Γιατί οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν για τη γρίπη των πτηνών;

Μήπως ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για μια πανδημία γρίπης των πτηνών;

χέρι κρατάει δείγμα για τη γρίπη των πτηνών istock

Την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα H5N1 σε άνθρωπο. Στα τέλη Μαρτίου, ένας εργαζόμενος σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας βρέθηκε θετικός στην υψηλής παθογονικότητας (HPAI) A(H5) H5N1, γνωστή και ως "γρίπη των πτηνών". 

Από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και τις 15 Μαρτίου 2024, αναφέρθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε 227 οικόσιτα και 414 άγρια πτηνά σε 26 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), και το Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γρίπη των πτηνών (EURL).

Μας φαίνεται μακρινό και απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα; Αν και η γρίπη των πτηνών δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί υγείας επιβεβαίωσαν ότι ο ιός μεταδόθηκε από αγελάδα σε άνθρωπο και υποδηλώνει ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των αγελάδων. 

Διάβασε: 6 ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις από το κατοικίδιό σου

Πανδημία εν όψει;

Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, λένε οι ειδικοί, και αποτελεί αιτία ανησυχίας. Όχι όμως απαραίτητα ότι ο H5N1 θα μετατραπεί σε πανδημία φέτος.

"Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε ουσιαστικά τι είδους κίνδυνο παρουσιάζουν οι ίδιες οι αγελάδες" αναφέρουν οι ειδικοί. Φαίνεται "σαφές" ότι οι αγελάδες μπορεί να παρουσιάζουν κίνδυνο η μία για την άλλη, αλλά τι είδους κίνδυνος αποτελεί αυτό για την υγεία των αγελάδων δεν είναι πλήρως κατανοητό. Και ούτε τι είδους κίνδυνος εγκυμονεί αυτό για την ανθρώπινη υγεία.

Γρίπη των πτηνών: πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Στα πτηνά, η γρίπη των πτηνών και μάλιστα ο επικίνδυνος τύπος της, η υψηλής παθογονικότητας (HPAI) A(H5) (HPAI, highly pathogenic avian influenza) είναι εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι όσο περισσότερο μεταδίδεται από ζώο σε ζώο ή από ζώο σε άνθρωπο, τόσο πιο πιθανό είναι να μεταλλαχθεί και να μολύνει τους ανθρώπους.

Φυσικά, οι ιοί RNA όπως η γρίπη και ο SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19, μεταλλάσσονται πάντα. Κάθε αντιγραφή στα κύτταρα ενός ξενιστή εμφανίζει μια μετάλλαξη. Ενώ οι ιοί τεχνικά δεν είναι ζωντανοί, είναι στη φύση τους να μεταλλάσσονται και να εξελίσσονται καθώς μολύνουν τα κύτταρα των ξενιστών και αναπαράγονται. Έτσι αναπαράγονται. Η κατανόηση του τρόπου μετάλλαξης του H5N1 είναι σημαντική για την αξιολόγηση του πιθανού κινδύνου για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων και πόσο κοντά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία γρίπης των πτηνών.

Ευτυχώς, η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται πολύ σπάνια από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με το CDC, ο κίνδυνος που ενέχουν αυτοί οι ιοί για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Μάλιστα, το CDC ανέλυσε την αλληλουχία του γονιδιώματος και το συνέκρινε με άλλες αλληλουχίες από βοοειδή, άγρια πτηνά και πουλερικά. Δεν βρήκε σημαντικές αλλαγές, εκτός από μία: Το ανθρώπινο δείγμα είχε μια μετάλλαξη που ονομάζεται PB2 E67K, η οποία είναι γνωστό ότι συνδέει την προσαρμογή του ιού με τους ξενιστές θηλαστικών. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε άτομα που έχουν μολυνθεί με H5N1.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα συμπτώματα είναι συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (πυρετός >38° C, βήχας, δύσπνοια, επιπεφυκίτις) ή ακόμα και γαστρεντερίτιδας εντός 10 ημερών από την τελευταία επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Ο Δρ Rajendram Rajnarayanan από την πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης στο Jonesboro, Ark., πιστεύει επίσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι χαμηλός. Ωστόσο, ανησυχεί για τη μετάδοση του ιού σε άλλα θηλαστικά σε μια φάρμα, όπως τους χοίρους και τα πουλερικά. Τα γουρούνια μπορεί να μολυνθούν από πολλούς ιούς ταυτόχρονα. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάλλαξη του ιού σε έναν νέο που θα μπορούσε πιο εύκολα να μεταδοθεί από θηλαστικό σε θηλαστικό, και από έναν άνθρωπο στον άλλο.

"Η πιθανότητα η γρίπη των πτηνών να γίνει η επόμενη πανδημία το επόμενο έτος είναι πιθανώς αρκετά χαμηλή, όμως η πιθανότητα να μετατραπεί σε πανδημία τον επόμενο αιώνα είναι μάλλον πολύ καλή".

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα δεν πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα για τη μόλυνση, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να απέχουμε από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος.

Δες και αυτό: 5 τρόποι να αναρρώσεις πιο γρήγορα από γρίπη και Covid-19

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i