Συνεργάστηκε η Αργυρή - Μάργκη Καπελλάρη, δερματολόγος- αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην αισθητική δερματολογία.
«Υπάρχουν σημαντικές αναφορές για την αντιφλεγμονώδη, επουλωτική και καταπραϋντική δράση της πόσιμης αλόης στο δέρμα» επισημαίνει η Αργυρή - Μάργκη Καπελλάρη, δερματολόγος- αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην αισθητική δερματολογία.
«Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ωστόσο θεωρητικά η πόσιμη αλόη έχει ευεργετική επίδραση στην επούλωση εγκαυμάτων α' βαθμού, ενώ υπάρχουν αναφορές για τη χρήση της σε ψωρίαση και έρπη γεννητικών οργάνων».
Γιατί να την πιεις
1. Οι πολυσακχαρίτες που περιέχει καταπολεμούν τις φλεγμονές και βοηθούν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. «Δεν υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές μελέτες για τη δράση της σε ανθρώπους με αυτοάνοσα, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι υπερενισχύει το ανοσοποιητικό» τονίζει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος µε ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήµατα.
2. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Research in Medical Sciences το 2013, η αλόη φάνηκε να μειώνει τα συμπτώματα όσων έπασχαν από ευερέθιστο έντερο, ενώ καταπράυνε και το φούσκωμα.
3. «Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες ενισχύοντας τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης» αναφέρει η κλινικός διαιτολόγος.
4. Ενυδατώνει, δροσίζει και ανακουφίζει την επιδερμίδα, συμβάλλει στην απομάκρυνση των φλεγμονών και μειώνει την αίσθηση καύσου στο δέρμα.
5. Είναι γεμάτη βιταμίνες: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 και φολικό οξύ, αλλά και μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και κάλιο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τάση: Είναι ο ζωμός από κόκαλα ο νέος χυμός λαχανικών;
Υπάρχουν παρενέργειες;
Θεωρητικά, ο αγνός χυμός αλόης από τα εσωτερικά φύλλα του φυτού δεν προκαλεί παρενέργειες. Εάν χρησιμοποιείς προϊόν από τα φύλλα της αλόης, μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα αλοΐνης, η οποία είναι καθαρτικό. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να προκαλέσει διάρροιες. «Θέλει προσοχή η χρήση της», επισημαίνει η δερματολόγος, «για να έχουμε μόνο τα οφέλη. Σε υπερβολική δοσολογία μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, δυσαπορρόφηση βιταμινών και φαρμάκων και κράμπες». «Όταν η αλόη καταναλώνεται σε χάπια, έχει καθαρτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και δε συστήνεται σε ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο. Στην πόσιμη μορφή της, ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα» επισημαίνει η Δέσποινα Μαρσέλου.
Πόσο χυμό να πιεις;
Εξαρτάται από τη δραστικότητα του κάθε χυμού. Η γενική δοσολογία είναι 3-6 κουταλιές της σούπας μία ή δύο φορές τη μέρα. Μπορείς να τον πιεις σκέτο ή σε φρουτοχυμό ή smoothie.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr