Έλληνας γιατρός στη Βρετανία μιλά για τη διαχείριση του κορονοϊού

Οι πολιτισμικές διαφορές της χώρας είναι υπεύθυνες και για τη διαφοροποίηση της προσέγγισης απέναντι στον κορονοϊό;

604fb9186f974fc1964e67bacffb017e

Ο Γιώργος Σακελλίων είναι αναισθησιολόγος στο Colchester του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχοντας, εκτός από τον Όρκο του Ιπποκράτη, φέρει μαζί του στη Βρετανία την Ελληνική κουλτούρα, έχει επίγνωση και μπορεί να δει από μια απόσταση την εκεί πραγματικότητα. Τα παρακάτω λόγια είναι οι προσωπικές του σκέψεις για την πανδημία του κορονοϊού και τη διαχείριση της κατάστασης που φαίνεται πως επιλέγει η Μεγάλη Βρετανία. Μια διαφορετική ματιά από έναν άνθρωπο που ζει την κατάσταση "από μέσα".

Έλληνας γιατρός στη Βρετανία μιλά για τη διαχείριση του κορονοϊού

"Από την πρώτη μέρα που ήρθα να δουλέψω ως ιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήρθα αντιμέτωπος με τη λογική του "evidence based medicine". Ίσως κάτι ξένο για όσους ερχόμαστε από άλλες χώρες, όπου η άσκηση της ιατρικής έχει να κάνει με ένα συνδυασμό επιστήμης, συνηθειών, κοινωνικών πιέσεων και κοσμοθεωρητικών αντιλήψεων. Πρώτη εμπειρία, τη δεύτερη μέρα κιόλας στη δουλειά, 85χρόνος καρδιοπαθής, με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φτάνει στα εξωτερικά ιατρεία με οξύτατη αναπνευστική ανεπάρκεια. Γεμάτος πάθος ετοιμάζομαι να τον διασωληνώσω, (όπως αυτόματα θα έκανα στην Ελλάδα) όταν ο συνάδελφος από τα εξωτερικά ιατρεία με ρωτάει "μετά τι θα τον κάνεις; Θα τον πάρεις σπίτι; Είναι προφανές ότι δεν πληροί τα κριτήρια για νοσηλεία στη ΜΕΘ!"

Παράλληλα καταρρίπτονταν κι άλλες ιδέες ή συμπεριφορές, όπως η χρήση της άσπρης ποδιάς, η χρήση μάσκας στα μη ορθοπεδικά χειρουργεία και μερικά ακόμα.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εξέλιξη του ιού και τις αντιδράσεις των κρατών στην εξάπλωση της πανδημίας. Από χθες, φαίνεται να υπάρχει μια συνολική προσέγγιση από όλες τις χώρες του πλανήτη και μια διαφορετική από το ΗΒ. Κάθισα προβληματισμένος όλο το βράδυ να παρακολούθησα στην τηλεόραση συζητήσεις μεταξύ των πιο κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου σχετικά με το θέμα και κυρίως την αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων. Εισαγωγικά να πω, πως εντυπωσιάστηκα (δεν ξέρω πως είναι οι αντίστοιχες επιτροπές στις άλλες χώρες) με τη σύσταση της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ΗΒ: πέρα από λοιμωξιολόγους συμμετέχουν γιατροί και άλλων ειδικοτήτων (επείγουσας ιατρικής και εντατικολογίας), κοινωνιολόγοι με αντικείμενο τις μεταβολές συμπεριφοράς, στατιστικολόγοι της υγείας που εκπονούν μοντέλα και αρκετοί ακόμα.

Συγκράτησα λοιπόν σε σχέση με το κλείσιμο των σχολείων τα εξής...

Διάβασε περισσότερα στο capital.gr/health

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i