Επιχείλιος έρπης ή άφθες; Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Ένα επώδυνο σπυράκι μόλις εμφανίστηκε στο στόμα σου. Είναι επιχείλος έρπης ή άφθες;

επιχείλιος έρπης ή άφθες istock

Σίγουρα δεν είναι το καλύτερό σου να ξυπνάς το πρωί και πλένοντας το πρόσωπό σου ν' αντικρίζεις στα χείλη σου σπυράκια. Μάθε αν είναι επιχείλιος έρπης ή άφθες και τι μπορείς να κάνεις.

Τι είναι ο επιχείλιος έρπης και τι οι άφθες;

"Ο επιχείλιος έρπης είναι μόλυνση από τον ιό του έρπητα τύπου 1 (HSV-1), ο οποίος διατηρείται ανενεργός στο σώμα σε κάποιο αισθητήριο νεύρο και βρίσκει ευκαιρία να κάνει εμφανή την παρουσία του, όποτε έχεις σωματική εξάντληση, στρες, πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα” λέει η Άννα Παγούνη δερματολόγος – αφροδισιολόγος.

Οι άφθες είναι μικρές και επώδυνες πληγές οι οποίες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα. Αποτελούν μια από τις συνηθέστερες στοματολογικές παθήσεις, και αν και πονούν αρκετά είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρούν από μόνες τους, όμως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία.

Καταπολέμησε ουλίτιδα και άφθες με αυτό το ελληνικό βότανο!

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στο σημείο του έρπητα το χείλος σου κοκκινίζει, δημιουργείται φαγούρα, κνησμός, κάψιμο, πόνος, πρήξιμο και φουσκάλες με νερό οι οποίες τελικά σπάνε και δημιουργούνε πληγή. Όπως συμβαίνει και στα τραύματα, δημιουργείται εφελκίδα στις πληγές κι έπειτα σιγά σιγά επουλώνεται στο διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

Οι άφθες προκαλούν αίσθηση καψίματος λίγο πριν εμφανιστούν. Όταν εμφανιστούν προκαλούν έντονο πόνο και δυσφορία κατά τη μάσηση, την κατάποση ή την ομιλία. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται όταν ο ασθενής καταναλώνει όξινες ή αλμυρές τροφές. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά, όσο η άφθα επουλώνεται.

Είναι επιχείλιος έρπης ή άφθες;

Οι πληγές στο στόμα, οι φλύκταινες (φουσκάλες) στα χείλη, που μοιάζουν με μεγάλα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα δεν είναι πάντα επιχείλιος έρπητας, μπορεί να είναι άφθες. Ο επιχείλιος έρπης και οι άφθες μοιάζουν και έχουν παρόμοια αίσθηση, αν και οι άφθες είναι αρκετά επώδυνες. Είναι και οι δύο μικρές, στρογγυλές πληγές που αναπτύσσονται κοντά στο στόμα. Αλλά οι άφθες αναπτύσσονται μόνο μέσα στο στόμα, κυρίως:

  • Στα ούλα σου
  • Μέσα στα μάγουλα και τα χείλη σου
  • Κάτω από τη γλώσσα σου
  • Στο πίσω μέρος του λαιμού σου

Οι πληγές έχουν ποικίλες αιτίες. Αλλά σε αντίθεση με τον επιχείλιο έρπη, δεν εμφανίζονται λόγω ιού και δεν είναι μεταδοτικοί. Οι αιτίες μιας άφθας μπορεί να οφείλεται σε

  • Τραυματισμό στο εσωτερικό του στόματος
  • Ελλείψεις βιταμινών
  • Στρες
  • Ορμονικές αλλαγές
  • Τροφικές αλλεργίες
  • Καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο επιχείλιος έρπης;

Ένας έρπης μπορεί να εμφανιστεί πολλές φορές το χρόνο ή μόνο μία ή δύο φορές στη ζωή σου. Η συχνότητα εμφάνισης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι πιθανό να εμφανιστεί έρπης σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και η πιθανότητα εμφάνισης επιδημίας μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών.

Πώς να θεραπεύσεις τον επιχείλιο έρπητα και τις άφθες

  • Ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Λόγω του ότι ο έρπητας εμφανίζεται με την πτώση του ανοσοποιητικού, φρόντισε να μην κουράζεσαι, να κοιμάσαι σωστά, να τρέφεσαι σωστά, να μην εκτίθεσαι απροστάτευτη στην ηλιακή ακτινοβολία (UVB) και να ασκείσαι” συμβουλεύει η δερματολόγος.
  • Ξέχνα τα φιλιά: Επειδή ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται πολύ εύκολα και στους άλλους, φρόντισε το διάστημα αυτό να ξεχάσεις τα... φιλιά, να μη μοιράζεσαι ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, να αποφεύγεις κάθε είδους στενή σωματική επαφή και ιδιαίτερα το στοματικό σεξ και να πλένεις πάντα τα χέρια σου και την πληγή με αντισηπτικά σαπούνια ή διαλύματα.
  • Πάρε συμπληρώματα: Εάν έχεις άφθες η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Β9, Β12, ψευδάργυρο, σίδηρο και εχινάκεια μπορεί να βοηθήσουν.
  • Βάλε πάγο: "Αν σε ταλαιπωρεί έντονα και πονάει, είτε είναι άφρες είτε επιχείλιος έρπης, τοποθέτησε πάγο ή ένα χλιαρό επίθεμα πάνω στη μολυσμένη περιοχή και πάρε ένα παυσίπονο” συμπληρώνει η εδικός.

Πήγαινε στον δερματολόγο

Για τον επιχείλιο έρπητα ο δερματολόγος θα σου συστήσει χάπια ή αλοιφές με αντιικά φάρμακα. Προσπάθησε να κρατάς το σημείο καθαρό, για να μην επιμολυνθεί με μικρόβια.

Οι άφθες θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε 10-14 ημέρες. Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπισή τους, η επίσκεψη στον δερματολόγο συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο δερματολόγος θα συστήσει γέλη με τοπικό αναισθητικό, αλοιφές με αναλγητική δράση και τοπικά κορτικοστεροειδή.

Επιχείλιος Έρπης: Οι εναλλακτικές θεραπείες που αξίζει να ξέρεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i