Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Οδηγός, συμπτώματα και θεραπεία για την πάθηση που ξαφνικά ακούμε συνέχεια

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ίσως η διαταραχή του θυρεοειδούς που ακούμε συχνότερα στις γυναίκες.

θυρεοιδής θυρεοειδίτιδα hashimoto istock

Συνεργάστηκε η Μαρία Μ. Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος

Τουλάχιστον τρεις φίλες μου διαγνώστηκαν πρόσφατα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μια πάθηση που φαίνεται πως προτιμά τις γυναίκες! Τι ακριβώς είναι αυτή η διαταραχή του θυρεοειδούς, του αδένα με σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού μας, ποια τα βασικά της συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) ανήκει στο φάσμα των αυτοάνοσων νόσημάτων του θυρεοειδούς και χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των θυρεοειδικών κυττάρων. Πρόκειται για μία χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται από την επίθεση που δέχεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα. Η νόσος αυτή είναι η πιο συχνή αιτία που προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό και σε γενικές γραμμές είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη αλλά ποτέ δεν θα υπάρξει οριστική ίαση. Αν δηλαδή διαγνωστείς με αυτή τη διαταραχή, θα πρέπει να παίρνεις για όλη σου τη ζωή φάρμακο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.  

Γυναίκες και Χασιμότο

Παγκοσμίως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προσβάλλει περίπου το 3-5% του πληθυσμού. Συνήθως εμφανίζεται τις ηλικίες 30 έως 50 ετών και είναι πολύ πιο συχνή διαταραχή στις γυναίκες, περίπου 9 φορές περισσότερο απ' ότι στους άντρες.

Διαταραχές του θυρεοειδούς: 18 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δε λειτουργεί σωστά

Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες και γιατί πρέπει να τους γνωρίσεις

Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

H Hashimoto στα πρώτα της στάδια, πριν επηρρεάσει την λειτουργία του θυρεοειδούς, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η νόσος Χασιμότο συνήθως εξελίσσεται αργά, μέσα σε αρκετά χρόνια, και καταλήγει να προκαλέσει χρόνια βλάβη στον θυρεοειδή. Μπορεί να παρουσιάζεις συμπτώματα υποκλινικού υποθυρεοειδισμού, δηλαδή αρχικό στάδιο υποθυρεοειδισμού, ο οποίος συχνά ανακαλύπτεται κατά τον προληπτικό έλεγχο του θυρεοειδούς. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση ονομάζονται μη ειδικά και είναι δύσκολο να συνδεθούν με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Τα πρώιμα μη ειδικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: •Κούραση •Δυσκοιλιότητα •Ξηρό δέρμα •Αύξηση βάρους Όσο εξελίσσεται η νόσος, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω: • Δυσανεξία στο ψύχος • Βράγχος φωνής και συσφικτικό αίσθημα στο λαιμό από την αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς • Απώλεια ενέργειας • Μειωμένη εφίδρωση • Ήπια νευρική κώφωση • Περιφερική νευροπάθεια • Γαλακτόρροια • Κατάθλιψη, άνοια και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές •Απώλεια μνήμης • Πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες •Απώλεια μαλλιών • Ανωμαλίες κατά την εμμηνόρροια • Άπνοια ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πώς γίνεται η διάγνωση της Χασιμότο;

Η διάγνωση της νόσου επιβεβαιώνεται με την ανεύρεση αυξημένων επιπέδων αντιθυροειδικών αντισωμάτων στο αίμα (θυρεοσφαιρίνη anti Tg, υπεροξειδάση anti TPO). Ωστόσο, υπάρχουν και ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που δεν έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων. Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς βοηθά το γιατρό να διακρίνει τη θυρεοειδίτιδα από την πολυοζώδη βρογχοκήλη και τους όζους που είναι ύποπτοι για κακοήθεια. Εάν ο ενδοκρινολόγος υποψιάζεται θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και υπάρχει ταυτόχρονα όζος (μικρός όγκος που συνήθως είναι καλοήθης), θα χρειαστεί να γίνει παρακέντηση θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα για να αποκλειστεί η πιθανότητα θηλώδους καρκίνωματος του θυρεοειδούς.

Θεραπεύεται η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;

Ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αντιμετωπίζεται με παράγοντες αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών, όπως λεβοθυροξίνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία πρέπει να ληφθεί για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου.

Πότε χρειάζεται υποκατάσταση με ιώδιο, σελήνιο και βιταμίνη D;

  • Η υποκατάσταση με υψηλές δόσεις ιωδίου θα πρέπει να αποθαρύνεται στους ασθενείς με Χασιμότο, καθώς δεν είναι ευεργετική και ίσως να είναι και επιβλαβής. Η χορήγηση ιωδίου ωστόσο είναι απαραίητη στην εγκυμοσύνη.
  • H χορήγηση συμπληρώματος σεληνίου με τη μορφή σεληνομεθειονίνης φαίνεται να είναι ευεργετική σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο με έλλειψη σεληνίου και επαρκή πρόσληψη ιωδίου.
  • Όσο αφορά τη βιταμίνη D, τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση της έλλειψης βιταμίνης D, της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς και της αυτοανοσίας γενικά.
  • Σε κάθε περίπτωση, για χορήγηση συμπληρώματος θα πρέπει να συζητήσεις με τον ενδοκρινολόγο σου.

Όσοι έχουν θυρεοειδίτιδα Χασιμότο θα πρέπει να ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Δεν είναι ακόμη σαφές αν μια διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη μπορεί να αποτρέψει αυτοάνοσες ασθένειες, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto με ή χωρίς κοιλιοκάκη μπορεί να ωφεληθούν από μια διαιατα χαμηλή σε γλουτένη όσον αφορά την εξέλιξη και τις επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, μια δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί, θα μπορούσε να είναι πολύ δαπανηρή για τον ασθενή και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του.

Στην ιστοσελίδα hashimoto.gr, μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i