Αποβολή και παλίνδρομη κύηση: Οι διαφορές

Η πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης στα αρχικά στάδια μπορεί να οφείλεται σε αποβολή ή παλίνδρομη κύηση.

γυναίκα στεναχωρημένη σκέψεις αποβολή dragana991

Συνεργάστηκε ο Στέφανος Χανδακάς, ΜD, MBA, PhD, μαιευτήρας-ενδοσκοπικός χειρουργός-γυναικολόγος, εξειδικευμένος στη ρομποτική γυναικολογική χειρουργική, τ. επιμελητής του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο και επιστημονικός συνεργάτης των Nοσοκομείων «Μητέρα» και «Υγεία» (drchandakas.gr).

Η απώλεια ενός εμβρύου πριν από τις 24 εβδομάδες της κύησης ονομάζεται αποβολή. Η πιο συχνή περίοδος όπου πάει κάτι στραβά σε μια εγκυμοσύνη είναι οι πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Πολλές πρόωρες αποβολές δεν ανιχνεύονται καν. Εάν μάλιστα η περίοδός σου έρθει όπως πάντα, όπως είναι πιθανό να συμβεί αν η αποβολή γίνει τις πρώτες ημέρες, πιθανότατα δε θα καταλάβεις ποτέ ότι ήσουν έγκυος και απέβαλες. Αυτό όμως που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μια αποβολή την επόμενη φορά έχουν μια κανονική, υγιή εγκυμοσύνη.

Αποβολή ή παλίνδρομη κύηση;

Τα συμπτώματα της αποβολής: Τα συνηθισμένα της συμπτώματα είναι η αιμορραγία, ο πόνος χαμηλά στην περιοχή, οι κράμπες, αλλά και ο πόνος στη μέση.

Παλίνδρομη ονομάζεται η κύηση που συνεχίζεται χωρίς όμως να εξελίσσεται φυσιολογικά. Στην παλίνδρομη κύηση ο αμνιακός σάκος μπορεί να είναι κενός (ανεμβρυονικός σάκκος- blighted ovum) ή το έμβρυο να μην καταφέρει να ζήσει μετά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης.

Τα συμπτώματα της παλίνδρομης: Η γυναίκα μπορεί να μην αντιληφθεί την επιπλοκή, καθώς δεν εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα αποβολής, όπως κολπική αιμορραγία και πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις

Διάβασε επίσης: Υδράργυρος στα ψάρια: Τι να προσέχεις στην εγκυμοσύνη και στα παιδιά

Τα στατιστικά μιλούν

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), το 12% έως 15% όλων των κλινικά τεκμηριωμένων κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Επίσης, τουλάχιστον το 30-60% όλων των συλλήψεων θα τερματιστούν μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της κυοφορίας. Στο 50% των περιπτώσεων η γυναίκα δεν έχει προλάβει καν να συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος. Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με τον αριθμό των προηγούμενων διακοπών κύησης, αλλά συνήθως είναι μικρότερος από 50%.

The Mamagers Update 

5 φράσεις που δεν πρέπει να λες στο παιδί σου

Η αγάπη του μπαμπά μέσα από 20 υπέροχα σκίτσα της Soosh

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i