Είναι η μεταβολομική η θεραπευτική μέθοδος του μέλλοντος;

Τι είναι η μεταβολομική και γιατί θα μιλήσουμε πολύ γι' αυτήν τα επόμενα χρόνια;

DNA μεταβολομική γονίδια γονιδίωμα shapecharge

Συνεργάστηκε η Xαρούλα Μπιλάλη, BSc, MMedSc, μοριακή βιολόγος, πιστοποιημένη health & wellness coach

Δε χρειάζεσαι γνώσεις χημείας και βιολογίας για να καταλάβεις ότι η μεταβολομική είναι μια επιστήμη που οι ειδικοί πιστεύουν πως θα εξελιχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Το μεταβολισμό σίγουρα τον γνωρίζεις ως όρο. Αυτό που ίσως δε γνωρίζεις είναι πως ο μεταβολισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη μεταβολομική. Ο πρώτος αναφέρεται στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα με στόχο τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και τη διάσπασή της στα δομικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια και νουκλεϊκά οξέα).

The Mamagers Update:

Το απαλό και αργό χάιδεμα του γονιού είναι φάρμακο για το μωρό

Δεν γίνεται να εξακολουθείς να εκπαιδεύεις τα παιδιά σου όλη σου τη ζωή

Ποια είναι η στιγμή που ο γονιός θα βρει την αρετή να πει στο παιδί του «Δεν με χρειάζεσαι»;

Για να συμβούν αυτές οι διαδικασίες, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα ένζυμα. Όλες οι παραπάνω αντιδράσεις ομαδοποιούνται σ’ αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν μεταβολικά μονοπάτια και, για να ολοκληρωθεί καθεμία, ο οργανισμός παράγει τους μεταβολίτες. Η μέτρηση συγκεκριμένων μεταβολιτών μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για τις μεταβολικές διαδικασίες και η μέτρησή τους γίνεται με τη βοήθεια της μεταβολομικής.

Πώς θα χάσω βάρος; Τα τρία Μ που αδυνατίζουν: Μεταβολισμός, Μακροσυστατικά, Μερίδες

Μεταβολισμός: αυτό είναι το τέλειο 24ωρο του!

Γιατί μας ενδιαφέρει η μεταβολομική;

  • Αν αναλογιστούμε πως κάθε διαδικασία του οργανισμού μας μπορεί να αξιολογηθεί μέσω των μεταβολιτών, τότε είναι φανερό πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μεταβολομική για να «διαβάσουμε» την κατάσταση κάθε οργάνου και κάθε συστήματος στο σώμα μας. Αυτή τουλάχιστον είναι η θεωρία, την οποία υποστηρίζουν και προσπαθούν να εφαρμόσουν πολλοί ειδικοί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Επιπλέον, η μελέτη και η καταγραφή του μεταβολομικού προφίλ, των μεταβολιτών, μεγάλου αριθμού πληθυσμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «οδηγό» για το πότε ένας οργανισμός λειτουργεί φυσιολογικά και πότε αποκλίνει, ανοίγοντας το δρόμο στη δυνατότητα έγκαιρων διαγνώσεων για πολλά νοσήματα, προτού καν αυτά εκδηλωθούν με συμπτώματα.
  • ▶ Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι πως η επιστημονική κοινότητα έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες της στη μεταβολομική. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια αρκετά αποτελεσματική τεχνολογία για να λαμβάνουμε πληροφορίες για το μεταβόλομα, ενώ περιμένουμε πως στο μέλλον θα εξελιχθούν πιο πρακτικές μορφές ανάλυσής του. Αυτές θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε βαθύτερα τη μοριακή βιολογία του οργανισμού και το ρόλο του μεταβολόματος στην υγεία του, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για πολλές πρακτικές εφαρμογές αυτής της γνώσης στην πρόληψη και τη θεραπεία.

Τι περιμένουμε από τη μεταβολομική στο μέλλον

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PubMed.gov (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) εξετάζεται η σχέση της μεταβολομικής διαβάζουμε ότι τελευταία έχουν αναπτυχθεί πολλές μεταβολομικές εφαρμογές με στόχο να εντοπιστούν βιοδείκτες που μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση, να παρέχουν καθοδήγηση σε θεραπείες και να εκτιμήσουν την αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία για συγκεκριμένα νοσήματα. Επίσης, η μεταβολομική αναδεικνύεται σε ισχυρό εργαλείο για τη φαρμακευτική έρευνα, την τοξικολογία των φαρμάκων και την προσωποποιημένη φαρμακολογία. Αναφορικά με την εφαρμογή της σε κλινικό επίπεδο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως πρόσφατα βρέθηκαν βιοδείκτες που σχετίζονται με νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους καθώς και με διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ πολλά περιμένουμε στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων. με τη συνεισφορά της μεταβολομικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i