8 αλήθειες για το θηλασμό (για μαμάδες και μπαμπάδες)

Δύο ειδικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας λένε μερικές σημαντικές αλήθειες για το θηλασμό.

μωρό θηλασμός μητρικός θηλασμός NataliaDeriabina

Από την Ξένια Χατζηθωμά, βοηθό μητρότητας, σύμβουλο θηλασμού (CBI), εκπαιδεύτρια γονέων Attached at the Heart, www.thisisyourmotherhood.com  και την Ίρις Χατζητζάνου, ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια

Ήταν λίγο πριν την γέννηση του πρώτου μου παιδιού, όταν ρωτήθηκα για πρώτη φορά εάν είχα σκοπό να θηλάσω. Μου φάνηκε περίεργη ερώτηση και χωρίς πολλή σκέψη απάντησα θετικά. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που ήξερα για το θηλασμό, πριν ακόμα γίνω μητέρα, είναι ότι ήθελα να θηλάσω. Δεν γνώριζα τότε τα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός τόσο στο μωρό μου όσο και σε εμένα. Δεν ήξερα πόσο βοηθητική θα ήταν η υποστήριξη που χρειάστηκα σε αυτό το ταξίδι. Δεν γνώριζα ακόμη ότι, αν και ο θηλασμός είναι το φυσικό επόμενο βήμα μετά τον τοκετό, θα χρειαζόμουν εξάσκηση, επιμονή και υπομονή που δεν ήξερα καν ότι διέθετα. Έχοντας βιώσει προσωπικά τη μαγεία αλλά και την απαιτητικότητα του θηλασμού, και έχοντας υποστηρίξει νέες μητέρες στις δικές τους εμπειρίες, πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που αξίζει η κάθε μέλλουσα και νέα μητέρα (και πατέρας) να γνωρίζει πριν ακόμα υποδεχτεί το νέο τους μωρό στον κόσμο.

Η προετοιμασία μετράει

Όπως σε καθετί καινούριο που μαθαίνουμε στη ζωή μας, η προετοιμασία και η σωστή ενημέρωση είναι πολύτιμη και μας προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για το ξεκίνημα αυτής της σχέσης που λέγεται θηλασμός. Η εγκυμοσύνη είναι η κατάλληλη περίοδος για την ενημέρωση σχετικά με το θηλασμό. Για τη μέλλουσα μητέρα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης μέσα από μαθήματα θηλασμού ή/και εξατομικευμένες συναντήσεις με σύμβουλο θηλασμού.

Μια μοναδική επαφή

Η επαφή "δέρμα με δέρμα" και η στενή σχέση βρέφους-μητέρας απευθείας μετά τον τοκετό παρέχουν ευεργετικά οφέλη για τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική υγεία και των δύο, καθώς και για το θηλασμό.

Ζήτησε έγκαιρα βοήθεια

Ο θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος να θρέψεις το μωρό σου, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και εύκολος. Ο πόνος, η έντονη ενόχληση, ο τραυματισμός της θηλής ως σημάδια ενδέχεται να σημαίνουν ότι χρειάζεσαι υποστήριξη και εάν την λάβεις νωρίς πολλά από αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Διάβασε επίσης: SOS νεογέννητο: Το μωρό φαίνεται απαθές και δεν αντιδρά στα ερεθίσματα Διάβασε επίσης: Γύρισες με το νεογέννητο μωρό στο σπίτι; Διάβασε εδώ πώς θα βγάλεις άκρη τις πρώτες ημέρες!

Άκου εσένα και το μωρό σου

Ο θηλασμός αποτελεί μια ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος της. Κατά συνέπεια, ο τρόπος, η συχνότητα και η διάρκεια του θηλασμού εξαρτώνται αποκλειστικά από εσένα και το μωρό σου. Αφήνοντας στην άκρη τους κανόνες, τους προγραμματισμούς και τις ρουτίνες, τις απόλυτες απόψεις και εμπειρίες των άλλων, μπορείς να επικεντρωθείς και να ανταποκριθείς στο δικό σου μωρό.

Μια μοναδική συναισθηματική εμπειρία

Ο θηλασμός μπορεί να φέρει πολλά (και συχνά ανάμεικτα!) συναισθήματα. Κάποιες φορές μπορεί να λατρεύεις το θηλασμό. Κάποιες άλλες, πάλι, μπορεί να μη σου αρέσει καθόλου. Όλα τα συναισθήματά σου είναι επιτρεπτά. Αξίζεις να έχεις γύρω σου ανθρώπους που θα σε ακούσουν χωρίς επίκριση και που θα σου θυμίσουν ότι είσαι ένας άνθρωπος που βιώνει μια μεγάλη αλλαγή, και μια καλή μητέρα με όλα σου τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά.

Ο ρόλος της αλληλοϋποστήριξης

Ο θηλασμός δεν χρειάζεται να γίνεται μοναχικά. Παρά την παραδοχή ότι το πρώτο διάστημα με το μωρό σου είναι απαιτητικό και συχνά φέρνει συναισθήματα απομόνωσης, η δύναμη του μοιράσματος μπορεί να είναι μαγική. Το να συναναστραφείς με μητέρες που βιώνουν παρόμοια συναισθήματα και προκλήσεις με σένα μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά.

Ο θηλασμός δεν είναι μονόδρομος

Ο θηλασμός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να θρέψεις το μωρό σου και να συνδεθείς μαζί του. Τα οφέλη του θηλασμού στη σωματική και συναισθηματική υγεία μητέρας και μωρού είναι αδιαμφισβήτητα. Ωστόσο, η εμπειρία θηλασμού σου μπορεί να μην είναι αυτή που προσδοκούσες. Ακόμα και η συνειδητή επιλογή σου να μην θηλάσεις είναι αποδεκτή. Χρειάζεται να γνωρίζεις ότι αυτή η απόφαση ή εξέλιξη δε σε καθιστά λιγότερο καλή ή ικανή μητέρα ούτε θα ορίσει την δυνατότητα σου να συνδεθείς με το μωρό σου.

Απαραίτητη η φροντίδα της ψυχικής υγείας

Με τον ερχομό ενός μωρού, η γυναίκα μπορεί να βιώσει μία γκάμα δυσκολιών. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την έντονη στενοχώρια, το άγχος, το θυμό, την αποσύνδεση, και οι οποίες δυνητικά μπορεί να εξελιχθούν σε ψυχικές διαταραχές. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη και ότι είναι απαραίτητο και υγιές να ζητήσει υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το σημαντικότερο πράγμα που θα προσφέρει στο μωρό της είναι μια δυνατή και ισορροπημένη μαμά που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του με αγάπη και ηρεμία. The Mamagers Update Η επιστήμη πίσω από την άδεια μητρότητας Dad Shaming | Οι μαμάδες δεν είναι οι μόνες που δέχονται αρνητική κριτική

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i