημαντικά ζητήματα αποτελούν ο έγκαιρος εμβολιασμός ρουτίνας, η κάλυψη τυχόν χαμένων ή αναβληθέντων εμβολίων και φυσικά ο σχεδιασμός μιας νέας στρατηγικής εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων". 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Δρ. Μίνα Γκάγκα, η οποία στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι "Τα εμβόλια είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από λοιμώξεις. Με τα εμβόλια, ερχόμαστε σε επαφή με ένα μικρό ερέθισμα, που μας εξασκεί στο να αντιμετωπίσουμε μία λοίμωξη, χωρίς να κινδυνεύουμε από ένα πραγματικά δύσκολο μικρόβιο ή ιό. Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν προστατευθεί από θάνατο ή σοβαρή αναπηρία, όπως προκαλούσε η ευλογιά και η χολέρα ή άφηνε η πολιομυελίτιδα. Και βέβαια τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που σώθηκαν στην πανδημία. Χαίρομαι πολύ που τέτοιες πρωτοβουλίες μας θυμίζουν κάθε χρόνο πως ο εμβολιασμός είναι κεφαλαιώδης για τη καλή υγεία".

Η σημασία των εμβολιασμών στα παιδιά και τους εφήβους

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σημείωσε αρχικά ότι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία από το 1998 μέχρι σήμερα, ανταποκρίνεται με συνέπεια στην πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού και επανεμβολιασμού των εφήβων, τονίζοντας ότι "Τα εμβόλια υπήρξαν η μεγαλύτερη επιτυχία του περασμένου αιώνα στην Παιδιατρική. Συνέβαλαν στην πρόληψη και εξαφάνιση αρκετών λοιμωδών νοσημάτων και χάρη σε αυτά οι νέοι παιδίατροι δεν έχουν δει νοσήματα, όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος και η διφθερίτιδα. Κάθε χρόνο παγκοσμίως τα εμβόλια αποτρέπουν περίπου 6 εκατ. θανάτους παιδιών καθώς και αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι χαρίζουν 386.000.000 έτη ζωής. Ωστόσο, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 περίπου 3 εκατ. παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχαναν τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι το 2021 περίπου 25 εκατ. παιδιά έχασαν τα βασικά τους εμβόλια και τους επανεμβολιασμούς, μια εκτίμηση που αντανακλά στη μείωση του παγκόσμιου εμβολιασμού μετά την πανδημία COVID 19".

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας  στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", υπογράμμισε ότι "Η παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού λόγω της πανδημίας COVID-19 αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει τη ζωή σε κάθε ηλικία και αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Ως Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του εμβολιασμού, όχι μόνο για τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και για τους ενήλικες και να προτρέψουμε τους πολίτες σε συνεννόηση με τον γιατρό τους να πραγματοποιήσουν τα εμβόλια που έχουν χάσει ή αναβάλλει. Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για εμβολιασμό για COVID-19, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ας μην ξεχνάμε, ότι - σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα – το μέτρο αυτό έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες ζωές στην πατρίδα μας". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i