Κοντή ή ψηλή: Ποιους κινδύνους κρύβει το ύψος σου;

Τα καλά και τα κακά νέα για το ύψος σου...

short istock

Ήξερες ότι το ύψος σου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ιατρικών καταστάσεων; Δες λοιπόν:

Αν είσαι ψηλή

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε ότι οι πιο ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες αυξάνεται περίπου 16% για κάθε 10 εκατοστά αύξησης στο ύψος.

"Η σχέση μεταξύ ύψους και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου φαίνεται να είναι κοινή σε πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου και σε διαφορετικούς ανθρώπους" εξηγεί η δρ. Τζέιν Γκριν, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Μονάδα Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

"Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από παθήσεις της καρδιάς. Η σημασία των ευρημάτων μας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσονται οι διάφοροι τύποι καρκίνου".

Επιπλέον οι ψηλότεροι άνθρωποι διατρέχουν:

  • μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αλλά χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
  • μεγαλύτερο κίνδυνο κιρσών, αλλά μικρότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερίνης
  • μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν έλκη στα πόδια και περιφερική νευροπάθεια (νευρική βλάβη που επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια)

Αν είσαι κοντή

Μελέτη ερευνητών από το Ισραήλ σε περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πιο κοντοί έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο εγκεφαλικό συγκριτικά με τους ψηλότερους. Όσο για τις γυναίκες, αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology έδειξε ότι οι πιο κοντές επίσης κινδυνεύουν περισσότερο από ένα θανατηφόρο εγκεφαλικό σε σχέση με τις ψηλότερες.

Επιπλέον οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο), πράγμα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Δελούκα και τη δρα Ειρήνη Μαρούλη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Communication Biology, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία των πνευμόνων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους κοντούς απ’ ό,τι άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη κ.ά.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i