Αυτή η άσκηση που δεν κάνεις μειώνει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Κλείστε τη leg day με αυτή την άσκηση και θα μας θυμηθείς!

legs istock

Το ανθρώπινο σώμα έχει "σχεδιαστεί" για να κινείται. Ο σύγχρονος, όμως, τρόπος ζωής και η σύγχρονη μορφή εργασίας έχουν αυξήσει τον μέσο χρόνο καθιστικής ζωής με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται στους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Η κάμψη του ισχίου που μειώνει τη γωνία μεταξύ του μηρού και της λεκάνης έχει ως αποτέλεσμα να είναι σφικτοί οι τετρακέφαλοι μηριαίοι μύες και αδύναμοι οι οπίσθιοι μηριαίοι. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για να γίνει πλήρη έκταση ισχίων.  

Τα ισχία αποδυναμώνονται από το συνεχές κάθισμα και τη μειωμένη κινητικότητα. Ενώ μας επιτρέπουν να είμαστε γρήγοροι, δυνατοί και ευκίνητοι και να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες και ασκήσεις, αν δεν κρατήσουμε τους μυς ενδυναμωμένους και ευλύγιστους και την άρθρωση εύκαμπτη τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Η παρακάτω άσκηση που προτείνει η δρ Ελπίδα Τσιντσιφά, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, υπεύθυνη της σχολής North Academy of Fitness και Επιστημονικός συνεργάτης στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΠΘ στην Ειδικότητα Αεροβική και Βάρη.

Δες: Ασκήσεις για γραμμωμένα πόδια χωρίς βάρη που κάνεις μόνο καθιστή (βίντεο)

Η άσκηση: Έκταση ισχίου στο πόδι στήριξης με ταυτόχρονη πίεση πίσω

Ποια κίνηση λείπει από την καθημερινότητα μας; Πολλές λείπουν αλλά το τρέξιμο και τα σπριντ έχουν εξαφανιστεί από την καθημερινότητα ενός ενήλικα. Ειδικότερα τα σπριντ, που μπορεί στην πρωτόγονη ζωή μας να ήταν καθημερινά, ενεργοποιούν το σώμα με τρόπο που καμία άλλη άσκηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει!

Ειδικότερα για τα πόδια, όπως κινείται το σώμα οριζόντια ενεργοποιούνται και οι γλουτοί με μέγιστο φορτίο στην έκταση, πράγμα που λείπει από όλες τις άλλες κινήσεις - ασκήσεις γλουτών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δυναμώσεις την άρθρωση του ισχίου στην έκταση, ενώ παράλληλα βελτιώνεις και την κινητικότητα, στοιχεία που λείπουν από τον σημερινό άνθρωπο που βρίσκεται συνέχεια σε καμπτική θέση.

Μπορείς να κάνεις προετοιμασία και ενεργοποίηση γλουτών με αυτή την άσκηση ή απλά να κάνεις αυτή την άσκηση.

 

Πρόκειται για ισομετρική σύσπαση στο γλουτό και τους οπίσθιους μηριαίους. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι αυτή η ενεργοποίηση στο πίσω πόδι που πρέπει να μεγιστοποιείται όσο ανεβαίνεις στην έκταση.

Το λάστιχο είναι ένα επιπλέον ερέθισμα στους έξω στροφείς του ισχίου (σαν το κερασάκι στη τούρτα)!

Αν είσαι αρχάρια βάλε το πίσω πόδι στο άνοιγμα το ισχίου, πολύ πιο χαμηλά το πέλμα και χωρίς φορτία στην αρχή.

Καθίσματα, προβολές, άρσεις θανάτου, good mornings, δίνουν μεγαλύτερη ροπή όταν το ισχίο είναι σε κάμψη. Εξαίρεση αποτελούν μόνο hip thrusts, γέφυρες και οι εκτάσεις στον πάγκο των ραχιαίων, όμως καμία από αυτές τις ασκήσεις δεν είναι λειτουργικές!

Συμβουλή: Αν είσαι από τους πολύ λίγους που έχουν την ικανότητα να κάνουν σπριντ διατήρησέ το όσο περισσότερο μπορείς και σου το επιτρέπει το σώμα σου!
Και αν ήδη τρέχεις αξιοποίησε στην άσκηση σαν μέρος του conditioning σου.

Δες και αυτό: Ξεκίνα σήμερα: Φτιάξε σέξι πόδια σε 30 ημέρες!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i