Ψαρο-χορτοφαγία: Η διατροφή που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 43%

Ανησυχείς για τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 43%

shutterstock_293229098 By ESstock

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine αποκάλυψε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Και υπάρχει ένα είδος χορτοφαγικής δίαιτας που μπορεί να είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες ταξινόμησαν 100.000 Αμερικανούς σε μία από τις ακόλουθες πέντε κατηγορίες διατροφής: χορτοφάγοι, λακτο-ωο-χορτοφάγοι (χορτοφάγοι που τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα), ψαρο-χορτοφάγοι (χορτοφάγοι που απέχουν από όλο το κρέας εκτός από το ψάρι), ημι-χορτοφάγοι (άνθρωποι που τρώνε κρέας μερικές φορές το μήνα) και μη-χορτοφάγοι.

Μετά από περίπου 7 χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλοι οι τύποι χορτοφάγων είχαν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο(καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού) από αυτούς που τρώνε τα πάντα. Ωστόσο, για αυτούς που έτρωγαν ψάρι, το όφελος ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η διατροφή τους συνδέθηκε με μία απίστευτη μείωση του κινδύνου κατά 43%.

Τι είναι όμως η ψαρο-χορτοφαγική διατροφή;

Γενικά, οι ψαρο-χορτοφάγοι αποφεύγουν το κρέας και τα πουλερικά, ενώ επιλέγουν να τρώνε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά και γαλακτοκομικά, και όλα τα είδη θαλασσινών.

Οι συγγραφείς της έρευνας υποθέτουν ότι συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το ψάρι, όπως τα αντιφλεγμονώδη Ω-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη προστασία ενάντια στον καρκίνο. Ακόμα μία νέα έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία: Μία μελέτη του 2012 αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ψαριού συνδεόταν με μία πτώση 12% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αν και οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να οφείλονται εντελώς στην τύχη, γνωρίζουν ένα πράγμα στα σίγουρα:

«Όταν πρόκειται σε συγκεκριμένες τροφές και κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η μεγαλύτερη σύνδεση βρίσκεται ανάμεσα στο κόκκινο επεξεργασμένο κρέας και στον καρκίνο του παχέος εντέρου», αναφέρει ο συγγραφέας της έρευνας Michael J. Orlich, MD.

Αυτό σημαίνει να περιορίσεις τροφές όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και το βόειο κρέας, καθώς είτε είσαι 100% χορτοφάγος είτε όχι, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις για μία υγιεινή διατροφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i