Gua Sha: Ανακάλυψε τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Το gua sha ως ένα εργαλείο ομορφιάς έχει και άλλες χρήσεις, πιο θεραπευτικές. Μάθε ποιες είναι αυτές.

gua sha istock

Αγαπάς το μασάζ προσώπου με gua sha επειδή τονώνει το δέρμα και συμβάλλει στην αντιγήρανση. Δεδομένου ότι η έρευνα δείχνει ότι το gua sha μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία, να μειώσει το πρήξιμο,να καθαρίζει τους φραγμένους πόρους, να συσφίγξει το δέρμα και να το κάνει γενικά πιο λαμπερό από ότι ήταν πριν από τη θεραπεία, έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία σου.

5 οφέλη υγείας από τη χρήση του gua sha

  1. Ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα
  2. Μειώνει το οίδημα του μαστού κατά τη διάρκεια του θηλασμού
  3. Μειώνει τα συμπτώματα του προ-εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου 
  4. Απαλύνει τις ημικρανίες
  5. Ενδέχεται να μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette

1. Ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση και στον αυχένα

Μία από τις κορυφαίες χρήσεις του gua sha στο σώμα είναι για τον πόνο. Μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine αξιολόγησε τις επιδράσεις του gua sha σε συμπτώματα χρόνιου πόνου στη μέση και φλεγμονώδεις βιοδείκτες σε ηλικιωμένα άτομα. Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη με χρόνιο πόνο στη μέση έλαβαν θεραπεία με gua sha ή με ζεστό επίθεμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ και οι δύο θεραπείες βελτίωσαν την κίνηση της μέσης, η μείωση του πόνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με gua sha σε σύγκριση με την ομάδα με το ζεστό επίθεμα.

Μια άλλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή διαπίστωσε επίσης ότι το gua sha έχει "ευεργετικές βραχυπρόθεσμες επιδράσεις στον πόνο και τη λειτουργική κατάσταση σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα". 

2. Μειώνει το οίδημα του μαστού κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Όταν θηλάζεις, είναι πιθανό να εμφανίσεις οίδημα στο στήθος, που συμβαίνει όταν οι μαστοί γεμίζουν υπερβολικά με γάλα, πρήζονται και πονάνε. Ο θηλασμός μπορεί να είναι μια πρόκληση εάν η κατάσταση δεν επιλυθεί.

Μια επιστημονική εργασία αποκάλυψε πώς μια γυναίκα που παρουσίαζε οίδημα σο μαστό επωφελήθηκε από το gua sha τη δεύτερη ημέρα μετά τον τοκετό μέχρι να φύγει από το νοσοκομείο. Μαζί με άλλους βοηθητικούς παράγοντες (όπως σωστή εκπαίδευση σχετικά με τις σωστές τεχνικές θηλασμού), το gua sha φαίνεται να έπαιξε ρόλο στο να βοηθήσει αυτήν τη μητέρα να συνεχίσει με επιτυχία το θηλασμό.

Το μασάζ στήθους με Gua sha με ελαφριά πίεση χρησιμοποιείται επίσης για την αύξηση της κυκλοφορίας και της λεμφικής παροχέτευσης των μαστών.

3. Μειώνει τα συμπτώματα του προ-εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου 

Η προ-εμμηνόπαυση είναι δυσάρεστη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αϋπνία, ακανόνιστες περιόδους, άγχος, εξάψεις, κόπωση και άλλα. Μπορεί το gua sha να βοηθήσει; Μελέτη ερεύνησε το gua sha ως πιθανή θεραπεία, σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπεία για οκτώ εβδομάδες. Η ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μόνο τη συμβατική θεραπεία, η πειραματική ομάδα είχε επίσης εβδομαδιαίες 15λεπτες θεραπείες με gua sha.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με gua sha ήταν αποτελεσματική καθώς και ασφαλής στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων. 

4. Απαλύνει τις ημικρανίες

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ακριβώς πώς μπορεί να λειτουργήσει το gua sha για να βοηθήσει στη θεραπεία της ημικρανίας, φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο. Μια 72χρονη γυναίκα που υπέφερε από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες, μετά από από 14 ημέρες θεραπείας με gua sha, ανάφερε ότι ανακουφίστηκε από τους πονοκεφάλους της.

5. Ενδέχεται να μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette

Το σύνδρομο Tourette περιλαμβάνει ακούσιες κινήσεις (τικ) στο πρόσωπο, καθαρισμό του λαιμού και φωνητικά ξεσπάσματα. Σύμφωνα με μια μελέτη περίπτωσης, το gua sha σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Tourette.

Στη μελέτη συμμετείχε ένας 33χρονος άνδρας που είχε σύνδρομο Tourette από την ηλικία των 9 ετών. Έλαβε βελονισμό, βότανα, gua sha και τροποποίησε τον τρόπο ζωής του. Μετά από 35 θεραπείες μία φορά την εβδομάδα, τα συμπτώματά του βελτιώθηκαν κατά 70%. Παρόλο που αυτός ο άνθρωπος είχε θετικά αποτελέσματα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα Gua Sha tools

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i