Έχεις περάσει COVID-19. Κινδυνεύεις να κολλήσεις ξανά; Τι λένε ερευνητές για την επαναλοίμωξη

Ένα βασικό ερώτημα αυτή την περίοδο είναι εάν προστατεύονται από τον SARS-COV-2 όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

κούραση, ίωση, πυρετός, σίδηρος έλλειψη VioletaStoimenova

Καθώς η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 συνεχίζεται σε όλη την υφήλιο και ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έρχεται σε επαφή με τον SARS-CoV-2, ένα βασικό ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι το κατά πόσο η νόσηση με COVID-19 προσφέρει προστασία από την επαναλοίμωξη με SARS-CoV-2.

Προστατεύονται από τον SARS-COV-2 όσοι έχουν ήδη νοσήσει;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει νέα δημοσίευση στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet στις 17 Μαρτίου 2021 (Assessment of protection against reinfection with SARS-CoV-2 among 4 million PCR-tested individuals in Denmark in 2020: a population-level observational study).

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν στη Δανία εκτεταμένοι πληθυσμιακοί έλεγχοι με PCR για τον SARS-CoV-2. Κατά τη διάρκεια όλου του έτους πραγματοποιήθηκαν 10,6 εκατομμύρια δοκιμασίες PCR σε περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, που αποτελούν το 69% του πληθυσμού της Δανίας. Στην ανάλυση δεν συμπεριελήφθησαν όσοι πολίτες εμφάνισαν θετική δοκιμασία PCR για πρώτη φορά μεταξύ των δύο βασικών κυμάτων της COVID-19 (1ο κύμα: Μάρτιος – Μάιος 2020, 2ο κύμα: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2020), καθώς και όσοι πέθαναν πριν το δεύτερο κύμα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος πριν τον Ιούνιο 2020 έγινε έλεγχος σε 533.381 πολίτες, από τους οποίους οι 11.727 (2,2%) είχαν θετική δοκιμασία PCR. Από αυτούς, οι 525.339 ήταν διαθέσιμοι για επαναληπτική εξέταση κατά το δεύτερο κύμα με ένα ποσοστό θετικότητας στο πρώτο κύμα της τάξης του 2.1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι 72 άτομα από αυτή την ομάδα των πολιτών (0.65%) εμφάνισαν εκ νέου θετική δοκιμασία PCR και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Δανία. Αντίθετα, 16.819 πολίτες εμφάνισαν θετική δοκιμασία PCR από τους 514.271 που είχαν αρνητική δοκιμασία PCR κατά το πρώτο κύμα (3.27%).

Συνολικά, το ατομικό ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης COVID-19 προσέφερε προστασία έναντι στην επαναλοίμωξη με SARS-CoV-2 κατά 80.5%. Στις υπο-αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο βαθμός προστασίας ήταν σαφώς υποδεέστερος (47.1%) μεταξύ των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, δεν αναδείχθηκαν διαφορές ως προς το βαθμό προστασίας ανάλογα με το φύλο του συμμετέχοντα (άρρεν/θήλυ) ή το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη δοκιμασία PCR (3-6 μήνες/7 μήνες και άνω).

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μετά από προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 δεν είναι αμελητέος, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 65 ετών. Επομένως, ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός ακόμα και για τους πολίτες που έχουν ατομικό αναμνηστικό παρελθούσας λοίμωξης COVID-19.

Τα δεδομένα συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος.

Διάβασε επίσης: Μοριακό τεστ για κορονοϊό: Πιο πιθανό να βγει θετικό αν το κάνεις μετά το μεσημέρι!

Διάβασε επίσης: Γιατί παρουσιάζουν οι γυναίκες συχνότερα παρενέργειες των εμβολίων για τον κορονοϊό; Και ποια είναι τα καλά νέα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i