Διαβήτης | Γιατί δεν πρέπει να περπατάς ξυπόλυτη;

Διατήρησε τα πόδια σου υγιή ακολουθώντας τις συμβουλές που μας δίνει η ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Σοφία Φλώρου.

legs istock

Ο διαβήτης μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων στον οργανισμό, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στο λεγόμενο "διαβητικό πόδι" με αυξημένη πιθανότητα για ακρωτηριασμό.

Ξέρουμε, ο αριθμός αυτός θα σου φανεί τρομαχτικός, αλλά είναι πραγματικός: κάθε 30 δευτερόλεπτα ακρωτηριάζεται ένα πόδι, κάπου στον κόσμο, λόγω του διαβήτη. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης τύπου 2 ή σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια στα κάτω άκρα, με συνέπεια τη διαταραχή στην αισθητικότητα και την αντίληψη του πόνου στα πέλματα. Η φροντίδα των ποδιών είναι ένα προληπτικό μέτρο για τον διαβήτη. Δες τι να κάνεις.

1. Έλεγχε τα πόδια σου καθημερινά

Δες για μικρά τραύματα, ιδίως στα πέλματα ή στις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, όπως αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, κονδυλώματα, πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες, ή υγρό, ή αίμα κάτω από κάλους, ή αν κάποιο νύχι μπαίνει στο δάχτυλο του ποδιού. Σε περίπτωση που ανακαλύψεις κάτι μη φυσιολογικό απευθύνσου στον διαβητολόγο.

2. Μην περπατάς ξυπόλυτη, ακόμα και μέσα στο σπίτι

Στην παραλία ή στη θάλασσα φρόντισε να φοράς παπούτσια. Υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί μυκητίαση στο δέρμα, λοίμωξη των πελμάτων και των μεσοδακτυλικών περιοχών από δερματόφυτα.

3. Διάλεγε παπούτσια που τα φοράς και "πετάς"

Απόφυγε τα σφιχτά, επίλεξε αυτά με σταθερό πάτο, από μαλακό δέρμα ή ύφασμα. Είναι προτιμότερα τα αθλητικά από τα παπούτσια με τακούνια. Πάντα να ανακινείς τα παπούτσια σου πριν τα φορέσεις. Ένας διαβητικός μπορεί να μην αισθανθεί κάποιο ξένο σώμα στα παπούτσια του. Έλεγξε για αιχμηρά αντικείμενα στα παπούτσια πριν τα φορέσεις για να είσαι ασφαλής.

4. Άφησε τις σφιχτές κάλτσες στην άκρη

Να προτιμάς κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες για διαβητικά και πρησμένα πόδια. Μειώνουν το πρήξιμο των ποδιών, βοηθούν να μην ιδρώνουν και να μην πιέζονται, ακόμα κι όταν πρήζονται, μειώνουν την πιθανότητα ξεφλουδίσματος, εφίδρωσης και εξανθημάτων, δεν περιέχουν ελαστικό υλικό, βελτιώνουν το κυκλοφορικό, μειώνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και οσμών. Επίσης, να φοράς καθαρές στεγνές κάλτσες καθημερινά. Οι βρόμικες κάλτσες μπορεί να φιλοξενούν πολλούς μικροοργανισμούς που ενδέχεται να προκαλέσουν μολύνσεις στα πόδια σου και μελλοντικές επιπλοκές.

Το να φοράς κάλτσες το βράδυ στον ύπνο βοηθά στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος και τη μείωση του πόνου που προκαλείται από μώλωπες και κοψίματα.

5. Μην κάνεις ποδόλουτρο με πολύ ζεστό νερό

Το χλιαρό νερό είναι το καταλληλότερο. Ένα ήπιο πλύσιμο σε χλιαρό νερό μειώνει τις πιθανότητες μολύνσεων και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Στέγνωσε τα πόδια ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών για να αποτρέψεις τη συσσώρευση υγρασίας. Μπορείς, ακόμα, να προσθέσεις άλατα Epsom.

6. Πρόλαβε τους κάλους

Η πρόληψη των κάλων και η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή τους αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης έλκους. Γι’ αυτό μην αφαιρείς τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα επιθέματα. Χρησιμοποίησε μια ελαφρόπετρα ή απευθύνσου σε έναν ποδολόγο.

7. Κόβε τα νύχια σου σωστά

Κόβε τα σε ευθεία γραμμή και όχι πάρα πολύ κοντά για να αποφύγεις τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς λίμα και να λιμάρεις τα νύχια σου. Ο καλύτερος χρόνος για να τα κόψεις είναι αμέσως μετά το μπάνιο, όταν τα νύχια είναι μαλακά. Επίσης, μην κόβεις τα νύχια που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο δέρμα. Η μυκητίαση των νυχιών εμφανίζεται συχνά σε άτομα με διαβήτη και, με την πάροδο των ετών, καταλήγει σε ένα νύχι που δεν μπορεί να κοπεί με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο σπίτι.

8. Βάζε ενυδατική κρέμα

Μείωσε την ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ενυδατική κρέμα που περιέχει ουρία. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σκάσει και να προκληθούν πληγές. Μη χρησιμοποιείς βαζελίνη σε τέτοια περίπτωση. Ενυδάτωνε τα πόδια σου, αλλά όχι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου, γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μυκητιασικών λοιμώξεων.

9. Χρησιμοποίησε αντιμυκητιασικά σπρέι ποδιών

Τα μη συνταγογραφούμενα αντιμυκητιακά σπρέι βοηθούν στην πρόληψη μυκητιασικών λοιμώξεων σκοτώνοντας τους μύκητες που ζουν στα πόδια σου. Μπορείς, επίσης, να ψεκάσεις τα παπούτσια σου για να μειώσεις τυχόν μύκητες που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά.

Πότε πρέπει οπωσδήποτε να πας στον γιατρό;

Χρειάζεται να επισκεφτείς τον διαβητολόγο όταν:

  • Το πόδι σου πονά, ή είναι κόκκινο, ή μελανό.
  • Υπάρχει δυσοσμία.
  • Εμφανιστούν φουσκάλες ή μικρές πληγές.
  • Νιώθεις μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή καυσαλγίες.
  • Υπάρχουν φλεγμονές στο δέρμα των ποδιών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i