Γιατί όλο και νεότεροι άνθρωποι νοσοούν από καρκίνο του παχέος εντέρου; 5 βασικές ενδείξεις

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αποτελεσματική θεραπεία.

cancer istock

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να έχει απειλητικές συνέπειες για τη ζωή του ασθενούς εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ενώ υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και ο τρόπος ζωής, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σημεία και τα συμπτώματα.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το μυστικό όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με την κατάλληλη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να νικήσουν αυτήν την ασθένεια και να συνεχίσουν να ζουν υγιείς, ικανοποιητικές ζωές.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αιμορραγία από το ορθό και κοιλιακή δυσφορία. Η ευαισθητοποίηση και ο έλεγχος είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση αυτής της τάσης. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2020, περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και περισσότεροι από 930.000 θάνατοι λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου σημειώθηκαν παγκοσμίως.

Ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται συχνά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νεότερων ενηλίκων.

5 ενδείξεις καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά αν είσαι κάτω των 50 ετών. Ακολουθούν 5 σημαντικοί ενδείξεις που πρέπει να προσέχεις: 

1. Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου

Ανεξήγητες αλλαγές μπορεί να είναι ενδεικτικές του καρκίνου του παχέος εντέρου και δεν πρέπει να αγνοούνται. Εάν παρατηρήσεις για παράδειγμα μια ξαφνική αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου σου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες απευθύνσου στον γιατρό σου.

2. Αίμα στα κόπρανα

Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν παρατηρήσεις αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας μετά το σκούπισμα, είναι σημαντικό να εξεταστείς από γαστρεντερολόγο. Ενώ μπορεί να προκαλείται από διάφορες καταστάσεις, όπως αιμορροΐδες ή ραγάδες του πρωκτού, θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου.

3. Κοιλιακό άλγος

Ο επίμονος κοιλιακός πόνος, οι κράμπες ή η ενόχληση που δεν υποχωρούν ακόμη και μετά τη λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή δεν πρέπει να αγνοούνται.

4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια μπορεί να είναι σημάδι πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν έχεις χάσει βάρος χωρίς να κάνεις αλλαγές στη διατροφή σου ή στην προπόνησή σου, ήρθε η ώρα να επισκεφτείς έναν γιατρό.

5. Κόπωση 

Το να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη όλη την ώρα, ακόμα και μετά από αρκετό ύπνο, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν αντιμετωπίζεις ανεξήγητη κόπωση, είναι σημαντικό να ελεγχθείς από γιατρό.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα δεδομένα, η πρόληψη και η θεραπεία


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i