Ποιες τροφές μπλοκάρουν τον ύπνο σου;

Δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια; Η Νάσια Πασχαλέρη, διαιτολόγος -γεροντολόγος Msc, σου εξηγεί τι να βγάλεις από τη διατροφή σου για να βελτιώσεις τον ύπνο σου.

sleep istock

Θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και παράλληλα να διαχειριστείς σωστά το βάρος σου; Η Νάσια Πασχαλέρη, διαιτολόγος -γεροντολόγος Msc, υποψήφια διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξηγεί ποιες τροφές αγαπούν τον ύπνο και ποιες τον μπλοκάρουν. 

Ποιοτικός ύπνος: Ο ρόλος της μυρωδιάς του συντρόφου, μεσημεριανή σιέστα και άλλα 12 tips για να κοιμάσαι καλύτερα

5 τροφές που μπλοκάρουν τον ύπνο σου

  1. Αλάτι
  2. Πικάντικα φαγητά
  3. Ζάχαρη
  4. Καφεΐνη
  5. Αλκοόλ

1. Αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού θα σε οδηγεί συνέχεια στην κουζίνα για νερό. Οπότε, απόφυγε τις πολύ αλατισμένες το βράδυ.

2. Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσπεψία και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας και της οισοφαγικής παλινδρόμησης.

Όταν ξαπλώνεις για να κοιμηθείς, αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα στομαχικά προβλήματα, καθώς το οξύ μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό. 

Η κατανάλωση πολύ καυτερών τροφίμων, όπως οι πιπεριές τσίλι, αυξάνει ελαφρώς τη θερμοκρασία του πυρήνα και της επιφάνειας του σώματός σας. Αυτή η επίδραση είναι προσωρινή. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από την κατανάλωση πικάντικων τροφών πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο.

3. Ζάχαρη

Μελέτη του 2022 σε φοιτητές πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται σημαντικά με την υψηλότερη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης. Μάλιστα, οι εθελοντές που κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν και περνούσαν λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο βραδέων κυμάτων. Αυτό το στάδιο ύπνου είναι απαραίτητο για τη φυσική αποκατάσταση και επούλωση του σώματος, καθώς και για τη διατήρηση υγιούς μεταβολισμού και ανοσοποιητικής λειτουργίας. Αυτοί οι εθελοντές βίωσαν επίσης πιο ανήσυχο ύπνο, με συχνές αφυπνίσεις όλη τη νύχτα.

4. Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα συστατικό γνωστό για τη διεγερτική του δράση. Αν, λοιπόν, είσαι από τους καφεϊνο-ευαίσθητους δηλαδή αποκρίνεσαι εύκολα στη δράση της καφεΐνης, τότε είναι καλό να μετριάσεις την ποσότητα καφεϊνούχων ροφημάτων (π.χ. τσάι, καφέ, σοκολάτες, αναψυκτικά ή ροφήματα που προσδίδουν ενέργεια). Σημαντικό είναι επίσης να επιλέξεις την ιδανική ώρα που θα τα καταναλώσεις χωρίς να επηρεάζουν τον ύπνο σου.

5. Αλκοόλ

Αν και πιστεύουμε ότι το αλκοόλ μας βοηθάει να κοιμηθούμε ευκολότερα, στην ουσία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM και να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου.

Διάβασε ακόμη: Η τεχνική 4-7-8 για να κοιμάσαι καλύτερα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i