Πόσα χρώματα έχει ο θόρυβος; Και τι σημαίνουν;

Υπάρχει μια παλέτα "χρωμάτων" θορύβου, που το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και πιθανές χρήσεις.

color istock

Σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο, η εύρεση του σωστού ήχου δεν είναι μόνο για να εμποδίζεις τους περισπασμούς. Πρόκειται για τον συντονισμό σε μια συχνότητα που βελτιώνει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την ηρεμία. Κάθε ένας από αυτούς τους θορύβους μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη και τη γνωστική σου κατάσταση. Οι χρήσεις τους κυμαίνονται από βοηθήματα ύπνου και προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης έως τη βελτίωση των ακουστικών δοκιμών και του ήχου.

Πόσα χρώματα έχει ο θόρυβος και τι κάνουν;

1. Κόκκινος θόρυβος (ή Καφέ θόρυβος): Χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ενέργεια σε χαμηλότερες συχνότητες, μοιάζει με τον ήχο ενός δυνατού ανέμου ή ενός καταρράκτη. Η ισχύς του μειώνεται όσο αυξάνεται η συχνότητα, καθιστώντας το καταπραϋντικό για ορισμένους ακροατές. 

2. Ροζ θόρυβος: Ο ροζ θόρυβος είναι ένας συνδυασμός λευκού και κόκκινου θορύβου. Έχει ίση ενέργεια σε κάθε οκτάβα και βρίσκεται συχνά στη φύση, όπως το θρόισμα των φύλλων ή η βροχή. Ο ροζ θόρυβος μπορεί να ενισχύσει τον ύπνο και να συμβάλλει στη μνήμη.

3. Μπλε θόρυβος: Με περισσότερη ενέργεια σε υψηλότερες συχνότητες, ο μπλε θόρυβος είναι το αντίστοιχο του μπλε φωτός, που ακούγεται σαν συριγμός και είναι οξύς. Οι ομάδες παραγωγής ήχου το χρησιμοποιούν μερικές φορές για να κρύψουν τους θορύβους χαμηλότερης συχνότητας. 

4. Μοβ θόρυβος: Παρόμοιος με τον μπλε θόρυβο, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις υψηλότερες συχνότητες, ο μοβ θόρυβος χρησιμοποιείται συχνά σε ηλεκτρονικές συσκευές για την κάλυψη των εμβοών. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εργαλείο εξισορρόπησης ήχου.

5. Γκρίζος θόρυβος: Ακούγεται "ομοιόμορφος" σε όλες τις συχνότητες στο ανθρώπινο αυτί, παρόμοιος με τον λευκό θόρυβο, αλλά με μια ψυχοακουστική διόρθωση για να ακούγεται επίπεδο. Η δοκιμή εξοπλισμού ήχου χρησιμοποιεί συχνά γκρίζο θόρυβο.

6. Πράσινος θόρυβος: Συχνά περιγράφεται ως ο θόρυβος φόντου ενός ρεύματος σταθερών κυμάτων του ωκεανού. Είναι μια έκδοση λευκού θορύβου μεσαίας συχνότητας και μπορεί να είναι καταπραϋντική. 

7. Πορτοκαλί θόρυβος: Χρησιμοποιώντας όλες τις συχνότητες εκτός από αυτές που τα αυτιά μας θεωρούν συντονισμένα, ο πορτοκαλί θόρυβος ακούγεται σαν τη φλυαρία σε ένα γεμάτο δωμάτιο ή τη φασαρία ενός πολυσύχναστου καφέ. Αυτός ο θόρυβος μπορεί να είναι διεγερτικός και χρήσιμος σε δημιουργικά έργα. 

8. Λευκός θόρυβος: Προωθεί τη συγκέντρωση και προσφέρει μια σειρά από γνωστικά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο λευκός θόρυβος μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη μνήμη και να βοηθήσει στην ταχύτερη μάθηση.  Η δημιουργικότητα θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί επειδή ένας σταθερός θόρυβος περιβάλλοντος που μπορεί να μειώσει το γνωστικό φορτίο από τους ήχους του περιβάλλοντος. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να διαθέσει περισσότερη ενέργεια στη δημιουργική σκέψη.

Διάβασε ακόμη: Ροζ θόρυβος και άλλοι τρόποι που οι ήχοι αναβαθμίζουν τη ζωή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i