Ανασκόπηση δεκάδων δημοσιευμένων μελετών σχετικά με τους μηχανισμούς που υπάρχουν πίσω από τις νευρολογικές παθήσεις έχει συγκεντρώσει ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που σκαλίζουν συχνά τη μύτη τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ.
Τι δείχνει η νέα έκθεση
Η νέα έκθεση, που συντάχθηκε και γράφτηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biomolecules.
"Η νευροφλεγμονή στη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλείται εν μέρει από ιικά, βακτηριακά και μυκητιακά παθογόνα που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της μύτης και του οσφρητικού συστήματος", έγραψαν στην έκθεση.
Το χρόνιο σκάλισμα της μύτης, ιατρικά γνωστό ως ρινοτιλεξομανία, εισάγει μικρόβια στην ευαίσθητη ρινική κοιλότητα που προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νευροεκφυλιστική νόσο, που επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι ακριβώς σίγουροι τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά στον εγκέφαλο των ασθενών έχουν παρατηρήσει μια συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται tau, η οποία σχετίζεται με την ανοσολογική απόκριση του σώματος.
Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πυροδοτούνται από εισβολές πολύ συχνά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το στρες στο σώμα, με τη μορφή φλεγμονής, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.
Οι συγγραφείς της τελευταίας έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο ρινικό περιβάλλον που προκαλούνται από υπερανάπτυξη μικροβίων θα μπορούσαν να είναι η πηγή χρόνιων, ήπιων λοιμώξεων του εγκεφάλου.
Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν φαινομενικά χωρίς συμπτώματα εξωτερικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή κάτω από την επιφάνεια, αφήνοντας πίσω επιβλαβείς πλάκες πρωτεΐνης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.
Γιατί ανοίγει η μύτη μας; Τα πιο συχνά αίτια της ρινορραγίας
Ποια παθογόνα έχουν βρεθεί στον εγκέφαλο;
Μια ποικιλία κοινών παθογόνων παραγόντων έχει βρεθεί στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ, όπως:
- τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία,
- ο ιός του έρπητα,
- ο κορωνοϊός,
- το παράσιτο Toxoplasma gondii (που προέρχεται από γάτα).
Η πρόληψη είναι το παν
Έχοντας κατά νου την πρόληψη, οι ερευνητές προτρέπουν το τακτικό πλύσιμο των χεριών και έγραψαν στη μελέτη τους "Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον COVID-19 είναι η αξία της υγιεινής των χεριών μέσω του συχνού πλυσίματος των χεριών και της χρήσης απολυμαντικών χεριών και προτείνουμε αυτές οι συνήθεις διαδικασίες υγιεινής να είναι υποχρεωτικές διαδικασίες και για όσους σκαλίζουν τη μύτη τους".
Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr