Μπορεί η ασπιρίνη να μας προστατέψει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Νέα μελέτη περιγράφει πώς η ασπιρίνη θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

γυναίκα λαμβάνει ασπιρίνη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου istock

Η ασπιρίνη είναι γνωστή για την αντυπυρετική της ικανότητα και την αναλγητική της δράση αφού ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους, ενώ οι χαμηλές της δόσεις μπορούν να αραιώσουν το αίμα, μειώνοντας την πιθανότητα θρόμβων που προκαλούν εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Τώρα, νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Στη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα ιστού από 238 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνους του παχέος εντέρου. Από αυτούς τους ασθενείς, το 12% έπαιρνε μια ημερήσια χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, οι ερευνητές βρήκαν χαμηλότερο ποσοστό μετάστασης στους λεμφαδένες και υψηλότερο αριθμό κυττάρων του ανοσοποιητικού που είχαν διεισδύσει στους όγκους.

Αυτό το υψηλότερο επίπεδο διήθησης πιστεύεται ότι συνδέεται με βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου - συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου ρυθμού εξάπλωσης στους λεμφαδένες - επιτρέποντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να εισέλθουν στη μάζα του όγκου και να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (καρκίνος είτε του παχέος εντέρου είτε του ορθού), είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Υπήρχαν 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν σε όλο τον κόσμο το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών από τη δεκαετία του 1990, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους νέους που πεθαίνουν από τη νόσο.

Τώρa, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer δείχνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έπαιρναν μια ημερήσια δόση ασπιρίνης είχαν χαμηλότερο ποσοστό μετάστασης στους λεμφαδένες και ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση στους όγκους. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η ασπιρίνη ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά καρκινικά κύτταρα.

"Είναι ένα μάλλον απροσδόκητο αποτέλεσμα, επειδή η ασπιρίνη χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο", αναφέρει ο Μάρκο Σκάρπα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Όπως σημειώνει, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίζει ελαφρώς διαφορετικό ρόλο διεγείροντας την απόκριση επιτήρησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παρατηρεί τον οργανισμό για κύτταρα που απλώς δεν είναι σωστά. Όταν βρει τέτοια καρκινικά κύτταρα, τα σκοτώνει όπως θα σκότωνε τα εισβάλλοντα βακτήρια ή ιούς.

Γιατί όλο και νεότεροι άνθρωποι νοσούν από καρκίνο του παχέος εντέρου; 5 βασικές ενδείξεις

Γιατί η ασπιρίνη δρα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει και να καθυστερήσει την εξέλιξη αυτών των καρκίνων, καθώς και ποιο υποσύνολο ασθενών θα ωφεληθεί από την καθημερινή ασπιρίνη.

Τα άτομα που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά αυξημένο κίνδυνο για αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της ασπιρίνης και της πρόληψης και καθυστέρησης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο μηχανισμός με τον οποίο η ασπιρίνη το κάνει αυτό είναι ακόμα άγνωστος. Αυτό καθιστά δύσκολο να προβλέψουν οι ειδικοί ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο.

Σε μια μετα-ανάλυση του 2020, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα 45 μελετών παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια χαμηλή δόση, μεταξύ 75 και 100 mg, συσχετίστηκε με 10% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ μια κανονική δόση 325 mg συνδέθηκε με μείωση 35%.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της λήψης ασπιρίνης καθημερινά και της καθυστερημένης εξέλιξης, σε ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ασπιρίνη: Πότε είναι καλύτερα να την αποφεύγουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i