Αυτό το φθηνό εργαλείο μπορεί να σε σώσει από την πνευμονία

Μάθε τι είναι αυτό που μπορεί να σώσει ζωές από την νοσοκομειακή πνευμονία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

bed istock

Ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Harvard Pilgrim Health Care Institute για να εξετάσουν εάν το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά πνευμονίας στο νοσοκομείο.

Η ομάδα συνδύασε τα αποτελέσματα 15 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που περιελάμβαναν περισσότερους από 2.700 ασθενείς και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά πνευμονίας που οι ασθενείς "κόλλησαν" στο νοσοκομείο ήταν χαμηλότερα μεταξύ των ασθενών που βούρτσιζαν τα δόντια τους καθημερινά σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine.

"Η μελέτη έδειξε ότι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών στο νοσοκομείο μπορεί να σώσει ζωές", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Michael Klompas, λοιμωξιολόγος στο Brigham, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και καθηγητής στο Harvard Pilgrim Health Care Institute. "Είναι σπάνιο στον κόσμο της νοσοκομειακής προληπτικής ιατρικής να βρεις κάτι τέτοιο που να είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικό και φθηνό. Αντί για μια νέα συσκευή ή φάρμακο, η μελέτη μας δείχνει ότι κάτι τόσο απλό, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά".

Τι είναι η νοσοκομειακή πνευμονία;

Η πνευμονία που διαγιγνώσκεται μετά από ≥48 ώρες από την εισαγωγή στο νοσοκομείο (HAP).

Επίσης, η πνευμονία σχετιζόμενη με χώρους παροχής φροντίδας υγείας (Health Care Associated Pneumonia - HCAP): εμφανίζεται σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για πολυανθεκτικά μικρόβια που είναι οι ακόλουθοι:

1) Νοσηλεία διάρκειας ≥2 ημερών το τελευταίο τρίμηνο,

2) διαμονή σε οίκο ευγηρίας ή σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων,

3) έναρξη αιμοκάθαρσης τουλάχιστον από μηνός,

4) ασθενείς σε στενή σχέση με χώρους παροχής ιατρικής φροντίδας (π.χ. ενδοφλέβια κατ’ οίκον θεραπεία),

5) ασθενείς με ΧΑΠ.

Μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία συνδεόμενη με αναπνευστήρα (ή πνευμονία σχετιζόμενη με μηχανικό αερισμό) (Ventilator Associated Pneumonia - VAP): αφού ο ασθενής παραμείνει διασωληνωμένος και σε μηχανικό αερισμό για ≥48 ώρες. 

Πώς έγινε η μελέτη

Η ομάδα διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να καθορίσει τη σχέση μεταξύ του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών και της πνευμονίας. Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία βάσεων δεδομένων, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές από όλο τον κόσμο που συνέκριναν την επίδραση της τακτικής στοματικής φροντίδας με το βούρτσισμα των δοντιών έναντι της στοματικής φροντίδας χωρίς βούρτσισμα στην εμφάνιση νοσοκομειακής πνευμονίας.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πνευμονία από το νοσοκομείο και θνησιμότητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν ότι το βούρτσισμα των δοντιών σε ασθενείς στη ΜΕΘ συσχετίστηκε με λιγότερες ημέρες μηχανικού αερισμού και μικρότερη διάρκεια παραμονής στην εντατική.

"Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα ενθαρρύνει τους νοσηλευόμενους να βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους. Εάν ένας ασθενής δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, προτείνουμε ένα μέλος της ομάδας φροντίδας του ασθενούς να βοηθήσει."

Διάβασε ακόμη: Πνευμονία: Τα "πρόσωπα" της νόσου και η πρόληψη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i