Φαγούρα στις μασχάλες | Πόσο ανησυχητικό είναι;

Συνήθως, η φαγούρα στις μασχάλες προκαλείται από ένα νέο αποσμητικό ή απορρυπαντικό ρούχων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό.

γυναίκα με φαγούρα στις μασχάλες istock

Μια ανεξήγητη φαγούρα σε ένα άβολο μέρος όπως η μασχάλη σου, δεν υπάρχει χειρότερο. Αλλά δυστυχώς συμβαίνει και ενώ μπορεί να θέλεις να δοκιμάσεις οποιαδήποτε θεραπεία για να σταματήσεις τη φαγούρα, ας ξεκινήσουμε πρώτα με την ερώτηση: Γιατί σε πιάνει φαγούρα στις μασχάλες; Την απάντηση δίνει ο Μάρκος Μιχελάκης, MD, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος.

Έχεις φαγούρα; Επιστήμονες του Χάρβαρντ βρήκαν τι φταίει!

Φαγούρα στις μασχάλες: 7 αίτιες

Υπάρχουν διάφορες αιτίες φαγούρας στο δέρμα που μπορεί να επηρεάσουν τις μασχάλες σου, που κυμαίνονται από ενοχλητικό εξάνθημα έως καρκίνο. Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο κοινές αιτίες:

Η περιοχή της μασχάλης είναι μια από τις υψηλότερες ερωτογενείς ζώνες του σώματος, που σημαίνει ότι είναι γεμάτη νευρικές απολήξεις. "Έτσι, ακόμη και μια μικρή διαταραχή στο δέρμα είναι ορατή, αισθητή και αντιληπτή", προσθέτει ο δερματολόγος.

  1. Καρκίνος
  2. Δερματίτιδα εξ επαφής
  3. Ατοπική δερματίτιδα
  4. Κνιδωτικό εξάνθημα
  5. Παράτριμμα
  6. Μυκητιασική ή βακτηριακή λοίμωξη
  7. Τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα

1. Καρκίνος

Ο κνησμός στις μασχάλες μπορεί να είναι σύμπτωμα τόσο του καρκίνου του μαστού ή του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού όσο και του λεμφώματος. Αλλά μην ανησυχήσεις εάν την επόμενη φορά το δέρμα σου έχει φαγούρα, πρέπει να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα που να δδίνουν ένδειξη για καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC) είναι ένας σπάνιος και επιθετικός καρκίνος που συνήθως εξελίσσεται γρήγορα, σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών. Η μασχάλη και το στήθος εμφανίζουν φαγούρα, ενώ συνοδεύεται από εξάνθημα και οίδημα ή φλεγμονή του μαστού και μερικές φορές μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως μαστίτιδα. 
  2. Λέμφωμα. Υπάρχουν πάνω από 70 τύποι λεμφώματος και ο κνησμός μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα. Στο λέμφωμα του δέρματος, ο κνησμός μπορεί να προκληθεί από εξάνθημα, αλλά σε άλλους τύπους, χημικές ουσίες γνωστές ως κυτοκίνες απελευθερώνονται από το σώμα ως αυτοάνοση απόκριση και μπορεί να ερεθίσουν τις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας επίμονο κνησμό. Άλλα συμπτώματα του λεμφώματος που πρέπει να γνωρίζεις είναι:
  • Πρήξιμο των λεμφαδένων, ιδιαίτερα στον αυχένα, τις μασχάλες, το στομάχι ή τη βουβωνική χώρα
  • Χαμηλός ή υψηλός πυρετός χωρίς στοιχεία λοίμωξης
  • Έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

2. Δερματίτιδα εξ επαφής

Η πιο κοινή αιτία φαγούρας στις μασχάλες, η δερματίτιδα εξ επαφής, συμβαίνει όταν κάτι αγγίζει το δέρμα σου (δηλαδή ένα αποσμητικό, άρωμα ή απορρυπαντικό) και προκαλεί ερεθισμό. Συχνά προκαλεί ερυθρότητα, κνησμό και αίσθημα καύσου. Και επειδή η μασχάλη είναι επιρρεπής σε τριβή, το εξάνθημα μπορεί εύκολα να επιδεινωθεί και να εξαπλωθεί.

3. Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος και είναι συχνά κληρονομικός. Εμφανίζεται ως απάντηση σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος. Μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες και τις ορμόνες ενώ συχνά διαγιγνώσκονται κατά την παιδική ηλικία.

4. Κνιδωτικό εξάνθημα

Όταν οι ιδρωτοποιοί πόροι δεν έχουν την ευκαιρία να "αναπνεύσουν" (κάτι που συμβαίνει συχνά σε ζεστά περιβάλλοντα), παγιδεύουν τον ιδρώτα κάτω από το δέρμα και δημιουργούν εξογκώματα και φουσκάλες. Ορισμένες φορές υπάρχουν και πράγματα στο περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσουν κνιδωτικό εξάνθημα, όπως η επαφή με τσουκνίδες ή με χημικές ουσίες ή με το λάτεξ. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αντίδραση στο κρύο ή στη ζέστη ή ως αντίδραση στην άσκηση ή στο στρες.

5. Παράτριμμα

Παρουσιάζεται σε πτυχές του δέρματος και προκαλείται από την τριβή μεταξύ πτυχών του δέρματος. Οι κυριότεροι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση αυτής της μυκητίασης είναι η παχυσαρκία, τα υγρά κλίματα, οι αυξημένες εκκρίσεις σμήγματος και ιδρώτα. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα γίνεται κόκκινο, έχει φαγούρα και μερικές φορές μολύνεται.

6. Μυκητιασική ή βακτηριακή λοίμωξη

Το σκοτεινό, υγρό περιβάλλον της μασχάλης ενθαρρύνει την υπερανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητών, προκαλώντας φαγούρα. Συχνά εμφανίζεται με τη μορφή έντονου κόκκινου εξανθήματος με σπυράκια που μοιάζουν με ακμή. "Όσοι έχουν υπεριδρωσία είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν" λέει ο ειδικός.

7. Τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα

"Μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα μπορεί να είναι ευαίσθητη ή να προκαλεί κνησμό με ένα κόκκινο εξόγκωμα (βλατίδα) με ή χωρίς πύον (φλύκταινα)", εξηγεί ο δερματολόγος. Συνήθως το ξύρισμα στις μασχάλες είναι ένας βασικός παράγοντας.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη φαγούρα στις μασχάλες

  • Για το έκζεμα ή την ατοπική δερματίτιδα, ο δερματολόγος προτείνει τη χρήση μη φαγεσωρογόνων, ηρεμιστικών ενυδατικών κρεμών, μαζί με κρέμες κορτιζόνης.
  • Οι λοιμώξεις ή μυκητιάσεις απαιτούν τοπικά αντιβιοτικά ή κρέμες κατά της μυκητίασης, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται από δερματολόγο. 
  • Διατήρησε τις μασχάλες σου καθαρές και στεγνές: Μπορείς να χρησιμοποιείς λίγη πούδρα ή αντιιδρωτικό (εφαρμόζεται πρωί και βράδυ) εάν χρειάζεται.

Εάν υπάρχει έντονος πόνος, επίμονη ερυθρότητα ή περίεργες αλλαγές χρώματος είναι προειδοποιητικά σημάδια ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Για κάθε περίπτωση επισκέψου έναν δερματολόγο.

Φαγούρα μετά το ξύρισμα: Γιατί συμβαίνει και πώς θα την καταπολεμήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i