Μελέτη ύπνου έχεις κάνει ποτέ; Πού γίνεται και τι πρέπει να ξέρεις

Η Ευαγγελία Ν. Γκιζοπούλου, MD, MSc, Διευθύντρια Πνευμονολόγος, Ειδικός Ιατρικής Ύπνου- Πιστοποιημένη Υπνολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών μας εξηγεί τα πάντα για τη μελέτη ύπνου.

study istock

Αισθάνεσαι να μην σου φτάνει ο ύπνος; Ροχαλίζεις; Νιώθεις σαν να πνίγεσαι την ώρα που κοιμάσαι; Έχεις κόπωση και υπνηλία την ημέρα; Τότε ίσως ήρθε η ώρα να μάθεις περισσότερα για τη μελέτη ύπνου, που γίνεται σε ειδικά κέντρα αλλά και κατ’ οίκον.

Είναι πλέον γνωστό και επιβεβαιωμένο από έρευνες ότι ο ύπνος παίζει σπουδαίο ρόλο στη συνολική υγεία και ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συμβάλλει στην εξισορρόπηση και αποκατάσταση όλων των συστημάτων.

Το να κοιμάσαι αρκετά (6-8 ώρες) αλλά κυρίως ποιοτικά βοηθά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σου υγεία. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταλαιπωρείται από αϋπνίες, υπνηλία και άλλες διαταραχές του ύπνου, σε ορισμένες δε περιπτώσεις πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται καν παρά μόνο αν επισημανθεί από τα άτομα τα οποία κοιμούνται μαζί τους ή κατοικούν στο ίδιο σπίτι ή χειρότερα, αν παρουσιαστεί κάποιο τροχαίο ατύχημα ή καρδιακό επεισόδιο.

Τι ακριβώς είναι το σύδνρομο υπνικής άπνοιας ή αποφρακτικής άπνοιας;

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας ή αποφρακτικής άπνοιας είναι μια αρκετά σοβαρή και όλο και πιο συχνή διαταραχή, που αφορά όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων, συχνότερα όμως παρουσιάζεται στους άνδρες μετά τα 40 έτη. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλεται στο κλείσιμο των ανώτερων αεραγωγών. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν έντονο ροχαλητό που διακόπτεται από επεισόδια άπνοιας. Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, κι όμως το γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί περνούν χρόνια μέχρι να διαγνωσθούν και να θεραπευτούν.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας;

Από το σύνδρομο αυτό είναι πιθανόν να υποφέρουν όσοι έχουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Αίσθηση μη αναζωογονητικού ύπνου και χρόνιας κόπωσης
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Έντονο ροχαλητό με παρατηρούμενες παύσεις από τον/την σύντροφο
  • Απότομες αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού
  • Συχνή αφύπνιση για ούρηση
  • Διαταραχή μνήμης και συμπεριφοράς
  • Απώλεια συγκέντρωσης, μνήμης ή κατάθλιψη
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Τι είναι η μελέτη ύπνου;

Πρόκειται για μια μέθοδο εξέτασης η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υπνικής άπνοιας και άλλων διαταραχών ύπνου. Γίνεται σε ειδικά Κέντρα Μελέτης Ύπνου από εξειδικευμένους γιατρούς αλλά πλέον και κατ’ οίκον με φορητά μηχανήματα.

Ποια είναι η διαδικασία ακριβώς;

Θα πρέπει αρχικά να απευθυνθείς σε έναν πνευμονολόγο, εάν έχει πιστοποιηθεί και ως ειδικός ύπνου ακόμη καλύτερα, ή σε ένα Κέντρο Μελέτης Ύπνου. Αν επιλέξεις τη μελέτη ύπνου στο κέντρο μελέτης, θα παραμείνεις μία ολόκληρη νύχτα εκεί ώστε να καταγραφεί και εν συνεχεία να μελετηθούν παράμετροι του καρδιοαναπνευστικού και του νευρικού σου συστήματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αφού κλείσεις ραντεβού, θα σου ζητήσουν την ημέρα εκείνη να μην πιεις καφέ ούτε να κοιμηθείς μεσημέρι. Συνήθως πηγαίνεις αργά στην κλινική ύπνου.

Θα σου τοποθετήσουν ηλεκτρόδια στο κεφάλι, στη μέση και τα πόδια, τα οποία συνδέονται με υπολογιστές.

Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθείται η δραστηριότητα των μυών, του εγκεφάλου, της καρδιάς, καθώς και η ροή του αέρα από το στόμα και τη μύτη. Κατά την παραμονή σου εκεί θα σε παρακολουθεί εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τι πρέπει να κάνω μετά τη διάγνωση;

Αυτό το ερώτημα θα σου το απαντήσει ο αρμόδιος γιατρός, σε γενικό όμως πλαίσιο, ανάλογα με τη βαρύτητα και τα συνυπάρχοντα προβλήματα. O ειδικός θα σου δώσει τις σχετικές οδηγίες όπως να χάσεις βάρος, να κόψεις το κάπνισμα, να αποφεύγεις την κατανάλωση αλκοόλ ή θα σου συνταγογραφήσει μια συσκευή που εφαρμόζεται κάθε βράδυ για την αντιμετώπιση του ροχαλητού.

Μπορώ να κάνω μελέτη ύπνου στο σπίτι μου;

Ναι. Αν θέλεις να αποφύγεις τον νοσοκομειακό χώρο ενός εργαστηρίου ύπνου, μπορείς να επιλέξεις την κατ’ οίκον μελέτη ύπνου. Αφορά την εξέταση που γίνεται στο σπίτι με ένα ειδικό φορητό μηχάνημα, εξ ου και η διαδικασία ονομάζεται φορητή μελέτη ύπνου (home sleep test/study). Κατά τη διάρκεια της εξέτασης καταγράφονται οι παράμετροι που αφορούν την αναπνοή (ροή αέρα από τη μύτη και το στόμα, κορεσμός οξυγόνου), την καρδιακή λειτουργία (καρδιακές σφύξεις) και τη θέση του σώματος.

ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ 

Στην Ευρωκλινική Αθηνών πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος για θεραπεία του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας με μελέτη ύπνου κατ' οίκον, σε προνομιακή τιμή. Ο έλεγχος περιλαμβάνει πακέτο δύο επισκέψεων για:

  • Πνευμονολογική εκτίμηση
  • Αιματολογικό έλεγχο
  • Μελέτη ύπνου κατ' οίκον με φορητή συσκευή
  • Εκτίμηση αποτελεσμάτων και σύσταση θεραπείας

ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΝΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗ

Στο Εργαστήριο της Ευρωκλινικής Αθηνών πραγματοποιείται παρακολουθούμενη μελέτη ύπνου (τύπου Ι) για τη διερεύνηση των διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο από έμπειρους τεχνικούς. Τη μελέτη την ελέγχει, εκτιμά και γνωματεύει πνευμονολόγος με πείρα στο αντικείμενο.

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΜΑΡΤΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ BODY WATER ΤΗΣ FRESH LINE.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i