Η υγιεινή τροφή που δεν περίμενες ότι επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα του!

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής, οπότε τα νέα ότι θα μπορούσαν να βλάψουν το σπέρμα ενός άντρα μας σόκαραν.

trofi-epireazei-to-sperma

Οι άνδρες που καταναλώνουν προϊόντα με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων έχουν χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Human Reproduction.

Οι ερευνητές μελέτησαν 338 δείγματα από το σπέρμα από 155 άνδρες ηλικίας από 18 μέχρι 55. Ακόμα, κατέγραψαν την διατροφή τους, χωρίζοντας τις τροφές σε ομάδες υψηλής, μέτριας και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σπέρμα και ωάρια σε κάθε ηλικία: οι αλλαγές τους ανά δεκαετία»

(Για παράδειγμα, το σπανάκι, οι φράουλες και τα αχλάδια έχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων σε αντίθεση με το γκρέιπφρουτ, τα φασόλια και τα κρεμμύδια).

Οι άντρες που είχαν καταναλώσει την μικρότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών με πολλά φυτοφάρμακα είχαν κατά μέσο όρο μία μέτρηση 171 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτωση, ενώ αυτοί που είχαν φάει φρούτα και λαχανικά με πολλά φυτοφάρμακα είχαν μόνο 86 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτωση.

Ο αριθμός είναι αρκετά πιο μικρός! Οι τελευταίοι είχαν επίσης κατά μέσο όρο 5,1 τοις εκατό του "μορφολογικά φυσιολογικού" σπέρματος, ενώ οι άνδρες που έμειναν μακριά από τα προϊόντα με τους τόνους των φυτοφαρμάκων, είχαν κατά μέσο όρο 7,5 τοις εκατό του ίδιου σπέρματος.

Φυσικά, υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να έχουμε στο νου μας. Αρχικά, όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από μία κλινική γονιμότητας, με αποτέλεσμα να είναι λίγο δύσκολο να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας στον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κάνω δίαιτα, να πάρω μια σαλάτα ή μήπως όχι;»

Επίσης, η διατροφή των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μόνο μία φορά.

Αν και οι σαλάτες σου προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη, ωστόσο είναι μία καλή ιδέα να προσπαθήσεις να μειώσεις κάποιες τροφές που περιέχουν πολλά φυτοφάρμακα, ανεξαρτήτως φύλου.

«Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν και την υγεία των γυναικών, ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του στήθους», αναφέρει ο Mitchell Gaynor, M.D., συγγραφέας του The Gene Therapy Plan: Taking Control of Your Genetic Destiny with Diet and Lifestyle.

Ο λόγος που τα φυτοφάρμακα είναι τόσο επιβλαβή, είναι επειδή είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες.

«Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες μπορούν να προκαλέσουν τα γονίδια που προάγουν τους όγκους, γεγονός που κάνει τα φυτοφάρμακα να συνδεθούν με τον καρκίνο του μαστού. Μπορούν, ακόμα, να ενεργοποιήσουν τα γονίδια που αναστέλλουν την παραγωγή των κυττάρων σπέρματος και να επηρεάσουν την παραγωγή τους. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες μπορούν επίσης να έχουν μια μόνιμη επίδραση.

Αν μια έγκυος ή μία μητέρα εκτεθεί σε αυτούς, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα ωάριά της ή σε ένα αναπτυσσόμενο αρσενικό έμβρυο. Αυτό γίνεται κληρονομικό, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το μωρό μεγαλώνει, μπορεί να περάσει τα προβλήματα της γονιμότητας από γενιά σε γενιά. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που βλέπουμε μια τέτοια επιδημία υπογονιμότητας σε όλο τον κόσμο σήμερα», επισημαίνει ο Gaynor.

Όποτε μπορείς, λοιπόν, να επιλέγεις οργανικά τρόφιμα. Ακόμα και αν το κάνεις ήδη, να φροντίζεις να πλένεις σχολαστικά με σαπούνι και νερό τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να απομακρύνεις όλα τα βλαβερά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i