10 βότανα που μιμούνται την κάνναβη

Και όμως αυτά τα βότανα μιμούνται την ιατρική κάνναβη και τη δράση της.

cannabis iStock

Εσύ τι πραγματικά γνωρίζεις για την κάνναβη; Σίγουρα, αν εξαιρέσουμε την παρεξηγημένη φήμη της, μάλλον όχι πολλά. Η αλήθεια όμως είναι, πως η κάνναβη, χρησιμοποιείται ιατρικά από τα βάθη των αιώνων.

Οπότε δεν πρέπει να σε εκπλήσσει το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο φυτό, καθώς η ιατρική κάνναβη βοηθάει σε πολλές ασθένειες, όπως:

 • σκλήρυνση κατά πλάκας
 • γλαύκωμα
 • επιληψία
 • κατάθλιψη
 • σχιζοφρένεια
 • αϋπνία
 • χρόνιο πόνο και δρα υποβοηθητικά για ορισμένους τύπους καρκίνου.
 • ναυτία και έμετος από χημειοθεραπεία
 • αλτσχάιμερ
 • πάρκινσον

Υπάρχουν όμως και μερικά βότανα που έχουν παρόμοιες ή ακόμα και ίδιες ευεργετικές ιδιότητες με την ιατρική κάνναβη. Εσύ αλήθεια μπορείς να μαντέψεις ποια είναι αυτά;

10 βότανα που μιμούνται την ιατρική κάνναβη

botanical
iStock

 1. Αιθέρια έλαια 
 2. Εχινάκεια
 3. Τρούφα
 4. Κακάο
 5. Ελίχρυσο
 6. Λιπαρά με Ωμέγα-3
 7. Κάβα-κάβα
 8. Μάκα
 9. Κοπάιμπα
 10. Ιερός βασιλικός

Το άγνωστο βότανο που καταπολεμά την ακμή

1. Αιθέρια έλαια 

Τα μόρια αρώματος που βρίσκονται στα αιθέρια έλαια, ενεργοποιούν τον CB2, τον υποδοχέα κανναβινοειδών που βρίσκεται κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αιθέρια έλαια μαύρου πιπεριού, λεβάντας, γαρύφαλλου, δενδρολίβανου και κανέλας περιέχουν ένα σεσκιτερπενικό που ονομάζεται β-καρυοφυλλένιο (βCP).

Μελέτες δείχνουν ότι το βCP συνδέεται επιλεκτικά με τον υποδοχέα CB2 και ότι είναι ένας λειτουργικός αγωνιστής CB2, δηλαδή ότι προκαλεί μια φυσιολογική απόκριση. Το βCP είναι ένα σημαντικό συστατικό της κάνναβης και ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται στα αιθέρια έλαια πολλών μπαχαρικών και φυτικών τροφίμων. Ως εκ τούτου, τα αιθέρια έλαια που περιέχουν βCP έχουν φυσικά κανναβιμιμητικά αποτελέσματα.

2. Εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι ένα κωνοειδές φυτό που διαθέτει ενώσεις λιπαρών οξέων που ονομάζονται Ν-ακυλαιθανολαμίνες, οι οποίες δεσμεύονται και ενεργοποιούν τους υποδοχείς κανναβινοειδών. Όταν εμπλέκονται με τους υποδοχείς CB2, αυτές οι ενώσεις της εχινάκειας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το σώμα σου.

3. Τρούφα

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι τρούφες, και συγκεκριμένα η μαύρη τρούφα, περιέχουν ανανδαμίδη και τα κύρια μεταβολικά ένζυμα του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Η ανανδαμίδη είναι μια ένωση που μπορεί να παίζει ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης της τρούφας και στην αλληλεπίδρασή της με το περιβάλλον.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ανανδαμίδη είναι καλά εξοπλισμένη με υποδοχείς που δεσμεύουν ενδοκανναβινοειδή και απελευθερώνει χημικές ουσίες που έχουν παρόμοιο βιολογικό μηχανισμό με την THC. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν την ανανδαμίδη ακόμη και "μόριο ευδαιμονίας".

4. Κακάο

Όπως και οι μαύρες τρούφες, οι λοβοί κακάο περιέχουν ανανδαμίδη, ένα ενδοκανναβινοειδές που παράγεται στον εγκέφαλο και είναι γνωστό ως ο νευροδιαβιβαστής της ευδαιμονίας. Το κακάο λειτουργεί επίσης με φυσικό τρόπο για την απενεργοποίηση της υδρολάσης του αμιδίου του λιπαρού οξέος (FAAH), η οποία είναι ένα ένζυμο που αποτελεί μέρος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και διασπά την ανανδαμίδη.

5. Ελίχρυσο

Το ελίχρυσο είναι ένα φυτό που είναι γνωστό για τις εκπληκτικές του ιδιότητες. Το φυτό χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και σήμερα.

Το ελίχρυσο είναι ένας σημαντικός παραγωγός ενώσεων που μιμούνται την κανναβιγκερόλη (CBG) και το κανναβιγκερολικό οξύ (CBGa). Οι συγκεκριμένες ενώσεις είναι γνωστό ότι αποτελούν έναν από τους πιο διαφοροποιημένους δομικά τύπους φυτοκανναβινοειδών που βρίσκονται στο φυτό κάνναβης. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ακριβώς πώς λειτουργούν αυτές οι ενώσεις CBG μέσα στο σώμα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκινά από το αρωματικό οξύ του φυτού.

6. Λιπαρά με Ωμέγα-3

Πιθανότατα έχεις ακούσει για τα πολλά οφέλη των ωμέγα-3, αλλά οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι ορισμένα από αυτά τα οφέλη προέρχονται από την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέπει τα ωμέγα-3 τρόφιμα σε ενδοκανναβινοειδή.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κανναβινοειδή παράγονται φυσικά στο σώμα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τον ζωικό ιστό, ανακάλυψαν μια ενζυμική οδό που μετατρέπει τα ενδοκανναβινοειδή που προέρχονται από τα ωμέγα-3 σε μόρια που δεσμεύονται σε υποδοχείς του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Κάβα-κάβα

Το φυτό κάβα-κάβα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα πολλά οφέλη του. Η κάβα-κάβα περιέχει ενώσεις που ονομάζονται καβαλακτόνες και μία συγκεκριμένα, η γιανγκονίνη, είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει άμεσα με τους υποδοχείς CB1. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι συγκεκριμένες ενώσεις που είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, προσφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό σου.

8. Μάκα

Το φυτό μάκα διατίθεται σε μορφή σκόνης. Θεωρείται προσαρμογόνο και χρησιμοποιείται ως υπερτροφή στις περιοχές των Άνδεων (Περού) εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρίζα μάκα περιέχει ενώσεις που ονομάζονται Ν-αλκυλαμίδια (NAAs) που μιμούνται τις βιολογικές δράσεις των κανναβινοειδών. Αυτές οι ενώσεις που βρίσκονται στη μάκα λέγεται ότι έχουν επίδραση σε διάφορους πρωτεϊνικούς στόχους στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

9. Κοπάιμπα

Η ρητίνη του ελαίου Κοπάιμπα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την υποστήριξη ενός υγιούς οργανισμού. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το 40-57% του ελαίου κοπάιμπα, αποτελείται από β-καρυοφυλλένιο, ένα κανναβινοειδές που συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς του οργανισμού.

10. Ιερός βασιλικός

Ο ιερός βασιλικός, είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς. Όπως το έλαιο κοπάιμπα και πολλά άλλα αιθέρια έλαια, όπως το μαύρο πιπέρι, η λεβάντα και το γαρύφαλλο, ο ιερός βασιλικός περιέχει β-καρυοφυλλένιο, μια ένωση που μιμείται εκείνη της κάνναβης.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ενώσεις του ιερού βασιλικού λειτουργούν ως αγωνιστές ή ενεργοποιητές του υποδοχέα PPAR (peroxisome proliferator-activated receptor). Με αυτόν τον τρόπο, η κάνναβη και ο ιερός βασιλικός λειτουργούν παρόμοια προσφέροντας πάνω κάτω τα ίδια οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

cocoa
iStock

Το ρίσκο και οι παρενέργειες

Κάθε φορά που προσθέτεις ένα νέο φυτικό προϊόν στο πρόγραμμά σου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ή τον διατροφολόγο σου, για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρξουν προβλήματα στην υγεία σου.

Η σωστή χρήση αυτών των βοτάνων ποικίλει, ανάλογα με τη φόρμουλα και τη μάρκα του προϊόντος. Βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει προσεκτικά την ετικέτα και καθόρισε την κατάλληλη ποσότητα για εσένα. Εάν αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε ανεπιθύμητη παρενέργεια μετά τη χρήση κάποιων από αυτών των βοτάνων, σταμάτησε τα αμέσως και συμβουλέψου τον γιατρό σου.

Έρευνα: Η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i