'Διαγνώστηκα με καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 30 ετών. Αυτά είναι τα 'δυσδιάκριτα' σημάδια του'

Η TikToker με το όνομα Dr. Amy μοιράστηκε το true story της για τον καρκίνο.

καρκίνο των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες. Είναι γνωστός για τα ασαφή, και πολλές φορές διακριτικά συμπτώματά του όπως το φούσκωμα. 

Αυτός είναι ο λόγος που το 80 τοις εκατό των περιπτώσεων δε διαγιγνώσκονται μέχρι να εξαπλωθεί η ασθένεια. Η επιτυχημένη Tik Toker με το όνομα Dr Amy μοιράστηκε την ιστορίa της για τον καρκίνο με τους 45.000 ακολούθους της για να προειδοποιήσει άλλους για τα δυσδιάκριτα σημάδια του. 

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό, μίλησε για την έκπληξη που υπέστη όταν διαγνώστηκε σε ηλικία 30 ετών, καθώς δεν είχε κανέναν παράγοντα κινδύνου.

@dr.amy.fans How I Found Out I Had Stage 3 Ovarian Cancer (Shocking Symptoms) - Part 1 #cancer #foryou #fyp ♬ original sound - dr.amy.fans

"Έκανα ήδη όλα τα σωστά πράγματα για να αποτρέψω τον καρκίνο", λέει η Amy σε ένα από τα βίντεο της,, η οποία εργαζόταν σε ένα τοπικό κέντρο καρκίνου.

"Τρώω σωστά, αθλούμαι ...Αυτό είναι το βίντεο που σας δείχνω ακριβώς ποια ήταν τα συμπτώματα  μου. Αυτά είναι πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν ... και μοιράζομαι την ιστορία μου, καθώς θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σας"
 

Διάβασε επίσης: True story | Η ζωή μου με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τη στιγμή της διάγνωσης της το 2017, η Amy ζούσε μια "αρκετά κανονική ζωή". Πρόσφατα είχε αγοράσει το πρώτο της σπίτι και παντρεύτηκε τρεις μήνες αργότερα. Λίγο μετά την επιστροφή από το μήνα του μέλιτος δύο εβδομάδων στην Ιταλία και την Ελλάδα, το πρώτο σύμπτωμα αναδύθηκε.

"Μετά από δύο εβδομάδες υπερβολικού φαγητού, φυσικά είχα πάρει λίγο βάρος", λέει η Amy, η οποία δημοσιεύει τακτικά συμβουλές υγείας στο δημοφιλές κανάλι της. "Τίποτα σημαντικό, ίσως περίπου πέντε κιλά. Άρχισα να προσέχω, αλλά ακόμη και εβδομάδες αργότερα δεν φαινόταν να ξεκολλάει η ζυγαριά. Ήξερα πολύ καλά το σώμα μου", προσθέτει. "Τρώω καλά, αθλούμαι. Αλλά δεν έχανα κιλά. Αν μη τι άλλο, έπαιρνα κιλά ".

Τότε προέκυψε το  "νούμερο ένα σύμπτωμα" όπως χαρακτηρίζει η ίδια στο βίντεο της, και άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. "Είχα αδυσώπητη καούρα", λέει. "Είχα καούρες όλη την ώρα. Αυτό δεν μου είχε ξανασυμβεί. Η εσωτερική μου φωνή έλεγε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ".

Τελικά, η Amy  επισκέφτηκε τον οικογενειακό της γιατρό, ο οποίος έκανε εξετάσεις για έλκη μεταξύ άλλων προβλημάτων, τα οποία ήταν όλα αρνητικά. Στη συνέχεια, ο γιατρός την έστειλε στο νοσοκομείο για υπερηχογράφημα.

"Ήταν 5 το απόγευμα της Παρασκευής όταν εμφανίστηκε το όνομα του γιατρού μου στο τηλέφωνό μου. Στάθηκα εκεί, παγωμένη στον πάγκο της κουζίνας μου", λέει. Είπε: "Έχεις έναν όγκο στην ωοθήκη σου. Έχει διαστάσεις 21 εκατοστά επί 10 εκατοστά. Λυπάμαι, έχεις καρκίνο."

Η Amy διαγνώστηκε με ασθένεια σταδίου τρίτου βαθμού που σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από την ωοθήκη. Λιγότερο από το 40 τοις εκατό των γυναικών που διαγιγνώσκονται σε αυτό το στάδιο θα επιβιώσουν περισσότερο από πέντε χρόνια.

Αργότερα στο βίντεο, εξηγεί γιατί ο καρκίνος των ωοθηκών συνδέεται με την καούρα.

"Το μέγεθος του όγκου πίεζε το έντερο και το στομάχι μου", λέει. Μου προκαλούσε παλινδρόμηση οξέος. Το στομάχι μου δεν είχε χώρο ".

Λίγο μετά τη διάγνωσή της, η Amy ξεκίνησε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα θεραπείας. Πρώτα, υποβλήθηκε σε μια μεγάλη εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου και η κοιλιά της κλείστηκε χρησιμοποιώντας 33 χειρουργικούς συνδετήρες. Σύμφωνα με την προσωπικη της εμπειρία, η χειρουργική επέμβαση ήταν το εύκολο μέρος. Επόμενο βημα ήταν οι χημειοθεραπείες. Οι παρενέργειες την τρόμαξαν. Η Amy ένιωθε "τόσο εξαντλημένη", ναυτία και "κατάθλιψη", ωστόσο λειτούργησαν έτσι ώστε  να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

 Τώρα, έξι χρόνια μετά, είναι ακόμα απαλλαγμένη από καρκίνο. "Ακόμη και με μία μόνο ωοθήκη, ο σύζυγός μου και εγώ μπορέσαμε να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας", λέει για τα δύο παιδιά της.

"Είμαι ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς πραγματικά να βάλεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι", εξηγεί  με χιουμοριστική διάθεση στους ακόλουθους της. 

Διάβασε επίσης: Μπορεί να κινδυνεύεις από θρόμβωση αν παίρνεις αντισυλληπτικά;

Μια ιστορία που είδαμε στην dailymail

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i