Τα γιατροσόφια που ΔΕΝ πρέπει να υιοθετήσεις

Κάποια γιατροσόφια είναι θησαυρός. Όχι όμως όλα!

φυτικά φάρμακα φυτοθεραπεία βότανα pkanchana

Συνεργάστηκε o Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος.

Ta σπιτικά γιατροσόφια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Σε όλους αρέσει η ιδέα να αποφεύγουν τα φάρμακα όσο είναι δυνατόν και να αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια της φύσης διάφορα μικροπροβλήματα υγείας. Ωστόσο, μερικές φορές η λαϊκή σοφία (ή η γιαγιά ή η θεία) όχι μόνο δε θα βοηθήσει, αλλά, αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Τα γιατροσόφια που δε σου κάνουν καλό

Βούτυρο στο κάψιμο

Το να βάλεις βούτυρο σε ένα έγκαυμα μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο βλαβερό παρά ωφέλιμο, καθώς επιβραδύνει την επούλωση. Να θυμάσαι ότι, ακόμα κι αν τραβήξεις γρήγορα το χέρι σου από το φούρνο, ή από το σίδερο, ή από ό,τι άλλο προκάλεσε το έγκαυμα, οι ιστοί εσωτερικά συνεχίζουν να καταστρέφονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να τοποθετούμε το σημείο όπου καήκαμε κάτω από κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Οδοντόκρεμα στον έρπη

Έχει μια λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι η σόδα που περιέχει η οδοντόκρεμα «μαραίνει» τα σπυράκια ή τον έρπη. Το πρόβλημα βρίσκεται στα άλλα συστατικά της που μπορεί να ερεθίσουν σοβαρά το δέρμα –ειδικά των χειλιών–, με βασικότερα τη μενθόλη και το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Κολιέ οδοντοφυΐας από κεχριμπάρι

Αυτό είναι ένα parenting trend τα τελευταία χρόνια. Η θεωρία είναι ότι τα συγκεκριμένα κολιέ εκκρίνουν ένα αιθέριο έλαιο, το ηλεκτρικό ή σουκινικό οξύ, όταν έρχονται σε επαφή με τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό και λειτουργεί ως παυσίπονο και καταπραϋντικό. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά με κανέναν τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι το κεχριμπάρι, δηλαδή το απολιθωμένο ρετσίνι, περιέχει πραγματικά ηλεκτρικό οξύ, ωστόσο δεν έχει καταγραφεί ποτέ ούτε η απορρόφησή του από το δέρμα ούτε η αναλγητική δράση του. Από την άλλη, πόσο ασφαλής μπορείς να νιώθεις όταν περνάς στο λαιμό του μωρού σου ένα σχοινί με χάντρες, που θα μπορούσε να κρύβει θανάσιμο κίνδυνο πνιγμού και στραγγαλισμού;

Στοματικό διάλυμα για πονόλαιμο

Οι γαργάρες με στοματικό διάλυμα ως θεραπεία για το κρυολόγημα όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά τα συστατικά που περιέχει το εν λόγω προϊόν μπορεί να ερεθίσει ακόμα περισσότερο τη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί.

Ούζο για τον πονόδοντο

Τα «μπουκώματα» με ούζο ή με άλλο δυνατό αλκοολούχο ποτό είναι ίσως το πιο δημοφιλές γιατροσόφι, το οποίο οι γιατροί μάς παρακαλούν να καταργήσουμε! Μπορεί το αλκοόλ να προκαλεί ένα παροδικό μούδιασμα του πόνου, μπορεί όμως να «κάψει» τους ευαίσθητους ιστούς στα ούλα δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα.

Εντριβή με οινόπνευμα

Είναι το γνωστό γιατροσόφι, στο οποίο καταφεύγουν πολλοί για ανακούφιση από κρύωμα ή πυρετό. Καθώς εξατμίζεται, το οινόπνευμα δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο δέρμα και έτσι θεωρείτο ότι ανακουφίζει από τον πυρετό και τον πόνο. Κι όμως, η εντριβή με οινόπνευμα, είτε απευθείας πάνω στο δέρμα είτε αραιωμένο σε σφουγγάρι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Το οινόπνευμα απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, ενώ, όταν εφαρμόζεται τοπικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί κανείς να το εισπνεύσει και να παρουσιάσει ακόμα και δηλητηρίαση από τις εισπνοές.

Διάβασε επίσης: SOS λύσεις σε 1′: Έρπης, καταρροή, πονόλαιμος, ναυτία

Έρπης στα χείλια: Τι να προσέχεις και πώς δε θα ξαναεμφανιστεί ο επιχείλιος έρπης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i