Ρεγγίνα Μακέδου | "Η γυμναστική με κράτησε όρθια όταν έκανα χημειοθεραπείες"

Η γυμνάστρια Ρεγγίνα Μακέδου δίνει στο shape.gr μαθήματα αισιοδοξίας και καλύτερης ζωής και αποκαλύπτει πώς να προστατέψουμε την υγεία μας.

reggina instagram

Διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Το 2022 υποτροπίασε και χρειάστηκε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Σήμερα, στο shape.gr η γνωστή γυμνάστρια από την Καβάλα, η Ρεγγίνα Μακέδου, μάς θυμίζει τους τρόπους να γιορτάζουμε τη ζωή.

 

Όταν ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες της, πήρε μέρος στο "Dancing with the stars" το 2022, χορεύοντας και προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει με τη συμμετοχή της για τον καρκίνο και πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, σώζοντας ο ένας τη ζωή του άλλου. 

Η Ρεγγίνα Μακέδου, το όνομά της σημαίνει "βασίλισσα" στα λατινικά αλλά "Ρήγαινα" στα ελληνικά, είναι μια πραγματική βασίλισσα στη ζωή. Δεν είναι απλώς μια γυναίκα που κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο αλλά μας έχει κερδίσει με τη στάση της απέναντι στη ζωή. Αποκαλύπτει τα 5 σπουδαία μαθήματα ζωής που θα μπορούσε να ακολουθήσει μια γυναίκα για να προστατέψει την υγεία της.

 

1. Να γυμνάζεσαι

 Η σωματική δραστηριότητα και η γυμναστική συμβάλλει στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας και στη μείωση της κόπωσης, μειώνει τον πόνο και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Δυστυχώς οι ογκολογικές θεραπείες συχνά οδηγούν σε σωματική εξασθένιση που μπορεί να καταλήξει σε σημαντική κόπωση. Πιστεύω ότι η γυμναστική ήταν αυτή που με κράτησε όρθια. Αν δεν ήταν γυμνασμένο το σώμα μου θα ήμουν κατάκοιτη για πολλούς μήνες στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Βέβαια δεν γυμναζόμαστε μόνον όταν έχουμε κάποιο θέμα. Η γυμναστική πρέπει να είναι τρόπος ζωής. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα σώμα. Οφείλουμε να του δείξουμε σεβασμό και η άσκηση, εάν γίνεται σε καθημερινή ή τακτική βάση, θα σου προσφέρει πραγματικά προστατευτικά οφέλη.

2. Να τρέφεσαι ισορροπημένα

Ποτέ δεν μου άρεσε αυτό που λέμε "δίαιτα". Όλοι πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφών και να προσέχει. Πιστεύω ότι η τροφή είναι το βασικό καύσιμο του οργανισμού. Όπως σε ένα αμάξι θα βάλεις καλή ποιότητα βενζίνης για να διαρκέσει περισσότερο έτσι και το σώμα σου πρέπει να το τροφοδοτείς με καλής ποιότητας τροφές. Και φυσικά, παν μέτρο άριστον.

 

3. Να γελάς

Το γέλιο, το χιούμορ γενικά, κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία. Οι επιστημονικές έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά, τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι μόλις 15 λεπτά γέλιου την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής. 

Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά. Μην δίνεις τόση σημασία στα ασήμαντα. Άφησε χώρο για όλα όσα έρθουν ή υπάρχουν στη ζωή σου, είτε καλά είτε άσχημα. Ακόμη και τα αρνητικά συναισθήματα είναι απαραίτητα για να εκτιμήσουμε τα θετικά.

4. Να έχεις φίλους

Η φιλία μπορεί να σε ωφελήσει σε πολλά επίπεδα: να ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου, να σε υποστηρίζει στα δύσκολα, να είναι μαζί σου και να σου δίνουν δύναμη. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι φιλίες είναι εξίσου σημαντικές με τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή. Το να έχουμε ισχυρές φιλίες στη ζωή μάς βοηθά στη νοητική υγεία, στην αντιμετώπιση του στρες, στην ταχεία ανάρρωση από θέματα υγείας. 

 

5. Να αγαπάς τον εαυτό σου

Επειδή όλοι το ακούν συνέχεια αυτό να εξηγήσω: αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει  τον αποδέχομαι και δεν τον θυσιάζω για τους άλλους. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει δίνω αξία σε εμένα. Επιλέγω να με φροντίζω, να τρέφομαι υγιεινά, κ.λπ. γιατί αν δεν φροντίσω εγώ εμένα, ποιος θα το κάνει;

Διάβασε ακόμη: Ρεγγίνα Μακέδου: "Ο διαβήτης δεν είναι εμπόδιο στη ζωή μου"

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i