Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στην αποκατάσταση ενός τραυματισμού;

Η γιόγκα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές άσκησης στον κόσμο.

γιόγκα iStock

Η γιόγκα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές άσκησης στον κόσμο, με περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε αυτό το είδος γυμναστικής. Στις ΗΠΑ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές αναερόβιας άσκησης, με ιδιαίτερη προτίμηση από το γυναικείο φύλο. Πρόκειται για μια μορφή άσκησης χαμηλής έντασης που βελτιώνει την υγεία, την ελαστικότητα, τη δύναμη και τη στάση του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι αθλητές στρέφονται στη γιόγκα όχι μόνο για πρόληψη αλλά και για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς για τους παρακάτω λόγους:

  • Η άσκηση αυτή βελτιώνει την στάση και την ισορροπία του σώματος. Επίσης, ενισχύει την ιδιοδεκτικότητα, η οποία βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών. Η ιδιότητα αυτή του σώματος περιγράφει τη γνώση της θέσης και της κίνησης των μελών στον χώρο.
  • Η γιόγκα δυναμώνει, κάνει πιο ελαστικό τον μυϊκό ιστό και βελτιώνει το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων εφαρμόζοντας ασκήσεις χαμηλής έντασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποκατάσταση από τραυματισμούς από υπέρχρηση.
  • Η γιόγκα μειώνει την παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία συνδέεται με μια σειρά αντιδράσεων που ασκούν ανασταλτική δράση στην αποκατάσταση των τραυματισμών.
  • Βοηθά στην διαχείριση του πόνου. Προπονώντας τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει έναν τραυματισμό όχι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά.
  • Επιβραδύνει τον πολύ γρήγορο ρυθμό της καθημερινότητας. Η τέχνη της γιόγκα, η οποία περιλαμβάνει την αργή κίνηση με κάθε αναπνοή, ενθαρρύνει την πιο αργή και ενσυνείδητη κίνηση, βοηθώντας την προσοχή του ατόμου στην εμπειρία της στιγμής.
  • Μπορεί να προσφέρει ποικιλία. Υπάρχουν διάφορες μορφές γιόγκα που κυμαίνονται από στατικές διατάσεις έως πιο δύσκολες ασκήσεις και μπορεί να επιλέγονται ανάλογα τον τραυματισμό ή την φάση της αποκατάστασης.
  • Φροντίζει την διανοητική αποκατάσταση. Εκτός από την σωματική άσκηση, η γιόγκα βελτιώνει την νοητική και την συναισθηματική ευεξία, προσφέροντας ένα επιπλέον όφελος.

Εν κατακλείδι, η γιόγκα είναι μια επιλογή άσκησης χαμηλής έντασης που βοηθά στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου και μπορεί να ωφελήσει στην επιστροφή στην καθημερινή ζωή ή την αθλητική δράση μετά από έναν τραυματισμό, συμπληρώνοντας ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Φυσικά, η επιλογή του προγράμματος αποκατάστασης είναι συνάρτηση του τραυματισμού και του σταδίου επούλωσης των ιστών και πρέπει να γίνεται πάντα μετά από συζήτηση με τον γιατρό σας και να επιβλέπεται από ειδικό φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη (Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Διευθυντής Brilakis Orthopaedics, Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape (emmanuel.brilakis@gmail.com, www.brilakisorthopaedics.gr).
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i