Αρθροσκόπηση ώμου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επαναστατική επεμβατική διαδικασία

Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις με τις απαντήσεις του από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό Γεώργιο Μπεσίρη.

αθροσκόπηση ώμου iStock

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τους ώμους σου, έχοντας μία ευαισθησία στο σημείο αυτό, δύσκολα να μην έχεις ακούσει για τη διαδικασία της αρθροσκόπησης. Ωστόσο, γνωρίζεις πώς πραγματοποιείται, ποια είναι τα αποτελέσματα και αν η επέμβαση αυτή ταιριάζει στην περίπτωσή σου; Συνομιλήσαμε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό, Γεώργιο Μπεσίρη, ο οποίος με βάση την εμπειρία του, απαντά στα σημαντικότερα ερωτήματα για την αρθροσκόπηση ώμου, που στην ουσία πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που προσφέρει άμεσα οφέλη.

Ποια είναι η ανατομία της άρθρωσης του ώμου;

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ανατομία της άρθρωσης του ώμου. Η άρθρωση του ώμου είναι μια άρθρωση που συμπεριλαμβάνει δύο μέρη σε σχήμα μπάλας και υποδοχής, όπερ σημαίνει ότι η κορυφή του οστού του βραχίονα (βραχιόνιο) εφάπτεται σε μια υποδοχή στην ωμοπλάτη. Η άρθρωση περιβάλλεται από χόνδρο και αρκετούς συνδέσμους, οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της σταθερότητας του σημείου. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί μύες και τένοντες που προσκολλώνται στα οστά της άρθρωσης του ώμου, επιτρέποντας στον βραχίονα να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Αρθροσκόπηση ώμου: Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων του ώμου, συμπεριλαμβανομένων της ρήξης στροφικού πετάλου, των ρωγμών, της πρόσκρουσης και της αστάθειας του ώμου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γίνεται μια μικρή τομή στο εκφυλισμένο σημείο , ενώ έπειτα εισάγεται ένα αρθροσκόπιο. Το αρθροσκόπιο μού επιτρέπει να δω το εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου και να εντοπίσω τυχόν ανωμαλίες ή δυσλειτουργίες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται μικρά εργαλεία για την επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημιάς, όπως αφαίρεση οστικών σπιρουνιών, επισκευή ενός σχισμένου περιστροφικού πετάλου ή επαναπροσάρτηση ενός σχισμένου επιχειλίου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Ένα από τα κύρια οφέλη της αρθροσκόπησης ώμου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι οι τομές είναι μικρές και ο χρόνος ανάρρωσης είναι συνήθως ταχύτερος από ότι με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, επειδή η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών όπως μόλυνση ή υπερβολική αιμορραγία. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι την ίδια κιόλας μέρα κατόπιν της επέμβασης και να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ένα άλλο όφελος της αρθροσκόπησης ώμου είναι ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων του ώμου. Για παράδειγμα, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου είναι μια κοινή αιτία πόνου στον ώμο και μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ενός σχισμένου περιστροφικού πετάλου, το οποίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία και να μειώσει τον πόνο.

Τέλος, η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ευέλικτη διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας άλλων παθήσεων του σημείου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκρουσης και της αστάθειας του ώμου. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ή δυσφορία στον ώμο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Προσωπικά , θα συνεργαστώ μαζί σας για να αναπτύξουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που να καλύπτει τις ατομικές σας ανάγκες και σας βοηθά να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης του ώμου. Ως έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός, έχω δει από πρώτο χέρι τα οφέλη αυτής της διαδικασίας και είμαι περήφανος που την προσφέρω στους ασθενείς μου. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ή ενόχληση στον ώμο, επικοινωνήστε με την ομάδα της Orthopedia σήμερα για να προγραμματίσετε μια διαβούλευση και να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορεί να σας βοηθήσει η αρθροσκόπηση ώμου.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό Γεώργιο Μπεσίρη

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i