Έρπης στα χείλια: Τι να προσέχεις και πώς δε θα ξαναεμφανιστεί ο επιχείλιος έρπης

Ο έρπης στα χείλια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικός και επώδυνος. Διάβασε τη συμβουλή της ειδικού για το πώς θα υποχωρήσει γρήγορα και πώς θα ενισχύσεις τον οργανισμό σου ώστε να μην ξαναβγεί.

έρπης στα χείλη επιχείλιος έρπης simarik

Συνεργάστηκε η Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος.

Τι να κάνεις αν βγει έρπης στα χείλια σου, τι να προσέχεις και πώς θα τον κρατήσεις μακριά σου.

Σε τι οφείλεται ο έρπης στα χείλια;

Ο επιχείλιος έρπης, όπως ονομάζεται, προκαλείται συνήθως από τον ιό του απλού έρπητα HSV1 και πολύ σπανιότερα από τον ιό HSV2 που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Η μετάδοση του ιού γίνεται από επαφή μολυσμένου δέρματος ή βλεννογόνου, ενώ ο ιός δε ζει παραπάνω από 30 λεπτά εκτός του ανθρώπινου σώματος και είναι ευαίσθητος στο χλώριο. Ο χρόνος επώασης είναι από 3 μέχρι 20 ημέρες και στη συνέχεια ο ιός ζει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και κατά καιρούς μπορεί να αναζωπυρωθεί. Το 85% του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν αντισώματα για τον έρπητα τύπου 1, αλλά μεγάλο μέρος των φορέων είναι ασυμπτωματικοί.

Έρπης ζωστήρας: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Επιχείλιος Έρπης: Οι εναλλακτικές θεραπείες που αξίζει να ξέρεις

Τι πρέπει να προσέχεις όταν έχεις επιχείλιο έρπη

  • Την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου Αν και πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν όλοι συμπτώματα. Πρόσεξε ιδιαίτερα το κρύο, την κούραση, την έμμηνη ρύση και το στρες που ρίχνουν το ανοσοποιητικό, διευκολύνοντας έτσι την εμφάνιση μόλυνσης.
  • Το φιλί Ο ιός μεταδίδεται μόνο μέσω της επαφής και όχι από μολυσμένα αντικείμενα, αφού ζει ελάχιστα εκτός του σώματος. Απόφυγε, λοιπόν, οποιαδήποτε επαφή με άτομα που έχουν τη λοίμωξη.
  • Το άγγιγμα Είναι πολύ σημαντικό να μην ακουμπάμε τις φυσαλίδες με τα δάχτυλα και να μην τις σπάμε για να μην τις μολύνουμε με μικρόβια, αλλά και να για μη μεταφέρουμε τον ιό σε άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος.
  • Βάλε τέλος στο άγχος Το άγχος είναι παράγοντας που αναζωπυρώνει τον έρπη. Υιοθέτησε τεχνικές που περιορίζουν το καθημερινό στρες, ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Η θεραπεία

Ο ιός και οι βλάβες του αυτοθεραπεύονται μέσα σε 5-7 ημέρες και εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν σημάδια ή ουλές. Επειδή είναι μεταδοτικός, είναι καλό να μη φιλάμε στο πρόσωπο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως βρέφη, παιδιά και εγκύους.

Για να μειώσεις τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά επιθέματα καθώς και αλοιφές ειδικές για τον ιό του έρπη.  «Ορισμένες φορές συχνά παρατηρούνται υποτροπές του ιού, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής επιβάρυνσης ή κόπωσης, και σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται αντιικά φάρμακα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) για να μειωθούν τα συμπτώματα» τονίζει η Βάλια Μουσάτου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i