Κράμπες στα πόδια- οι πέντε βασικές αιτίες

Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας, όταν μας πιάνουν κράμπες συχνά.

κράμπες στα πόδια Istock images

Οι κράμπες στα πόδια μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, όπως εκείνες οι ξαφνικές και εξαιρετικά ενοχλητικές που μας ξυπνούν από τον βαθύ ύπνο. Αυτό το ξαφνικό σφίξιμο των μυών στη γάμπα ή στους μηρούς διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο.

Οι κράμπες στα πόδια είναι συχνές και συνήθως ακίνδυνες κι εξαφανίζονται πολύ γρήγορα μετά την έναρξή τους. Διακόπτουν ωστόσο την ηρεμία μας, όταν ξεκουραζόμαστε, κοιμόμαστε ή κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Τι είναι όμως εκείνο που τις πυροδοτεί; Ας δούμε μαζί τους πέντε συνήθεις λόγους.

1. Κόπωση και υπερβολική χρήση των μυών

Ο Dr. John Gallucci Jr., φυσικοθεραπευτής και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JAG-ONE Physical Therapy λέει ότι η μυϊκή κόπωση και η υπερβολική εξάσκηση μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια λόγω της πίεσης στις αρθρώσεις και τους μυς. "Η πρόσθετη πίεση στον μυ προκαλεί αδυναμία των γύρω μυών και αυτό, με τη σειρά του, αναγκάζει τους άλλους μυς να εργάζονται πιο σκληρά, με αποτέλεσμα μια σύσπαση που μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως λεπτά", εξηγεί.

2. Έλλειψη ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό

Οι αθλητές μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια καταστάσεων υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες πιστεύεται ότι οφείλονται σε αλλαγές στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών ή σχετίζονται με την αντοχή των μυών.

"Όταν οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται σε ισορροπία, ιδιαίτερα όσον αφορά το μαγνήσιο, μπορεί να εμφανιστούν μυϊκές κράμπες", εξηγεί η Lauren Manaker, M.S., R.D.N., L.D., και σύμβουλος της Cure Hydration. Δεδομένου ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη συστολή των μυών, ορισμένοι πιστεύουν ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να συνδέεται ιδιαίτερα με τις μυϊκές κράμπες, σύμφωνα με τη Manaker.

3. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια, όπως ο διαβήτης, η φλεβική θρόμβωση, η νεφρική ανεπάρκεια, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η συμπίεση νεύρων ή ασθένειες που αφορούν το ήπαρ ή τον θυρεοειδή. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να προκαλούν τον πόνο μιας "κράμπας", αλλά μπορεί να είναι κάτι άλλο που προκαλεί τον πόνο, όπως ένας θρόμβος αίματος, για παράδειγμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, καθώς μπορεί να είναι πιο σοβαρή από μια απλή μυϊκή κράμπα.

4. Διατάσεις

Οι ανεπαρκείς διατάσεις και το παρατεταμένο κάθισμα και η ορθοστασία μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κράμπας. Όταν κάνουμε streaching λανθασμένα, ενδέχεται να αυξήσει τον πόνο που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε περισσότερους μυϊκούς σπασμούς. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε διατάσεις, αλλά να έχουμε το νου μας για το αν αισθανόμαστε καλά κατά τη διάρκεια των διατάσεων και βέβαια αν τις κάνουμε σωστά.

5. Όταν καθόμαστε για πολλή ώρα

Το καθισιό και η ορθοστασία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους και παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κράμπας στα πόδια. Έτσι, αν είμαστε αναγκασμένοι να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε ελαφρές διατάσεις, αλλά και να εντάξουμε την κίνηση στη ζωή μας, ώστε να αυξήσουμε αυξήσετε τη ροή του αίματος.

Επίσης μεγάλη σημασία έχει και η στάση του σώματος, καθώς η κακή στάση του  μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των μυϊκών και αρθρικών προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις κράμπες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i