Το μπαχαρικό που έχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα

Μάθε ποιο μπαχαρικό ξεπερνά τα πιο διάσημα μούρα και γιατί αξίζει να το βάλεις στο καθημερινό σου μενού.

pexels pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μούρα κατέχουν ξεκάθαρη θέση στη λίστα των τροφίμων με υψηλή αντιοξειδωτική αξία. Blueberries, goji berries, raspberries έχουν αποκτήσει φήμη "υπερτροφών" χάρη στην ιδιότητά τους να ενισχύουν τον οργανισμό και να προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Ωστόσο, η πραγματική έκπληξη έρχεται από έναν πιο καθημερινό πρωταγωνιστή: το γαρύφαλλο. Δεν πρόκειται για κάποιο εξωτικό φρούτο ή σπάνιο συστατικό, αλλά για ένα μπαχαρικό που πιθανότατα ήδη υπάρχει στο ντουλάπι σου και η αντιοξειδωτική του δύναμη ξεπερνά κατά πολύ όσα θεωρούσες δεδομένα.

Συνταγή για τη viral σαλάτα California - είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά

iStock
iStock

Η μάχη της αντιοξειδωτικής δύναμης

Οι επιστήμονες μετρούν την ιδιότητα μιας τροφής να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες με μια μέθοδο που λέγεται ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα γαρύφαλλα, με τιμές έως και τρεις φορές υψηλότερες από τα αγαπημένα μας blueberries. Για να το πούμε πιο πρακτικά:

  • Μισό φλιτζάνι βατόμουρα δίνει σημαντική δόση αντιοξειδωτικών.
  • Μισό κουταλάκι τριμμένου γαρύφαλλου ξεπερνά αυτήν τη δόση με διαφορά.

Η σύγκριση είναι εντυπωσιακή, ειδικά αν αναλογιστείς πόσο μικρή ποσότητα γαρύφαλλου χρειάζεσαι για να πετύχεις αυτά τα οφέλη.

Γιατί είναι τόσο ισχυρό;

Η "υπεροχή" του γαρύφαλλου οφείλεται κυρίως στην ευγενόλη, μια φυσική ένωση με έντονη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Ενώ τα μούρα βασίζονται κυρίως στις ανθοκυανίνες και τις πολυφαινόλες τους, το γαρύφαλλο διαθέτει μια συγκέντρωση ευγενόλης που απογειώνει τη συνολική του δράση. 

Μούρα ή γαρύφαλλο;

Η απάντηση δεν είναι συγκεκριμένη. Τα μούρα παραμένουν ανεκτίμητη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Το γαρύφαλλο, όμως, δίνει μια συμπυκνωμένη δόση δύναμης που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Φαντάσου το σαν έναν δυνατό "σύμμαχο" που έρχεται να ενισχύσει την ομάδα των μούρων, όχι να την αντικαταστήσει. Ο έξυπνος συνδυασμός και των δύο μπορεί να σου χαρίσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

6 τρόποι να ενισχύσεις τον καφέ σου με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά 

Πώς να τα βάλεις στο ίδιο τραπέζι

Το μυστικό κρύβεται στον συνδυασμό. Δοκίμασε να προσθέσεις μια πρέζα γαρύφαλλο σε smoothie με μούρα και γιαούρτι. Θα πάρεις το καλύτερο και από τα δύο συστατικά, δηλαδή γεύση, αρώματα και μια έκρηξη αντιοξειδωτικών. Ή φτιάξε μια ζεστή σάλτσα με ντομάτα, λίγο μέλι και γαρύφαλλο και συνόδεψέ τη με σαλάτα που έχει φρέσκα berries. Έτσι, το ένα τρόφιμο ενισχύει το άλλο

Παρά τη μεγάλη τους φήμη, τα μούρα δεν είναι οι μοναδικοί "παίκτες" στο γήπεδο της αντιοξειδωτικής προστασίας. Τα γαρύφαλλα έρχονται να αποδείξουν ότι ακόμη και ένα κοινό μπαχαρικό μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα πιο δημοφιλή superfoods. Με μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού, παίρνεις αντιοξειδωτική ισχύ αντίστοιχη – ή και μεγαλύτερη – από μισό φλιτζάνι βατόμουρα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις ένα τσάι, έναν καφέ ή ένα smoothie, λίγη σκόνη γαρύφαλλου αρκεί για να αναβαθμίσει τη διατροφική αξία του ροφήματός σου χωρίς καμία δυσκολία.

Το φρούτο που έχει 50 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι – Kαι δεν το ξέρεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i