Μιτοχόνδια: Οι ιδιότητές τους με μια ματιά

Εάν υπάρχει μια υπερδύναμη στον οργανισμό μας, αυτή είναι σίγουρα τα μιτοχόνδρια. Ανακάλυψε εδώ τις μοναδικές τους ιδιότητες.

μιτοχόνδρια istock

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές "γεννήτριες ενέργειας" που βρίσκονται μέσα σε κάθε κύτταρο του σώματος και είναι οι υπερδυνάμεις που μετατρέπουν την τροφή σε τριφοσφωρική αδενοσίνη (ATP), η οποία γίνεται η βασική πηγή καυσίμων του οργανισμού. Στην ουσία, τα μιτοχόνδρια είναι αυτά που ρυθμίζουν την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Διαβάστε Επίσης

Επιπλέον, τα μιτοχόνδρια έχουν πολλές άλλες λειτουργίες στο κύτταρο, συμπεριλαμβανομένων της ρύθμισης του μεταβολισμού, της συντήρησης του ισοζυγίου ασβεστίου και της ενεργοποίησης του καρδιακού μυϊκού ιστού. 
•    Τα μιτοχόνδρια θεωρούνται αρχαία βακτήρια που ενσωματώθηκαν στο ανθρώπινο κύτταρο. Επίσης, το DNA τους κληρονομείται μόνο από τη μητέρα προς το παιδί.
•    Από τη δεκαετία των 40 και μετά τα μιτοχόνδρια γίνονται πιο νωθρά, με αποτέλεσμα να έχεις λιγότερη ενέργεια, πιο αδύναμο ανοσοποιητικό και πιο αργό μεταβολισμό.
•    Το συνένζυμο Q10 σχετίζεται άμεσα με τη "δύναμη" των μιτοχονδρίων, καθώς τα βοηθά να διεκπεραιώνουν τη βασική τους λειτουργία. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, τις πιο αποτελεσματικές καύσεις, ενώ μπορεί να δρα προστατευτικά για την καρδιά αλλά και για κάθε κύτταρο στο σώμα.

Το "μυστικό" για πιο υγιή μιτοχόνδρια

Για πιο υγιή μιτοχόνδρια υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνη με καλά λιπαρά, όπως τα Ω3 λιπαρά οξέα. Η αερόβια άσκηση έχει βρεθεί ότι επίσης μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i