Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Φάκελος καρκίνος του μαστού: Τα στοιχεία και οι πληροφορίες σε αφορούν.

καρκίνος του μαστού

Συνεργάστηκε ο Βασίλειος Δ. Κελλάρης, μαιευτήρας - γυναικολόγος (www.vasiliskellaris.gr)

Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και η πρόληψη είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης. Τα στοιχεία από το Άλμα Ζωής αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

 • Κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά.
 • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.
 • Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό.
 • Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας.
 • Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου.
 • Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
 • Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
 • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες

Η έγκαιρη πρόληψη αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο του μαστού

Στα καλά νέα, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Πλέον, μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν έχει καμία σχέση  με αυτό που όλοι γνωρίζαμε πριν 20 έτη. Τα ποσοστά επιβίωσης "σκαρφαλώνουν” όλο και υψηλότερα  χάρη στην αυξημένη ευαισθητοποίηση που δείχνει η κοινωνία και  στις νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Παράγοντες κινδύνου:

 • Η ηλικία, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία.
 • Προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού.
 • Οικογενειακό ιστορικό: 5% με 10% μπορεί να οφείλεται  σε γενετική προδιάθεση, οι πιο συχνές μεταλλάξεις αφορούν τα ογκοκατασταλτικά γονίδια BRCA1 και BRCA2 (κίνδυνος ανάπτυξης 60%-80% & 40%-80% αντίστοιχα).
 • Χρήση ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση.
 • Χρήση αντισυλληπτικών, ελαφρά αύξηση μετά από μακροχρόνια χρήση.
 • Η παχυσαρκία.
 • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
 • Ηλικία 1ης  κύησης >30 έτη.

Τα συμπτώματα και οι τύποι του καρκίνου του μαστού

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι η απουσία συμπτωμάτων, όμως η παρουσία κάποιων σημείων θα πρέπει να οδηγήσουν τις γυναίκες σε κάποιο ειδικό για πιο ενδελεχή έλεγχο:

 • Ανώδυνος συμπαγής όγκος στο μαστό.
 • Αλλαγές στο μέγεθος των μαστών.
 • Οίδημα στη μασχάλη (πρήξιμο).
 • Οποιαδήποτε αλλαγή στη θηλή εισολκή -εκροή υγρού.
 • Άλγος στο μαστό (όχι συχνά).

Ένας τύπος του καρκίνου του μαστού είναι ο φλεγμονώδης ο οποίος μπορεί πιο εύκολα να γίνει αντιληπτός από τις γυναίκες . Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν συμπτώματα. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται πάχυνση του δέρματος του μαστού, ερυθρότητα και παρουσιάζει  χαρακτηριστικά που ομοιάζουν με καρπό πορτοκαλιού. Η περιοχή είναι θερμή και δύναται να εμφανίζει επάρματα που ομοιάζουν με εξάνθημα. Κάποια είδη καρκίνου του μαστού, φέρουν υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) ή/και υποδοχείς προγεστερόνης (PR+)  και ονομάζονται ορμονοευαίσθητοι. Στην περίπτωση αυτή μετά την χειρουργική αφαίρεση τους  χορηγούνται φάρμακα στις ασθενείς  για εξουδετέρωση των ορμονών άρα και κατ’ επέκταση την  ανάπτυξη αυτών. Επίσης στο 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού τα καρκινικά κύτταρα περιλαμβάνουν υποδοχείς μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται HER2. Αυτό το είδος  χαρακτηρίζεται από ταχύτατη εξάπλωση και επιθετικότητα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες καλής έκβασης της νόσου. Η μαστογραφία δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης  ακόμα και μικροσκοπικών εστιών πριν μπορέσουν να ψηλαφηθούν. Είναι σημαντικό να γίνει νωρίς η πρώτη μαστογραφία η οποία θα χρησιμοποιείται για αναφορά στο μέλλον. Το πότε θα γίνει, θα σου το συστήσει ο γιατρός σου με βάση το δικό σου ιστορικό. Εφόσον εντοπιστεί συμπαγής όγκος θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για κακοήθεια ή μη. Αυτό συχνά γίνεται μέσω βιοψίας με λεπτή βελόνη FNA  ή μέσω χειρουργικής αφαίρεσης αυτού όπου ο ιστός που λαμβάνεται εξετάζεται ιστολογικά. Να θυμάσαι: Το 80% των συμπαγών όγκων είναι καλοήθης. Η αυτοεξέταση των μαστών μια φορά το μήνα  (κατά τη διάρκεια του μπάνιου) από τις ίδιες τις γυναίκες παλαιότερα προτεινόταν ως μέσον ανίχνευσης ύποπτων εστιών. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες αυτή η οδηγία καταρρίπτεται λόγω του ελάχιστου ρόλου που παίζει στη διάγνωση.

Σταδιοποίηση

Αφού γίνει η διάγνωση το επόμενο βήμα  είναι να οριστεί το μέγεθος του όγκου και η επέκταση αυτού σε άλλα όργανα και στους  λεμφαδένες. Η σταδιοποίηση περιλαμβάνει 4 στάδια από το 0 έως το 4.

Ποια η αντιμετώπιση;

Η αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού είναι χειρουργική και περιλαμβάνει ή/και την ακτινοθεραπεία, ή/και την χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία.

 • Η χειρουργική μπορεί να είναι συντηρητική με απλή ογκεκτομή ή πιο εκτεταμένη με μαστεκτομή.
 • Η ακτινοθεραπεία χρησιμεύει στην εκρίζωση τοπικά των καρκινικών κυττάρων (παρενέργειες: έγκαυμα-τοπικό οίδημα).
 • Η χημειοθεραπεία χρησιμεύει στο να εκριζώσει καρκινικά κύτταρα σε απομακρυσμένα σημεία και να μειώσει τα ποσοστά υποτροπής (παρενέργειες: απώλεια μαλλιών, ναυτία, κόπωση).
 • Η ορμονοθεραπεία χρησιμεύει σε καρκινικούς όγκους που εμφανίζουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς οιστρογονικούς (ER+) ή προγεστερινικούς (PRG+)
 • Τέλος  στις ασθενείς με HER2 +  χρησιμοποιούνται  στοχευμένες θεραπείες για μείωση των συγκεκριμένων πρωτεϊνών.

Αποκατάσταση μαστών

Η πλειονότητα των γυναικών που υποβάλλονται σε  χειρουργική θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού  χρήζουν αισθητικής αποκατάστασης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να λάβει χώρα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο που γίνεται η μαστεκτομή ή ογκεκτομή ή σε δεύτερο χρόνο μετά από λίγους μήνες ή χρόνια με τη στενή συνεργασία πλαστικού χειρουργού. Χρησιμοποιούνται είτε εμφυτεύματα σιλικόνης είτε μοσχεύματα της ίδιας της ασθενούς από άλλα μέρη του σώματος. Συμπερασματικά γίνεται αντιληπτό ότι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο στη καταπολέμηση της μάστιγας αυτής και θα πρέπει όλοι οι φορείς να ευαισθητοποιηθούν προς τη κατεύθυνση αυτή.

Διάβασε επίσης: Μάθε σε 5′ αν ανήκεις στις γυναίκες που πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία μαστού

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού και μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι ομοιότητες και οι διαφορές

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i