Μπορείς πράγματι να αναπληρώσεις το χαμένο ύπνο;

Μπορείς να αναπληρώσεις το χαμένο ύπνο ή η προσπάθειά σου αυτή αποτελεί μύθο. Ιδού η απάντηση που αναζητούσες.

anaplirosi-ipnou

Είναι δελεαστικό, αλλά ισχύει; Θυσιάζεις τον ύπνο σου όλη τη βδομάδα για να προλάβεις τη δουλειά, το γυμναστήριο, την κοινωνική σου ζωή, λέγοντας στον εαυτό σου ότι θα αναπληρώσεις το Σαββατοκύριακο. Μήπως αυτό σου ακούγεται αρκετά οικείο;

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η τακτική σου δεν είναι και τόσο σωστή, ενώ ακολουθώντας μία τέτοια πρακτική μάλλον κάνεις και μεγαλύτερο κακό στο σώμα σου.

«Η προσπάθεια να αναπληρώσεις όλες τις χαμένες ώρες στην πραγματικότητα αποσυντονίζει το βιολογικό σου ρολόι», λέει η Janet Kennedy, Ph.D., ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου και συγγραφέας του βιβλίου The Good Sleeper.

«Σε κάνει να νιώθεις μάλιστα πιο νωχελική και προσθέτει περισσότερο άγχος στο σώμα σου».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 έξυπνα τρικ για καλύτερο ύπνο!

Και τι ακριβώς κάνει το άγχος; Όταν αποκτήσεις τη συνήθεια να χαλάς συνεχώς το πρόγραμμα ύπνου σου, καταλήγεις να αναγκάζεσαι να κοιμάσαι για λίγα λεπτά στη διάρκεια της ημέρας ή να καταφεύγεις στην καφεΐνη για λίγη ενέργεια, όπου και τα δύο προστίθενται στην σύγχυση του σώματός σου σχετικά με την κατάλληλη ώρα για ύπνο, ανοίγοντας το δρόμο στις αϋπνίες και το άγχος πριν τον ύπνο.

Η απώλεια του νυχτερινού ύπνου μπορεί, επίσης, να καταστρέψει και τον εγκέφαλό σου.

Ο ύπνος για λιγότερες από 8 ώρες επιβραδύνει τη γνωστική λειτουργία και την ικανότητα να επεξεργάζεσαι πληροφορίες την επόμενη μέρα. Μία από τις λειτουργίες του εγκεφάλου είναι να «καθαρίσει» όλα τα γνωστικά απόβλητα της κάθε ημέρας, με αποτέλεσμα αν κάνεις συνήθεια το να μην κοιμάσαι αρκετά κάθε βράδυ, να έχεις κάποια σοβαρή βλάβη στη μνήμη σου.

Υπάρχουν και καλά νέα: Δε χρειάζεται να βρεις το χρόνο για να αναπληρώσεις όλες τις χαμένες ώρες ύπνου. Χάρη στο εσωτερικό ρολόι του σώματός σου, μπορείς να αναπληρώσεις το χαμένο ύπνο χωρίς να χρειαστεί να καλύψεις όλες τις ώρες που έχασες. Αντί, δηλαδή, να προσπαθείς να κοιμηθείς το μεσημέρι της Κυριακής, πρέπει να προσπαθείς να παραμένεις όσο πιο κοντά μπορείς στο συνηθισμένο σου πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει να προσπαθείς να ξυπνάς νωρίς και τα Σαββατοκύριακα, ακόμα και αν δούλευες μέχρι αργά όλη τη βδομάδα.

γιατί είμαι συνέχεια κουρασμένη

«Όταν προσπαθείς να παραμένεις όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα συνηθισμένο μοτίβο, αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου», αναφέρει η Kennedy.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις ένα ριζικά διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με την υπόλοιπη βδομάδα, θα προκαλέσεις σημαντική σύγχυση στο εσωτερικό σου ρολόι και θα γίνει σχεδόν αδύνατον να επιστρέψεις σε έναν καλό ρυθμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i