Βαριατρική χειρουργική: τι είναι ακριβώς, πώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε για πάντα τα αποτελέσματα της

Η παχυσαρκία είναι νόσος της εποχής μας. Τώρα, η βαριατρική χειρουργική προσφέρει τη λύση.

παχυσαρκία, κοπέλα Istock images

Η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας, αφού η εξάπλωσή της είναι ραγδαία. Αρχικά, χαρακτηρίστηκε ως νόσος του δυτικού κόσμου, όμως φαίνεται ότι σταδιακά επηρεάζει και χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησής της, η βαριατρική χειρουργική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Σε αρκετές περιπτώσεις η άσκηση, η διατροφή ακόμα και η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδουν καρπούς.

Έτσι, τη λύση έρχεται να δώσει η  βαριατρική χειρουργική, η οποία πλέον διαθέτει στη φαρέτρα της ασφαλείς χειρουργικές μεθόδους. Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πολύ συχνά είναι μονόδρομος, προστατεύοντας τον πάσχοντα από την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων. Όμως, είναι αρκετή μόνο μια χειρουργική επέμβαση για τη ριζική αντιμετώπιση της νόσου;

Ζητήσαμε λοιπόν από τον Βασίλειο Γκιούρδα, Χειρουργό Πεπτικού με εξειδίκευση στη Βαριατρική Χειρουργική και Διευθυντή της Βαριατρικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στην ιδιωτική κλινική "Λευκός Σταυρός", να μας εξηγήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο και τα οφέλη της.

-Ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής;

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις διεθνείς οδηγίες, ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε  χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (Βάρος/ Ύψος2) μεγαλύτερο από 35, με ή χωρίς συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

-Να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (Βάρος/ Ύψος2) 30-35 με κάποια μεταβολική ασθένεια (όπως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ).

Θα λέγαμε λοιπόν πιο απλά ότι στις χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας υποβάλλονται όχι μόνο άτομα που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, αλλά και παχύσαρκοι σταδίου α’ και σταδίου β’ με ή χωρίς μεταβολικά νοσήματα. Γι΄αυτό άλλωστε, οι επεμβάσεις αυτές ονομάζονται πλέον μεταβολικές επεμβάσεις. 

-Ποια είναι τα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία; 

Θα λέγαμε συνοπτικά πως τα παρακάτω νοσήματα συχνά σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία είναι τα εξής:

-Αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άπνοια)

-Καρδιαγγειακά προβλήματα (π.χ υπέρταση)

-Βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα 

-Διαβήτης τύπου 2

-Μεταβολικές ασθένειες κ.ά. 

-Πόσο αποτελεσματική είναι η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας;

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας επεμβατικά συμβάλλει ουσιαστικά στην μαζική απώλεια βάρους και ενδοσπλαχνικού λίπους. Ως συνέπεια αυτού, ο ασθενής θεραπεύεται από το μεταβολικό σύνδρομο που αποτελεί την αιτία της παχυσαρκίας. Όμως, ένα βαριατρικό χειρουργείο από μόνο του δεν εγγυάται την επίτευξη του στόχου ή τη μονιμότητα. Παρέχει ανατομικά πλεονεκτήματα, όπως μικρό στομάχι, γρήγορο κορεσμό και μείωση της πείνας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μία "έτοιμη λύση".

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει "με ευλάβεια" τις μετεγχειρητικές διατροφικές οδηγίες και κατευθύνσεις. Θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων, ότι για την επίτευξη και τη διατήρηση του αποτελέσματος θα πρέπει να ακολουθεί ένα σωστό διατροφικό πλάνο με περιορισμούς που αφορούν κυρίως στα γλυκά. Το διατροφικό αυτό πλάνο θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτική άσκηση και αλλαγή συνηθειών ζωής που οδήγησαν στην πρότερη κατάσταση. 

-Τι πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα για τη διατήρηση του αποτελέσματος που αποκτήσαμε μέσω ενός βαριατρικού χειρουργείου;

Η βαριατρική χειρουργική στοχεύει στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όμως, η επέμβαση δεν αρκεί για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εξειδικευμένο πλάνο διατροφής και άσκησης μετεγχειρητικά. Η παχυσαρκία είναι μια νόσος που είναι επιρρεπής στις υποτροπές, επομένως η ριζική αλλαγή των καθημερινών συνηθειών του ασθενούς είναι απαραίτητη.

Ως προς τη διατροφή, ο ασθενής χρειάζεται να μάθει – και η επέμβαση αποτελεί ένα μέσο εκπαίδευσης-  να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή μεσογειακού τύπου, αποφεύγοντας λιπαρές τροφές ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Άλλωστε, οι ημερήσιες μερίδες θα είναι μικρότερες, αφού αυτό είναι το κληροδότημα των βαριατρικών επεμβάσεων, ειδικά των επεμβάσεων περιορισμού στομάχου. 

Όσον αφορά στην άσκηση, οι ασθενείς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πριν την επέμβαση δεν αθλούνταν. Και ορθώς έπρατταν! Γιατί θα καταπονούσαν επιπλέον το μυοσκελετικό τους σύστημα, λόγω βάρους. Μετά την βαριατρική επέμβαση, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να ασκηθούν, καθώς η άσκηση συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους και βοηθάει να μη χαθεί η πολύτιμη μυϊκή τους μάζα. 

Έτσι, η μετεγχειρητική συμπεριφορά του ασθενούς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το εάν θα καταφέρει να φτάσει και να διατηρήσει το βάρος του. Γι’ αυτό και όλες οι σύγχρονες έρευνες της παγκόσμιας βαριατρικής κοινότητας, που μελετούν τα μακροχρόνια αποτελέσματα των βαριατρικών επεμβάσεων, εστιάζουν στον καθοριστικό ρόλο της μετεγχειρητικής παρακολούθησης του ασθενούς. Η τακτική παρακολούθηση μέσα από αυστηρά πρωτόκολλα (λιπομέτρηση, εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση, κατευθυντήριες γραμμές) είναι κεφαλαιώδους σημασίας και όπως παρουσιάζουν τα στατιστικά δεδομένα των ερευνών καθορίζουν την επίτευξη του τελικού στόχου μετά από μία βαριατρική επέμβαση. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i