ΔΕΡΜΑΪΟΣ: "Αφού μπορείς και το διακρίνεις, είναι σημάδι ότι πρέπει να το εξετάσεις"

Με αυτό το μήνυμα, η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία μας ενημερώνει για το μελάνωμα, μια από τις πιο επιθετικές μορφές του καρκίνου του δέρματος.

Γυναίκα με αντηλιακή προστασία για μελάνωμα istock

Αγαπάμε τον ήλιο και είναι βασική "πηγή" βιταμίνης D αλλά και καλής διάθεσης. Ωστόσο, η έκθεσή μας σε αυτόν πρέπει να γίνεται με μέτρο και ασφάλεια καθώς η αλόγιστη έκθεση μπορεί να συνδέεται με καρκίνο του δέρματος και μάλιστα με μια από τις πιο επιθετικές μορφές του, το μελάνωμα. 

Μάιος, μήνας ενημέρωσης για το μελάνωμα 

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, για δεύτερη χρονιά, συνεχίζει την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, που θεσπίστηκε πέρσι ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος. 

"Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο 336 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία και την υγεία μας αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του δέρματός μας. Τα νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία”, επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ο κύριος Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Και συνεχίζει λέγοντας, ”γι’ αυτό ο Μάιος, ο μήνας που αρχίζουμε να φοράμε λιγότερα ρούχα και να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, καθιερώθηκε ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος".

Αναφορικά με τον κίνδυνο που προκύπτει από την υπερέκθεση στον ήλιο, ο κ. Μπάρκης προσθέτει: "Διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος κατά 85% πριν το έτος 2040. Σε μεγάλης κλίμακας μελέτη σε δείγμα 394,681κλινικών εξετάσεων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο δελτίο τύπου του Euromelanoma, έδειξε ότι όσοι υπέστησαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα – οδυνηρό έγκαυμα, με έντονη ερυθρότητα, φουσκάλες, διάρκειας από δύο ημέρες και πάνω – πριν από την ηλικία των 18 ετών είναι κατά ποσοστό 18% πιθανό να αποκτήσουν ένα ύποπτο δερματικό σημάδι στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα, ενώ το 84% των εφήβων αντιλαμβάνεται ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος, δυστυχώς ούτε το ένα τέταρτο αυτών δεν προστατεύεται όταν βγαίνει στον ήλιο".

Κλείνει δε ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ τονίζοντας, "προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση των παιδιών και των εφήβων. Και φυσικά να εκπαιδεύσουμε όλους για την σημασία της ετήσιας εξέτασης σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον Δερματολόγο”.

Η ενημερωτική εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ

Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ σε συνεργασία και με τον ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma, που θα διεξαχθεί όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών. Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί. 

Επιπλέον έγιναν με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, παράλληλες ενέργειες και συγκεκριμένα δύο Δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από Δερματολόγους, στην Αθήνα, στην πλατεία Κοτζιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (5 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος, μεταξύ των ωρών 10πμ με 3μμ).

Οι εν λόγω δράσεις θα φτάσουν και σε απομακρυσμένα, ακριτικά  νησιά. Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ και με συμμετοχή δερματολόγων – μελών της ΕΔΑΕ θα κάνει 2 αποστολές σε Πάτμο, Αρκιούς, Λειψούς (Α’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 22-26 Μαΐου) και Νίσυρο – Τήλο – Χάλκη (Β’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου). Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 29ου Διάπλου θα επισκεφθεί τα νησιά Κίναρο, Αμοργό, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Φολέγανδρο και Κουφονήσι (4 – 14 Μαΐου).

Στις παραπάνω δράσεις θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο για τη σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί βραχιόλι του ΔΕΡΜΑΪΟΥ. Τέλος, ο η εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης θα φιλοξενηθεί σε τηλεοπτική εκπομπή για την υγεία με συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της ΕΔΑΕ.

Η καμπάνια διεξάγεται με την ευγενική υποστήριξη των:

Χορηγός: FREZYDERM, SANOFI και LA ROCHE POSE

Yποστηρικτές: LILLY, ACTINICA, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i