Φάρμακα και DNA: Τι γνωρίζουμε σήμερα για την εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής

Τι σημαίνει η επιλογή φαρμακευτικής αγωγής με βάση το DNA;

medical-background-with-dna-strand-picture-id902874274 :kirstypargeter

Kάθε ανθρώπινος οργανισμός διαφέρει. Μια φαρμακευτική ουσία, λοιπόν, δεν μπορεί να έχει την ίδια επίδραση σε όλους τους ανθρώπους. Μια θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για έναν άνθρωπο και για έναν άλλο μπορεί να αποδειχθεί άσκοπη, ή και τοξική, δημιουργώντας σημαντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε άνθρωπος διαθέτει διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο, το οποίο μπορεί να είναι καθοριστικό για τον τύπο του φαρμάκου που πρέπει να λάβει.

Φάρμακα και DNA: Τι γνωρίζουμε σήμερα

Πώς μπορούμε όμως να διαχωρίσουμε τις ωφέλιμες από τις τοξικές φαρμακευτικές ουσίες για το δικό μας οργανισμό, ώστε να λαμβάνουμε άμεσα τη σωστή θεραπεία αποφεύγοντας πειραματισμούς και σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες; Μια νέα γονιδιακή ανάλυση, που ονομάζεται MyTheragene, πραγματοποιείται μία φορά στη ζωή μας και βασίζεται στη φαρμακογονιδιωματική επιστήμη, δίνει τις απαντήσεις ανάμεσα σε 500 διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες, διευκολύνοντας το γιατρό και τον ασθενή στην επιλογή μιας ασφαλούς εξατομικευμένης και αποτελεσματικής θεραπείας με προφανή οφέλη για τον ασθενή. Μεταξύ αυτών των ουσιών υπάρχουν πολλά κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αλλά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καρδιολογικών, ψυχιατρικών και νευρολογικών νοσημάτων, καθώς και στη θεραπεία του καρκίνου.

Ο αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) περιλαμβάνει ήδη φαρμακογενωμικές πληροφορίες στα εσώκλειστα πολλών φαρμάκων, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα προσαρμογής των συνταγογραφούμενων ουσιών ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου. Η γονιδιακή αυτή ανάλυση είναι πλέον η επιλογή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο για εξατομικευμένη θεραπεία, ονομάζεται MyTheragene και πραγματοποιείται και στην Ελλάδα, στα εξειδικευμένα εργαστήρια μοριακών αναλύσεων της εταιρείας Genekor Medical Α.Ε.

Διάβασε επίσης: 5 ερωτήματα για τον SARS-CoV-2 ζητούν απάντηση: Από την ανοσία μέχρι τη γενετική

Διάβασε επίσης: Και κάτι νέο: Οι βιταμίνες B μπορούν να εξουδετερώσουν τη ζημιά από τη μόλυνση του αέρα στους πνεύμονες, την καρδιά και το DNA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i