"20 χρόνια από τη διάγνωσή μου με διαβήτη, η τεχνολογία κάνει τη διαχείρισή του ευκολότερη"

Ο Γιώργος Λιονάκης αναφέρει ότι το να ζεις με διαβήτη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθημερινά έχεις να αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις.

diabetes

Ο Γιώργος Λιονάκης είναι ένας νέος μουσικός που ζει με διαβήτη τύπου 1 σχεδόν 20 χρόνια. Εργάζεται ως δάσκαλος και του αρέσει να κάνει Muay Thai. Είναι επίσης DJ και μουσικός παραγωγός, και έχει γράψει μουσική για διάφορες δισκογραφικές εταιρείες, θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους.

Περιγράφοντας τη σχέση του με τον διαβήτη, ο Γιώργος τονίζει πως: "Το να ζεις με διαβήτη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθημερινά έχεις να αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις". Εντούτοις, όπως λέει χαρακτηριστικά, "οι προκλήσεις μάς δυναμώνουν".

Η χρήση της νέας τεχνολογίας στη διαχείριση του διαβήτη

Αναφέρει επίσης, ότι η χρήση της νέας τεχνολογίας στη διαχείριση του διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας, γιατί κάνει τη ζωή ευκολότερη: "Χρησιμοποιώ το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) Dexcom ONE για να διαχειρίζομαι τον διαβήτη μου. Το σύστημα με ειδοποιεί όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μου αλλάζουν χωρίς να χρειάζεται να τρυπώ το δάχτυλό μου* και να ελέγχω με μη αυτόματο τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης. Βάσει των ενδείξεων του Dexcom ONE, παίρνω έγκαιρα αποφάσεις θεραπείας που διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μου σταθερά, κι έτσι έχω περισσότερο χρόνο τον οποίο μπορώ να αφιερώνω σε αυτά για τα οποία παθιάζομαι".

Η ανακοίνωση ότι το σύστημα Dexcom ONE αποζημιώνεται πλέον μέσω του Eθνικού Oργανισμού Παροχής Yπηρεσιών Yγείας ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 05195/28.08.2023) αποτελεί σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για άτομα που ζουν με διαβήτη. Η αποζημίωση παρέχει πρόσβαση στο σύστημα CGM μέσω συνταγογράφησης για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, έγκυες γυναίκες και άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν υποβληθεί σε παγκρεατεκτομή.

Το Dexcom ONE παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά το πώς συγκεκριμένες τροφές, η σωματική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

Βάσει αυτών των πληροφοριών, οι χρήστες των συστημάτων αυτών μπορούν να λάβουν αποφάσεις θεραπείας οι οποίες εξασφαλίζουν αύξηση του χρόνου παραμονής εντός φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης (που ορίζονται ως 70-180 mg/dL)1**, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αποτελεσματικότερο έλεγχο του διαβήτη2** και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές.3**

Ο Γιώργος, που διαγνώσθηκε με διαβήτη στην ηλικία των οκτώ ετών, δήλωσε: "Ζώντας με τον Διαβήτη διαμόρφωσα χαρακτήρα και συνήθειες. Μια άλλη νοοτροπία. Με πιο απλά λόγια, μπορώ να είμαι ο εαυτός μου!"

Αν και πέρασαν δεκαετίες, ο Γιώργος θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τη στιγμή που ο γιατρός ενημέρωσε τους γονείς του και τον ίδιο ότι πάσχει από διαβήτη. Εκείνη την εποχή, την ευθύνη για τη διαχείριση του διαβήτη του την είχαν οι γονείς του και θυμάται ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση. "Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά λόγω του διαβήτη, αλλά, πιστέψτε με, δεν θα τον άλλαζα με τίποτα! Γιατί, απλά, είμαι εγώ και ο διαβήτης μου!"

Ο Γιώργος είναι ενεργό μέλος σε διάφορες κοινότητες ατόμων που ζουν με διαβήτη όπως οι Young Leaders in Diabetes (YLD) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και οι Dexcom Warriors. Χρησιμοποιεί τις γνώσεις και την εμπειρία του παρέχοντας υποστήριξη σε άλλα άτομα που ζουν με διαβήτη και αναφέρει σχετικά ότι: "Είναι όμορφο να ανήκεις σε μια κοινότητα που σε καταλαβαίνουν χωρίς να χρειάζεται να πεις κουβέντα. Είναι όμορφο να μπορείς να μοιράζεσαι τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους φόβους, τις ίδιες σκέψεις!"

Το Dexcom One αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ

Το Dexcom One αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με τους κάτωθι κωδικούς συνταγογράφησης: 43877: Αισθητήρας Μέτρησης Γλυκόζης/Dexcom One sensor 3 pack και 43879: Πομπός Dexcom One Transmitter. Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση στην αποζημίωση θα πρέπει αν μιλήσουν με τον γιατρό τους. Όσοι δεν δικαιούνται το προϊόν μέσω αποζημίωσης, μπορούν να αγοράσουν το Dexcom ONE μέσω του διαδικτυακού καταστήματος της Dexcom στη διεύθυνση Dexcom.com.

 

1 Beck RW, et al. JAMA. 2017;317(4):371-378
2 Beck RW, et al. Diabetes Care. 2019; 42(3):400-405
3 DCCT Research Group. N Engl J Med. 1993;329(14):977-86
* Εάν οι ειδοποιήσεις και οι ενδείξεις γλυκόζης από το Dexcom ONE δεν αντιστοιχούν στα συμπτώματα ή δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, χρησιμοποιήστε μετρητή γλυκόζης αίματος για να προχωρήσετε σε αποφάσεις που αφορούν τη θεραπεία του διαβήτη.
**Αποτελέσματα που λήφθηκαν με σύστημα CGM της Dexcom προηγούμενης γενιάς· παρόμοια αποτελέσματα αναμένονται με το Dexcom ONE δεδομένης παρόμοιας απόδοσης και παρόμοιων ομάδων χαρακτηριστικών, καθώς και βελτιωμένη χρηστικότητα. MAT-1881
 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i