Τα περισσότερα από τα τσιμπήματα αράχνης δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Οι αράχνες τείνουν να τσιμπούν μόνο όταν νιώθουν ότι απειλούνται και το δηλητήριό τους συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως ερυθρότητα, οίδημα και πόνο στην περιοχή του τσιμπήματος. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίσεις ένα τσίμπημα αράχνης, καθώς κάποιες φορές ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Πώς θα καταλάβεις εάν σε έχει τσιμπήσει αράχνη;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τσίμπημα μιας αράχνης μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές αντιδράσεις, ειδικά σε άτομα που είναι αλλεργικά στο δηλητήριό της. Το τσίμπημα αράχνης δημιουργεί κοκκινίλα, πόνο και πρήξιμο, αλλά μπορεί και να μην προκληθούν καθόλου συμπτώματα. Το τσίμπημα της αράχνης μοιάζει με αυτό άλλων εντόμων και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι πάντα εφικτό να εντοπίσεις αν σε τσίμπησε αράχνη ή κάποιο άλλο έντομο.
Αν το δηλητήριο της αράχνης φτάσει στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς και σε κάποιες περιπτώσεις αρρυθμίες και απότομη αύξηση της πίεσης. Σε κάποιες βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση και ακόμα οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Ποια είναι τα είδη αράχνης στην Ελλάδα;
Υπάρχουν χιλιάδες είδη αραχνών, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη. Τα πιο γνωστά επικίνδυνα είδη αράχνης στην Ελλάδα είναι:
- Η μαύρη χήρα: Είναι μια μικρή, μαύρη αράχνη με κόκκινο σημάδι σε σχήμα κλεψύδρας στην κοιλιά. Το δηλητήριό της είναι νευροτοξικό και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μυϊκές κράμπες και ναυτία.
- Η καφέ αράχνη: Η καφέ αράχνη, ή καστανός ερημίτης, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη αράχνης που απαντώνται στην Ελλάδα. Φέρει μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.
Το δηλητήριό της μπορεί να προκαλέσει βαθιά έλκη στο δέρμα που αργούν να επουλωθούν. Δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τον τσιμπήσει τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει ραγδαία επιδείνωση. Σε περίπτωση τσιμπήματος από καφέ αράχνη, είναι σημαντικό να αναζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια.
Τι να κάνεις αν σε τσιμπήσει αράχνη;
Αν πιστεύεις ότι σε έχει τσιμπήσει αράχνη, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
- Καθάρισε την πληγή: Πλύνε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό.
- Εφαρμόστε πάγο: Τοποθέτησε πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα στην πληγή για να μειώσεις το οίδημα και τον πόνο.
- Πάρε αντιισταμινικό: Αν έχεις αντιισταμινικά, πάρε ένα για να ανακουφίσεις τον κνησμό.
- Παρακολούθησε τα συμπτώματα: Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή εμφανιστούν άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζάλη ή ταχυκαρδία, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Συμβουλές για την πρόληψη τσιμπήματος από αράχνη
- Κράτα το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο.
- Φρόντισε να φοράς γάντια όταν κάνεις δουλειές σε σκοτεινά και υγρά μέρη.
- Έλεγχε τα παπούτσια και τα ρούχα σου πριν τα φορέσεις.
- Κλείνε τις τρύπες και τις ρωγμές στους τοίχους.
Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής. Αν έχεις ανησυχίες σχετικά τσίμπημα αράχνης, συμβουλεύσου έναν γιατρό.
Πρώτες βοήθειες από τη φύση (για το τσίμπημα, το έγκαυμα, τα έντομα)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr