Εποχική γρίπη: Το μέλλον της μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό

Το μέλλον της εποχικής γρίπης μέσα από τη νέα τεχνολογία των εμβολίων.

υγεία ίωση συνάχι γρίπη πρόληψη ανοσοποιητικό karinsasaki

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Παρότι το εμβόλιο παρέχει προστασία σε πολλά άτομα, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν, εν μέρει επειδή ο κύκλος παραγωγής εμβολίων κατά της γρίπης ξεκινά τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την εποχή της. Και ενώ η επιλογή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βασίζεται σε δεδομένα επιτήρησης που συλλέγονται από όλο τον κόσμο, τα στελέχη του εμβολίου δεν ταιριάζουν πάντα με αυτά που κυκλοφορούν πραγματικά. Είναι μια πρόβλεψη που δε χτυπά πάντα το στόχο.

Ο ρόλος της τεχνολογίας RNA κατά της εποχικής γρίπης

Πολλά τυποποιημένα εμβόλια λειτουργούν με την έγχυση μιας νεκράς ή εξασθενημένης μορφής του παθογόνου στο σώμα, με παρασκευάσματα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να μη μας κάνουν να αρρωστήσουμε, αλλά, αντίθετα, να αποκτήσουμε ανοσία. Το "κλειδί" για τη δημιουργία αυτής της ανοσίας είναι ότι το τμήμα του παθογόνου που ονομάζεται αντιγόνο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί στο μολυσματικό παράγοντα. Τα RNA εμβόλια, ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι μια προσέγγιση που αλλάζει το παιχνίδι για τη δημιουργία ανοσίας. Τα RNA εμβόλια δρουν με την εισαγωγή στο σώμα μιας αλληλουχίας αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που περιέχει τις γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ατόμου για την παραγωγή των αντιγόνων του εμβολίου και τη δημιουργία ισχυρής ανοσοαπόκρισης. Σήμερα τα RNA εμβόλια δίνουν τη δυνατότητα για ταχύτερες και αποτελεσματικότερες αντιδράσεις σε επιδημίες μολυσματικών ασθενειών, όπως η εποχική γρίπη. "Αν αυτές οι τεχνολογίες και οι διαδικασίες αναπτυχθούν με επιτυχία, τα εμβόλια θα μπορούσαν να παραχθούν πιο γρήγορα, πιο αξιόπιστα και χρησιμοποιώντας πιο τυποποιημένες μεθόδους" τονίζει ο Philip Dormitzer, αντιπρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής για τα αντιικά εμβόλια στο ερευνητικό κέντρο της Pfizer στο Pearl River της Νέας Υόρκης.

Και ας θυμόμαστε...

Τα εμβόλια θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις της ιατρικής βοηθώντας σχεδόν να εξαλειφθούν πολλές μολυσματικές ασθένειες. Αλλά η δημιουργία και η ανάπτυξη εμβολίων συνιστά μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία, που παραμένει ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης. Διάβασε επίσης: Μπορεί ένα mRNA εμβόλιο να επηρεάσει το DNΑ μας; Η απάντηση στα… κουλουράκια της γιαγιάς! Διάβασε επίσης: Εμβόλια mRNA για τον κορονοϊό: Είναι ασφαλή; Γιατί δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα; Αλλάζουν το DNA μας;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i