Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν κόψεις απότομα το Ozempic;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: οι παρενέργειες είναι πολλές!

ozempic istock

Κάθε φορά που σταματάς να παίρνεις ένα φάρμακο, μπορεί να εμφανίσεις ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό ισχύει επίσης με τα φάρμακα για την παχυσαρκία, όπως το Ozempic. Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα των ενεργών συστατικών του φαρμάκου που λειτουργούν για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Στα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν διακόπτεις το Ozempic αυτό αναφέρεται ως "Ozempic withdrawal" (οζεμπικό σύμπτωμα στέρησης). Αυτές οι επιδράσεις περιλαμβάνουν αλλαγές σακχάρου στο αίμα και τη δυνατότητα ανάκτησης βάρους που μπορεί να είχε χαθεί κατά τη λήψη του φαρμάκου.

Με τις αλλαγές των επιπέδων των δραστικών συστατικών, πιθανότατα θα νιώσεις και τις αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος, οι οποίες επηρεάζουν τις λιγούρες και έχουν επιπτώσεις στη όρεξή σου. Τα συμπτώματα από αυτήν την αλλαγή φαρμάκου μπορεί να διαρκέσουν από εβδομάδες έως μήνες και οφείλεται στο ότι η φυσιολογική βασική λειτουργία του σώματος πρέπει να επανέλθει για να λειτουργήσει όπως έκανε πριν από τη λήψη του φαρμάκου.

Τι συμβαίνει όταν σταματάς να παίρνεις το Ozempic;

Όταν κόψεις το φάρμακο μπορεί να εμφανιστούν μερικές βασικές παρενέργειες. Δεδομένου ότι το Ozempic μιμείται την ορμόνη GLP-1 που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της πέψης, καθυστερώντας το χρόνο εκκένωσης του στομάχου, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι ότι θα πεινάς πιο γρήγορα. Χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή η τροφή μεταβολίζεται πιο γρήγορα και έτσι θα πεινάς πιο γρήγορα ή μπορεί να χρειαστείς περισσότερο φαγητό για να νιώσεις κορεσμό. Έτσι η διακοπή του Ozempic μπορεί να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:

  • Η όρεξη και οι λιγούρες για φαγητό επιστρέφουν
  • Εμφανίζεται αύξηση βάρους
  • Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνονται
  • Εάν έχεις διαβήτη, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι μειωμένος
  • Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί
  • Οι τιμές της χοληστερόλης μπορεί να αυξηθούν
  • Ενδέχεται να παρουσιάσεις αλλαγές στη διάθεση που σχετίζονται με την ανάκτηση βάρους

Γιατί δεν πρέπει να σταματήσεις απότομα το Ozempic;

Όχι, δεν μπορείς απλώς να σταματήσεις το Ozempic όταν έχεις φτάσει στο βάρος του στόχου σου. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι το φάρμακο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα.

Κλινική δοκιμή του 2022 παρακολούθησε συμμετέχοντες για 52 εβδομάδες αφού διέκοψαν τη λήψη του φαρμάκου. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη για 68 εβδομάδες έχασαν σημαντικό ποσοστό βάρους, αλλά όταν η φαρμακευτική αγωγή διακόπηκε και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σταμάτησαν, στις 120 εβδομάδες βρέθηκε ότι οι ασθενείς είχαν ανακτήσει τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει. Επιπλέον, παρουσίασαν παρόμοιες αλλαγές στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες, όπως η γλυκόζη του αίματος.

Πώς να προετοιμαστείς για να σταματήσεις να παίρνεις το Ozempic

Ενώ ορισμένα συμπτώματα όταν κόψεις το Ozempic μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βιώσουν όλοι τις ίδιες παρενέργειες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να σε παρακολουθεί γιατρός μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, για τυχόν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, το σάκχαρό σου και άλλες βιοχημικές τιμές.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προετοιμαστείς για την αλλαγή:

  • Ακολούθησε ένα διατροφικό πρόγραμμα για να παρακάμψεις την πιθανή πείνα, τις λιγούρες και την αυξημένη όρεξη που μπορεί να βιώσεις.
  • Ενίσχυσε τη σημασία της διατήρησης αλλαγών στον τρόπο ζωής που υποστηρίζουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την απώλεια βάρους και τη διατήρηση υγιεινών συνηθειών.
  • Χρησιμοποίησε ένα διατροφικό ημερολόγιο για να παρακολουθείς τι τρως.  
  • Εξέτασε εάν θα ήταν σκόπιμο να πάρεις ένα εναλλακτικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Διάβασε ακόμη: Το φάρμακο για το διαβήτη που βοηθά στο αδυνάτισμα - Οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i