Οι στοχευμένες συμβουλές μέσα από το διαδίκτυο αποδεικνύονται το ίδιο αποτελεσματικές με τα αντιυπερτασικά δισκία στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως δείχνει μελέτη που έγινε σε ανθρώπους με υπέρταση και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, στην Ουάσιγκτον.
Η ιδέα των ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν τη συμβουλευτική «αγωγή» για αλλαγές στον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, η οποία περνούσε σ’ αυτούς μέσω του διαδικτύου, ως υπενθύμιση στους υπολογιστές, τα τάμπλετς ή τα έξυπνα τηλέφωνα τους. Πρόκειται για μια μελέτη που στόχευσε στην online συμπεριφορική παρέμβαση, με στόχο να μειωθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες , η «μεγάλη»- συστολική πίεση μειώθηκε κατά 10 mmHg στη μία ομάδα των υπερτασικών, σε σύγκριση με τα 6 mmHg μείωση που καταγράφηκε σε εκείνους που ακολούθησαν άλλου είδους διαδικτυακές παρεμβάσεις για να πειστούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να βελτιώσουν τις τιμές της πίεσης τους.
«Αυτή είναι μια στατιστικά σημαντική διαφορά που μας δείχνει ότι η ηλεκτρονική συμβουλευτική παρέμβαση (e-συμβουλευτική) , έχει παρόμοια δράση με την προσθήκη ενός αντιυπερτασικού δισκίου», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Νόλαν από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος συμπληρώνει ότι «οι παρεμβάσεις αυτές μέσω των νέων τεχνολογιών θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις υπάρχουσες θεραπείες, με σκοπό την καλύτερη ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών».
Στη μελέτη συμμετείχαν 264 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 57.5 χρόνια Οι περισσότεροι ήταν στο πρώτο στάδιο της υπέρτασης και είχαν οριακά τιμές υψηλότερες από 140/90 mmHg. Μια μικρή ομάδα 39 συμμετεχόντων (15%) , ήταν στο στάδιο 2 της υπέρτασης ( 160/100 mmHg). Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όσων πήραν μέρος στη μελέτη, το 83% λάμβαναν κάποιο αντιυπερτασικό σκεύασμα για να μειώσουν την πίεση στο αίμα τους.
Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη ακολουθούσαν την ιστοσελίδα «Καρδιά και Εγκεφαλικό» της ιατρικής εταιρείας του Καναδά και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία ακολούθησε την e-συμβουλευτική. Οι ομάδες έπαιρναν ηλεκτρονικά μηνύματα σε εβδομαδιαία βάση για τέσσερις μήνες και κάθε μήνα για τις τελευταίες τέσσερις μήνες του ενός χρόνου που διήρκεσε η μελέτη.
Τα e-mail για να την e-συμβουλευτική ομάδα, περιείχαν συνδέσμους με online πολυμέσα και διαδραστικά εργαλεία, με στόχο να αυξήσουν το κίνητρο και τις δεξιότητες των συμμετεχόντων για να ξεκινήσουν μια πιο υγιεινή ζωή. Συχνά υπήρχαν μικρά βίντεο, στα οποία, άλλοι υπερτασικοί ασθενείς μοιράζονταν τις εμπειρίες τους και την προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τις τιμές της πίεσης, με δίαιτα και άσκηση. «Φέραμε τους ανθρώπους αυτούς, πρόσωπο με πρόσωπο με το πρόβλημα και τους δώσαμε λύσεις που βασίζονται σε επιστημονική γνώση των τελευταίων 60 χρόνων», τόνισαν οι ερευνητές.
Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες εκτός από τη μείωση κατά 10 mmHg της συστολικής (μεγάλης) αρτηριακής πίεσης, είδαν στην ομάδα που ακολούθησε την e- συμβουλευτική και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Περισσότερα βήματα κάθε μέρα (τουλάχιστον 1.200). Πάντως, η κατανάλωση 8 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως ήταν μια θετική εξέλιξη που φάνηκε να συμβαίνει και στις δύο ομάδες.
«Οι συμμετέχοντες ταυτίστηκαν κατά κάποιο τρόπο με τους χαρακτήρες που έβλεπαν στα βίντεο και αυτό ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για να επιτύχουν την αλλαγή της συμπεριφοράς τους» είπε ο Νόλαν και επισήμανε ότι θα πρέπει «να χρησιμοποιήσουμε θετικά αυτή τη δύναμη που ασκούν οι ασθενείς. Να γίνει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την αλλαγή συμπεριφοράς» των ανθρώπων με υπέρταση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr