Πώς μπορεί να συμβάλλει η πλαστική χειρουργική στην αποκατάσταση του σώματος μετά τον τοκετό

Ο Δρ Νικόλαος Σγούρος, πλαστικός χειρουργός, μας εξηγεί με λεπτομέρεια τις επεμβάσεις που μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε δεύτερο χρόνο, αν ασφαλώς το επιθυμεί.

Μαμά με παιδιά Istock images

Οι μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας, επηρεάζουν τη μορφή του. Παρόλο που η άσκηση και η δίαιτα μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες μητέρες να επανέλθουν σε φόρμα μετά τον τοκετό, υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές όπως η διάσταση των κοιλιακών μυών, το "άδειο" στήθος, οι κήλες ή η χαλάρωση στην κοιλιά  δεν μπορούν να αντιστραφούν χωρίς τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού.

Για τον λόγο αυτό ρωτήσαμε τον Δρ Νικόλαο Σγούρο, Πλαστικό Χειρουργό με πολυετή εμπειρία στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και εξειδίκευση στις σύγχρονες τεχνικές διαμόρφωσης του σώματος (Body Contouring), για όλα εκείνα που θέλετε να μάθετε.

Τι είναι το Mommy Makeover

Αν δεν έχετε ακούσει ξανά τον όρο "Mommy Makeover" θα αναρωτιέστε τι είναι αυτή η μαγική εφαρμογή της πλαστικής χειρουργικής που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας μετά τους τοκετούς. Παρόλο που οι αλλαγές που επιφέρει στο γυναικείο σώμα η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός είναι μαγικές και όμορφες, ωστόσο, πολλές είναι οι γυναίκες οι οποίες δεν καταφέρνουν να ξανάσυνδεθούν με το σώμα τους όπως πριν και είναι κάτι που επιθυμούν. Το Mommy Makeover σχεδιάστηκε ακριβώς για να μπορέσει να χαρίσει σε αυτές τις γυναίκες τη δυνατότητα να ανακτήσουν το νεανικό και σφριγηλό σώμα που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. 

Αποτελεί λοιπόν μια ολιστική εφαρμογή της πλαστικής χειρουργικής που συνδυάζει μερικές από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις με τρόπους εξατομικευμένους ώστε να ταιριάξει στις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Και μάλιστα, πολλές φορές, να επιφέρει αποτελέσματα που η δίαιτα και η άσκηση από μόνες τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η "δημοτικότητα" του Mommy Makeover έχει ανεβεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το RealSelf, το 96% των γυναικών που μοιράστηκαν την εμπειρία τους από την επέμβαση αναφέρει ότι τα αποτελέσματα τους άξιζαν την επένδυση τόσο σε χρήματα όσο και σε χρόνο ανάρρωσης. Στον ίδιο ιστότοπο, το Mommy Makeover καταγράφεται ως η έκτη συνηθέστερα πραγματοποιούμενης επέμβαση, βάσει πάντα του αριθμού των σχολίων.

-Ποιες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν

Είναι οι γυναίκες εκείνες που μετά από την εγκυμοσύνη δεν κατάφεραν να ανακτήσουν το σώμα που είχαν πριν. Αλλαγές όπως "άδειασμα” και πτώση του στήθους, διάσταση της λευκής γραμμής των ορθών κοιλιακών μυών και χαλάρωσης του δέρματος στην κοιλιά, παρόλο που το σωματικό σας βάρος είναι υπό έλεγχο και η καθημερινή άσκηση και η σωστή διατροφή είναι μέρος της ρουτίνας σας, τότε το πιθανότερο είναι πως είστε πολύ καλή υποψήφια για το χειρουργείο. Διορθώνοντας τα παραπάνω, η γυναίκα μπορεί να νιώσει μια εκπληκτική αύξηση στην αυτοπεποίθηση της, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η λειτουργική βελτίωση προβλημάτων όπως η κακή στάση του σώματος και οι πόνοι στη μέση. 

-Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποβληθεί μια γυναίκα σε ένα Mommy Makeover

Οι γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν σε μια επέμβαση mommy makeover για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικό χρόνο. Οι λόγοι που μια γυναίκα επιλέγει την επέμβαση είναι τόσο εξατομικευμένοι για την καθεμία, όσο και το πλάνο που θα σχεδιάσει μαζί με τον πλαστικό της χειρουργό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές σχετικά με το πότε είναι σκόπιμο να υποβληθείτε σε ένα mommy makeover.  Συστήνουμε μια μητέρα να περιμένει ώσπου να ολοκληρώσει τον οικογενειακό της προγραμματισμό και μετά να σκεφτεί να υποβληθεί στην επέμβαση. Θα πρέπει επίσης ιδανικά να έχει τελειώσει με τον θηλασμό και, αν είναι δυνατόν, να είναι περίπου 6-7 κιλά κοντά στο ιδανικό της βάρος. Είναι σημαντικό να έχουν επιτευχθεί αυτοί οι στόχοι γιατί μόνο τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ποια είναι η κατάσταση του σώματος και, κατ’ επέκταση, ποιες οι ανάγκες και οι στόχοι που καλούμαστε να πετύχουμε με το χειρουργείο.

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • -Έχω επανέλθει πλήρως μετά τον τοκετό;
  • -Έχω τελειώσει με τον θηλασμό;
  • -Σκοπεύω να ξαναμείνω έγκυος στο μέλλον;
  • -Πως θα συνδυαστεί η ανάρρωση μου με τις μητρικές μου υποχρεώσεις;
  • -Έχω φτάσει στο επιθυμητό μου βάρος ή πόσο κοντά έχω πλησιάσει σε αυτό; 
  • -Ποιες είναι οι πιο συνήθεις επιμέρους επεμβάσεις που περιλαμβάνει ένα mommy makeover;
  • Το mommy makeover είναι μια εντελώς εξατομικευμένη επέμβαση. Κανένα δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο ή το επόμενο.

Το ποιες επεμβάσεις θα περιέχει εξαρτάται αποκλειστικά από τις ιδιαίτερες σας ανάγκες. Οι πιο συχνές από αυτές είναι οι εξής:

       -Ανόρθωση μαστού

       -Αυξητική μαστού

       -Μειωτική μαστού

       -Κοιλιοπλαστική

       -Λιποαναρρόφηση

       -Brazilian Butt Lift

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συνδυασμού δυο ή και παραπάνω από τις παραπάνω επεμβάσεις είναι ο μειωμένος χρόνος ανάρρωσης. Με άλλα λόγια, πολλές γυναίκες προτιμούν, μιας και επενδύουν χρόνο στην ανάρρωση, να συνδυάσουν πολλές επεμβάσεις και να αναρρώσουν "μια φορά" αντί να υποβάλλονται επανειλημμένα σε μικρότερα χειρουργεία. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι μια γυναίκα έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί με ασφάλεια σε μια μεγάλη επέμβαση και αυτό θα το κρίνει μόνο ο ιατρός σας. 

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Mommy Makeover

1. Η επέμβαση δεν απαιτεί μακρά νοσηλεία. Παρόλο που μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση είναι μάλλον ο κανόνας, αρκετές γυναίκες επιλέγουν με απόλυτη ασφάλεια να φύγουν για το σπίτι ως και την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο. Φυσικά αυτό αποτελεί μια εξατομικευμένη απόφαση. 

2. Ο χρόνος ανάρρωσης κυμαίνεται από μια ως δυο εβδομάδες, αναλόγως με τις επεμβάσεις που θα έχουν συνδυαστεί. 

3. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης θα νιώθετε ελεγχόμενο πόνο, θα εμφανίσετε ενδεχομένως κάποιους μώλωπες και οίδημα. 

4. Είναι σκόπιμο να έχετε προβλέψει για κάποια βοήθεια στο σπίτι τις πρώτες μέρες μετά από το χειρουργείο.

5. Θα καλυφθείτε πλήρως με αγωγή για τον πόνο. 

6. Κάποια από τα αποτελέσματα του Mommy Makeover σας θα είναι άμεσα ορατά. Ωστόσο, σε κάποια άλλα σημεία το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί ως και 6-12 μήνες για να φανεί.

7. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρήσετε ευλαβικά όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες. 

8. Η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στους καπνιστές είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους μη καπνιστές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάρρωσή σας να κόψετε το κάπνισμα με νικοτίνη 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.  

9. Για να είστε βέβαιες ότι τα όμορφα σας αποτελέσματα θα διαρκέσουν στον χρόνο, φροντίστε να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή και άσκηση.

Τι να περιμένω από την επέμβαση: Τα αποτελέσματα και η ανάρρωση. 

Κατ’ αρχάς, αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε σώμα και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και, ως εκ τούτου, η διαδικασία της ανάρρωσης είναι απόλυτα εξατομικευμένη.

Παρόλο που τα περισσότερα από τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, πρέπει να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση του. Το οίδημα που εγκαθίσταται μετά το χειρουργείο μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ως και 6 μήνες για να αποδράμει και να αποκαλυφθούν τα υπέροχα αποτελέσματα σας.

Πάντως, σε γενικές γραμμές και ανάλογα με τις επεμβάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο εξατομικευμένο πλάνο της κάθε ασθενούς, η ανάρρωση διαρκεί κατά μέσο όρο από μία ως τέσσερις εβδομάδες. 

Παρόλο που όταν μιλάμε για μια επέμβαση όπως το Mommy Makeover, εστιάζουμε κυρίως στο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλά είναι και τα οφέλη για την συνολική υγεία της γυναίκας που θα υποβληθεί σε αυτήν. Για παράδειγμα, οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν βελτίωση της στάσης τους και του πόνου στην μέση τους μετά από την κοιλιοπλαστική ενώ άλλες αναφέρουν βελτίωση στην ακράτεια.

Το Mommy Makeover αποτελεί έναν δυναμικό συνδυασμό όλων εκείνων των επεμβάσεων που μπορεί να αφορούν την γυναίκα μετά από την υπέροχη αλλά και κοπιαστική διαδικασία της μητρότητας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γυναίκα, έχοντας μια ζωή προσφέρει τα πάντα, συχνά μη προλαβαίνοντας να φροντίσει τον ίδιο της τον εαυτό, αξίζει τα πάντα!

Δρ Σγουρός Mommy make- over

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Νικόλαο Σγούρο, Πλαστικό Χειρουργό, www.facialplastics.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i