Έχεις διαταραχές θυρεοειδούς ή ενδοκρινολογικές διαταραχές; Τι ισχύει για το εμβόλιο για την COVID-19, να το κάνεις ή όχι;

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό για COVID-19 σε ανθρώπους με διαταραχές θυροειδούς;

θυρεοειδής παραθυρεοειδείς ChesiireCat

Έχει παρατηρηθεί σε διεθνές επίπεδο ότι αρκετοί ασθενείς με συχνές ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, έχουν επιφυλάξεις ή και αρνούνται να εμβολιαστούν έναντι COVID-19. Το γεγονός αυτό ώθησε την Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία να εκδώσει πρόσφατα σχετικές οδηγίες.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό για COVID-19 σε ανθρώπους με διαταραχές θυροειδούς;

Οι κλινικές μελέτες που οδήγησαν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές υγείας (EMA και FDA) να εγκρίνουν τα δύο πρώτα εμβόλια συμπεριέλαβαν περισσότερους από 40.000 και 30.000 εθελοντές αντίστοιχα, ηλικίας από 16 έως και άνω των 75 ετών. Μεταξύ αυτών υπήρχαν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, κακοήθειες, HIV λοίμωξη, χρόνια πνευμονική νόσο, καρδιαγγειακή και ηπατική νόσο, σε σταθερή κατάσταση υγείας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ασθενείς αυτούς ήταν συγκρίσιμες με τα υγιή άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες.

Επιπρόσθετα,  το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δηλώνει ότι τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα που δεν έχουν άλλες αντενδείξεις μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Η  Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία τονίζει λοιπόν ότι οι συστάσεις για εμβολιασμό έναντι COVID-19 σε ασθενείς με ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, νόσο Graves, νόσο Addison, αδενώματα υπόφυσης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία, σε σταθερή κλινική κατάσταση δεν πρέπει να διαφέρουν από τις συστάσεις που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Οι ασθενείς με επινεφριδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να ενημερώνονται ότι σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό, όπως σε πυρετό, η δόση υποκατάστασης θα πρέπει να αυξάνεται προσωρινά.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν για εμάς τις οδηγίες αυτές.

Διάβασε επίσης: Υποθυρεοειδισμός + εμμηνόπαυση | Τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Διάβασε επίσης: Διαταραχές του θυρεοειδούς: 18 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δε λειτουργεί σωστά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i