Είναι η κοτόσουπα "φάρμακο" για τις ιώσεις και τη γρίπη;

Μία απάντηση και μία συνταγή για κοτόσουπα από τους ειδικούς του Νοσοκομείου John Hoppkins στις ΗΠΑ!

σούπα istock

Υποθέτω δεν το έκανε μόνο η δική μου μαμά… Κάθε φορά που αρρωσταίναμε, το σπίτι άρχιζε να μυρίζει κοτόσουπα - γιατί είναι "φάρμακο"! Το ίδιο, φυσικά, έκανα ως μαμά που σέβεται τον εαυτό της κι εγώ στα δικά μου παιδιά. Και τώρα που με τριγυρίζει κάτι, νομίζω θα γυρίσω σπίτι να φτιάξω μια κοτόσουπα.

Πόσο, όμως, από αυτό είναι μύθος και τι ισχύει πραγματικά για τις "θεραπευτικές" ιδιότητες της κοτόσουπας για τις ιώσεις, τη γρίπη, τον πονόλαιμο και το συνάχι;

Είναι η κοτόσουπα "φάρμακο" για τις ιώσεις και τη γρίπη;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American College Of Chest Physicians η κοτόσουπα μπορεί να περιέχει πολλές ουσίες με ωφέλιμη δράση, ενεργοποιώντας έναν αντιφλεγμονώδη μηχανισμό που θα μπορούσε να ανακουφίζει τα συμπτώματα που προκαλούν οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Χωρίς να είναι απόλυτα κατανοητός ο μηχανισμός, οι ιογενείς λοιμώξεις οδηγούν στη διέγερση μιας καταιγίδας κυτοκινών. Οι κυτοκίνες είναι διαλυτές πρωτεΐνες που εκκρίνονται από διαφόρων τύπων κύτταρα, εμπλέκονται στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, στο συντονισμό των αντισωμάτων και των αλληλεπιδράσεων των κυττάρων Τ του ανοσοποιητικού και ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση. Πολλά, αν όχι τα περισσότερα, από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ιώσεις είναι πιθανόν το αποτέλεσμα της φλεγμονώδους αντίδρασης που ενεργοποιείται από τις κυτοκίνες. Οι ιώσεις επίσης σχετίζονται με την ενεργοποίηση της δραστηριότητας των ουδετερόφιλων κυττάρων, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των λευκών αιμοσφαιρίων, και είναι πολύ σημαντικά για την εξουδετέρωση ιών, βακτηρίων και κυτταρικών αποβλήτων. Καθώς τα προϊόντα των ουδετερόφιλων μπορεί να ενεργοποιούν την έκκριση βλέννας, ίσως είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τον βήχα και το συνάχι που μας ταλαιπωρούν όταν αρρωσταίνουμε.

Διαβάστε Επίσης

Η σούπα της γιαγιάς

Η συνταγή που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για τη μελέτη τους είχε το όνομα "Η σούπα της γιαγιάς" και εκτός από το κοτόπουλο περιείχε κρεμμύδια, γλυκοπατάτες, παστινάκι, καρότα, σέλερι και μαϊντανό καθώς και αλάτι και πιπέρι. Στη σούπα αυτή έγιναν πολλές και διαφορετικές αναλύσεις. Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον Stephen Rennard, M.D., FCCP, τα αποτελέσματα της μελέτης επέδειξαν ότι η κοτόσουπα περιορίζει την κινητικότητα των ουδερόφιλων, έχοντας με τον τρόπο αυτό αντιφλεγμονώδη δράση.

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, ο Dr. Rennard επισημαίνει ότι δεν θα μπορούσε κανείς να συστήσει την κοτόσουπα ως φάρμακο ή πρόληψη για τις ιώσεις. Επισήμανε επίσης ότι τα αποτελέσματα που είδαν ήταν από πειράματα in vitro σε αντίθεση με τις in vivo κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν ανθρώπους. "Ήταν μια καλά ελεγχόμενη μελέτη και χρησιμοποιήθηκαν ενδεδειγμένες in vitro μέθοδοι για να προσφέρουν περιορισμένα στοιχεία ότι η κοτόσουπα θα μπορούσε να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Καθώς πολλά από τα συμπτώματα που ακολουθούν τις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονώδη αντίδραση, η μελέτη αυτή μπορεί να έχει κλινική συνάφεια".

Η συνταγή για κοτόσουπα από τους ειδικούς του Νοσοκομείου John Hoppkins

Υλικά για 6 μερίδες

  • 6 φλιτζάνια σπιτικό ή έτοιμο ζωμό κότας
  • 2 μεγάλα καρότα, σε φέτες
  • 1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (1 φλ)
  • 1 φλ. ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια
  • 2 φλ. βρασμένο κοτόπουλο, σε κομματάκια
  • 1 φλ. ντομάτες κονκασέ
  • 3 φλ. νούντλς αβγού βρασμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα noodles σε μια κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Μοιράζουμε τα noodles σε μπολ και τα περιχύνουμε με την κοτόσουπα σούπα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i